Connect with us
Publicitate

Actualitate

Femeile ar putea să se pensioneze mai repede. Care este condiţia prevăzută într-un proiect de lege aflat la Senat

Publicat

centru de varstnici Un proiect de lege aflat în atenţia senatorilor, femeile ar avea opţiunea să se pensioneze mai repede, dacă sunt în anumite situaţii. Actul normativ va trebui să treacă de votul Parlamentului şi de etapa de promulgare, pentru a intra în vigoare.

Propunerea prevede că femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme. Condiţia este ca acestea să fi realizat stagiul complet de cotizare.

Reducerea vârstei de pensionare va fi de un an, pentru trei copii sau de doi ani, pentru patru copii ori mai mulţi.

Aceasta nu va putea fi cumulată cu o altă reducere prevăzuta de Legea pensiilor sau de legile speciale, iar vârsta de pensionare diminuată nu va putea fi mai mică de 55 de ani.

(P) Ghete și cizme femei pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sport pentru bărbați femei și copii. Comenzi online. Transport prin curier. Plata ramburs sau cu cardul, în rate. Reduceri mari în fiecare zi.

În vechea Lege a pensiilor, în 2002, a fost introdusă posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut cel puţin trei copii, însă aceasta a fost eliminată.

„Prin adoptarea Legii nr. 263/2010, aceasta prevedere a fost eliminata si s-a creat o nedreptate si o discriminare. Deoarece femeile care au nascut si care au crescut mai multi copii si care au iesit la pensie, in baza actului normativ mentionat mai sus (Legea nr. 338/2002 – n.r.), au beneficiat de aceste prevederi, iar cele care au iesit sau care urmeaza sa iasa la pensie in baza Legii nr. 263/2010 nu mai beneficiaza de prevederile mentionate mai sus. Prin eliminarea prevederii in cauza nu s-a tinut cont de faptul ca femeile care au ramas insarcinate si au nascut pana in luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite sa duca sarcina la termen, deoarece nu existau masuri legale de intrerupere a sarcinii sau de contraceptie. Mai mult, inainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru cresterea copilului, ci doar de concediu prenatal si postnatal, insumand 126 de zile”, arata initiatorul propunerii.

Stagiul complet de cotizare prevăzut de Legea nr. 263/2010 este acum de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Însă, deoarece atingerea stagiului se face printr-o creştere eşalonată, anumite persoane trebuie să realizeze un stagiu complet mai mic.

De exemplu, în cazul unei femei născute în octombrie 1955, stagiul complet de cotizare este de doar 30 de ani şi trei luni, asfel că pensia pentru limita de vârstă poate fi obţinută în ianuarie 2016.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate