Connect with us
Publicitate

Eveniment

Femeile din Regiunea Centru au cea mai mare speranță de viață din România. Situația la nivel european. Date Eurostat

Publicat

Femeile din Regiunea Centru au cea mai mare speranță de viață din România, arată datele Eurostat, citate de Radio România Actualități. Este vorba despre vârsta de 79,5 ani, care rămâne totuși sub media europeană de 83,3.

Speranța de viață a bărbaților din România este de aproximativ 71 de ani, sub media europeană care este de aproape 78 de ani.

În privința femeilor, speranța de viață o depășește pe cea a bărbaților cu aproximativ opt ani, însă se află tot sub media europeană.

Datele, citate de RADOR, au fost publicate de Eurostat.

Speranța de viață a femeilor din Uniunea Europeană este de 83,3 ani, cu aproape 5,5 ani mai mare decât cea a bărbaților.

Cele mai mari rate pentru femei se înregistrează în șase regiuni din Spania, unde în top se află femeile din zona Madridului, cu 87,7 ani.

La polul opus se află regiunea Mayotte din Franța, unde speranța de viață a femeilor este de doar 74,4 ani, urmată de trei regiuni din Bulgaria.

Pentru țara noastră, cele mai mari speranțe de viață le au femeile din regiunea Centru – 79,5 ani, sub media europeană de 83,3, iar cele mai scăzute rate se înregistrează în regiunea Vest – 78,6 ani.

Regiunea Centru include județele Alba, Sibiu, Brașov, Mureș, Harghita și Covasna.

Vezi și VIDEO: Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

Bărbații din Europa au o speranță de viață de 77,9 ani – cu 5,5 ani mai puțin decât cea a femeilor.

Cele mai bune rezultate s-au înregistrat tot în Spania, regiunea Madrid, unde speranța de viață a bărbaților este de 82,4 ani.

Urmează regiunea Trento (Italia) și regiunea Stockholm (Suedia).

La polul opus se află două regiuni din Bulgaria, cele mai slabe cote înregistrându-se în regiunea Severozapaden – 68,7 ani.

Speranța de viață a bărbaților din România este în registrul celor mai slabe din cele șase cote europene, în speță regiunile cu sub 73 de ani, la fel ca Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia.

Cea mai mare cotă se înregistrează pentru bărbații din regiunea București-Ilfov – 72,9 ani, sub media europeană de aproape 80 de ani, iar cele mai mici se înregistrează în regiunile de Sud-Est și Nord-Est – ambele cu 70,4 ani.

Ce este speranța de viață

Speranța de viață este o măsură statistică ce reprezintă numărul mediu de ani pe care o persoană se așteaptă să îi trăiască, în funcție de anul nașterii, sex, sănătate și factori socio-economici.

Această estimare este bazată pe datele demografice și istorice privind mortalitatea, precum și pe condițiile de viață dintr-o anumită regiune sau țară.

Principalii factori care influențează speranța de viață țin de calitatea serviciilor de sănătate, nivelul de trai (condițiile economice, accesul la alimente sănătoase, apă potabilă, locuințe sigure și mediu curat) și stilul de viață (obiceiuri precum dieta, activitatea fizică, fumatul și consumul de alcool, care influențează sănătatea pe termen lung).

De asemenea este important și mediul, respectiv condițiile ambientale și expunerea la factori poluanți, calitatea aerului, apa, precum și riscul de dezastre naturale.

Speranța de viață variază considerabil între regiuni, fiind adesea mai mare în țările dezvoltate decât în cele în curs de dezvoltare, datorită diferențelor de acces la resurse și condiții de viață.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate