Actualitate
Femeile din România sunt plătite mai prost decât bărbaţii, dar sunt mai puţine în şomaj. Date din statisticile oficiale şi excepţii
Femeile din România câştigă mai puţin decât bărbaţii, din punct de vedere salarial. Iar rata şomajului în rândul femeilor este mai mică. Din datele Institutului Naţional de Statistică, zonele în care salariile medii sunt mai mari sunt şi cele în care femeile câştigă considerabil mai prost decât bărbaţii.
Femeile au câștigat, în medie, cu 7% mai puțin decât bărbații, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS). În judeţul Alba, procentul este şi mai mare în defavoarea femeilor: câştigă, în medie, mai puţin cu 11,8 la sută mai puţin.
„Câștigul salarial mediu lunar net înregistrat la nivelul economiei naționale a fost de 1.697 lei. În anul 2014, nivelul indicelui câștigului salarial real (exprimat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum) a fost de 131,2% față de anul 1990, mai mare cu 7,8 puncte procentuale față de anul precedent, respectiv cu 0,9 puncte procentuale față de anul 2008.
Femeile au câștigat în medie cu circa 7% mai puțin decât bărbații, realizând un câștig salarial mediu lunar brut de 2.234 lei (fata de 2.412 lei al bărbaților) și un câștig salarial mediu lunar net de 1.627 lei (față de 1.761 lei al bărbaților). Față de media pe economie, câștigul salarial mediu lunar net al femeilor a reprezentat 95,9% din cel al tuturor salariaților”, arată INS.
Într-un top al judeţelor privind diferenţele între veniturile medii brute, Gorjul conduce cu 28,2%, zonă în care un bărbat câştigă 2.511 lei, iar o femeie doar 1.804 lei. Judeţul Alba se află pe locul 10, diferenţa fiind de 227 lei, reprezentând 11,8 la sută.
Sunt şi situaţii în care femeile câştigă mai mult decât bărbaţii. La Covasna, spre exemplu, salariul mediu brut încasat de bărbaţi este de 1.527 lei, iar cel încasat de femei de 1.684 lei, p diferenţă de 10,3 la sută. În Neamţ, Suceava şi Maramureş, diferenţele sunt de 2,4%, respectiv 2,7%, tot în favoarea femeilor.
Din datele de la Statistică mai reiese că zonele în care salariile medii sunt mai mari sunt şi zonele în care femeile câştigă considerabil mai prost decât bărbaţii. Excepţie face Bucureştiul, unde femeile au salarii cu circa 4% mai mici decât bărbaţii, Capitala şi judeţul Ilfov fiind zonele în care se înregistrează cele mai mari lefuri.
Cu toate acestea, avem exemple şi în judeţul Alba de femei puternice şi ambiţioase, care au reuşit să se impună în poziţii de conducere în afaceri şi instituţii publice.
Rata şomajului în rândul femeilor, anul trecut, a fost de 4,45%, daţă de 4,90%, pentru bărbaţi. Din cei 436.242 de şomeri înregistraţi în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, doar 185.000 erau femei.
Potrivit Eurostat, decalajul de salarizare există şi în celelalte state europene. În Germania este cel mai mare, de 2,9%. În România însă, femeile câştigă în medie 2,5 de euro pe oră, cu10 euro mai puţin faţă de media europeană.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News