Connect with us
Advertisement

Eveniment

Fermă piscicolă de păstrăvi, pe lacul Oașa. Peștii vor fi crescuți în 32 de viviere plutitoare. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

O fermă piscicolă pentru creșterea păstrăvului curcubeu ar putea fi amplasată în curând pe lacul Oașa. Peștii ar urma să fie crescuți în 32 de viviere plutitoare, în zona din apropierea Mănăstirii Oașa. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat marți, 4 octombrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare fermă piscicolă pe lacul Oașa”, comuna Șugag, localitatea Tău-Bistra, titular Păstrăvul din țara ta – Cooperativă Agricolă cu sediul în localitatea Slănic, Prahova.

Potrivit memoriului de prezentare, proiectul urmărește înființarea unei ferme piscicole la cele mai înalte standarde de calitate, atât din punct de vedere al echipamentelor folosite, cât și al tehnicilor de creștere sau al operațiunilor ce vor fi derulate la faza de operare a proiectului.

Amplasamentul proiectului, în suprafață de 6.430 mp, este format din luciu de apă situat în perimetrul lacului de acumulare Oașa. Accesul la ferma piscicolă se va realiza prin curtea Mănăstirii Oașa.

Proiectul vizează creșterea păstrăvului curcubeu în viviere ce vor fi amplasate în lacul Oașa, producția anuală fiind estimată la 620 de tone.

Pe suprafața lacului urmează să fie realizate următoarele amenajări:

  • 32 de viviere cu diametrul de 16 m
  • 16 balize care, împreună cu sistemul de ancorare, vor susține ferma
  • 16 balize de semnalizare a ancorelor, care vor indica locul în care ancorele sunt poziționate
  • 1 barcă pentru furajare
  • 1 barcă pentru logistică
  • 1 barcă pentru pescuit

Pe sol nu va fi amplasată niciun fel de construcție. Materialul biologic (păstrăv curcubeu) va fi asexuat (triploid), neexistând risc de poluare genetică asupra faunei autohtone de salmonide.

Vivierele vor fi confecționate din plastic. Acestea sunt cele mai frecvent întâlnite, fiind testate cu succes și în zonele arctice extreme. Vivierele vor fi ancorate într-un sistem de rețea și vor include un tub de scufundare. Se va opta pentru viviere model Polarkirkel, care au o flotabilitate foarte mare în raport cu cuștile cu alte tipuri de bracket.

Pentru protecția împotriva păsărilor se pot folosi plase de protecție care necesită un suport în interiorul vivierei.

Toate parâmele vor fi conectate la ancorare prin puncte de prindere cu mult sub adâncimea elicei, asigurându-se acces facil cu barca în jurul vivierelor.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement