Economie
Fermierii aflați în dificultate pot primi ajutor de 5000 de euro de la stat. Programul se lansează în 27 mai. Cum se obțin banii
Fermierii aflați în dificultate pot obține de la stat un ajutor de 5000 de euro. Cu acești bani pot fi plătite facturi restante, datorii la bugetul de stat, la bugetul local sau restanțe la furnizori. Banii se acordă prin intermediul APIA, iar programul de sprijin va fi lansat până la sfârșitul acestei săptămâni.
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat, marţi, la Târgu Mureş, că începând cu sfârşitul acestei săptămâni fermierii pot aplica pentru microgranturi de până la 5000 de euro pentru ieşirea din dificultate sau din incapacitate de plată, suma totală alocată fiind de 50 milioane de euro.
„Vă anunţ în premieră, începând cu data de 27 mai, avem o colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Ministerul Tineretului, astfel încât fermierii pot accesa acele microgranturi de până în 5000 de euro.
Cum se pot obține microgranturile de 5000 de euro
Este o noutate şi pentru fermieri, şi pentru noi, adică nu trebuie să se deplaseze la APIA, fiecare va primi un link, astfel încât toate documentele vor fi încărcate în acea aplicaţie.
Avem un plafon de 50 milioane de euro, merge pe principiul ”primul venit, primul servit”, orice înregistrare în sistemul informatic se face cu dată, oră, minut, astfel încât să se poată face departajarea corectă.
Eu estimez că în maxim 3 zile se vor epuiza aceste fonduri, pentru că sunt foarte mulţi fermieri. Preconizăm undeva în jur la 10.000 de beneficiari.
Şi aceştia, până undeva în data de 30 iunie, noi o să trebuiască să-i primim, să-i procesăm şi imediat să facem şi aceste plăţi”, a declarat presei Adrian Pintea, potrivit Agerpres.ro.
Cine poate accesa aceste fonduri
Potrivit directorului APIA, persoanele fizice nu pot accesa aceste granturi, ci doar cei constituiţi într-o firmă, PFA sau întreprinderi individuale, aflate în dificultate.
„Aceşti bani de fapt ce sunt? Este o sumă de bani, 5000 de euro, care se acordă pentru aceştia pentru a-şi plăti, de exemplu, datorii restante, facturi restante, datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, restanţe la plata imputurilor, deci pentru a veni în sprijinul lor, să iasă din dificultate sau din incapacitatea de plată”, a precizat Pintea.
Ce fermieri pot primi microgranturile de 5.000 de euro
Fermierii care pot primi microgranturile de 5.000 de euro trebuie să îndeplinească și o serie de condiții. În primul rând, ei trebuie să fie fiscalizați, adică măsura nu se aplică fermierilor care lucrează pe persoană fizică, detaliază agrointel.ro.
Microgranturile se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu următoarele categorii de beneficiari:
- a) microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexă;
- b) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în OUG.
Microgranturi 2022: condiții de eligibilitate
Microgranturile se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate, condiții cumulative:
- a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin 3 luni calendaristice înainte de data de 31 decembrie 2019;
- b) au obținut o cifră de afaceri/venituri de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data de 31 decembrie 2019, cu excepția beneficiarilor ajutorului de stat care au fost înființați în anul 2019, cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, pentru care plafonul minim al cifrei de afaceri se calculează prin înmulțirea numărului de luni întregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro, și a beneficiarilor ajutorului de stat prevăzuți la litera b din secțiunea de Beneficiari eligibili (persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în OUG).
- c) își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea măsurii de sprijin sub formă de microgrant.
Microgranturi fermieri mici – cum se pot cheltui banii
Cheltuielile efectuate din microgranturi trebuie să fie în legătură cu activitățile/subactivitățile codului CAEN pentru care s-a solicitat finanțare.
Beneficiarii pot utiliza microgranturile, sub formă de sumă forfetară, alocate din fonduri externe nerambursabile, cofinanțate din bugetul de stat, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat în format electronic, pentru susținerea următoarelor cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020:
- a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
- b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate;
- c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat și/sau cheltuieli privind arenda sau redevența pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;
- d) cheltuieli privind achiziția de servicii necesare activității curente/operaționale, cu excepția serviciilor de consultanță;
- e) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente/operaționale;
- f) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații și tehnologii necesare reluării activității curente/operaționale;
- g) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului și bugetele locale.
Obligațiile beneficiarilor de microgranturi
Verificarea asigurării tipurilor de cheltuieli eligibile se face de către MADR în parteneriat cu APIA pe un eșantion de 1% în scopul validării justificării sumei forfetare.
Beneficiarii de microgranturi vor depune o declarație pe propria răspundere prin care își vor asuma faptul că utilizarea microgranturilor în alte scopuri decât cele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență atrage după sine recuperarea ajutorului de stat acordat împreună cu plata accesoriilor pentru recuperarea ajutorului de stat.
Beneficiarul ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, împreună cu documentele justificative care au stat la baza efectuării cheltuielilor, în platforma IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul bancar al acestuia.
Nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informații lipsă ori necompletarea acestuia cu informații/documente solicitate dă dreptul AM-POC/MADR/APIA să inițieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub formă de microgrant, în baza unei metodologii de recuperare a ajutorului de stat care va fi dezvoltată ulterior Deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană.
Lista CAEN-urilor eligibile pentru măsura de acordare microgranturi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dănăilă Petru
sâmbătă, 04.06.2022 at 17:03
Sunt Dănăilă Petru am 300capre și vreau să accesez un ajutor