Connect with us
Publicitate

Economie

Fermierii cărora li s-au imputat subvenţiile primite de la APIA între 2007-2010, scutiţi de la plată. Senatul a aprobat un proiect de lege

Publicat

Senatul a aprobat, marţi, un proiect de lege iniţiat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prin care fermierii crescători de animale cărora li s-au imputat subvenţiile acordate între 2007-2010 să fie scutiţi de la plată, iar celor care au restituit sumele primite le vor fi daţi banii înapoi.

În baza acestui proiect de lege fermierii crescători de animale care au fost notificaţi să restituie sumele primite de la APIA în perioada 2007-2010 pentru că au avut datorii la plata taxelor sau impozitelor nu vor mai fi obligaţi să le restituie, cei care au restituit vor primi banii înapoi, iar cei cărora nu li s-a achitat subvenţia pentru că aveau datorii la stat vor primi sumele cuvenite.

În perioada 2007-2010 fermierii aveau obligaţia să declare pe propria răspundere că nu au datorii la stat, iar în urma unui control al Curţii de Conturi s-a constatat că mulţi dintre cei care au încasat subvenţii de la APIA aveau restanţe la bugetul de stat, în unele cazuri sumele fiind de câţiva lei. În aceste condiţii, APIA i-a somat pe fermierii care aveau datorii la stat să le restituie.

În aceste condiţii a fost necesară adoptarea unei legi prin care să se stabilească faptul că nu se mai recuperează sumele şi penalităţile de întârziere pe care fermierii ar fi trebuit să le plătească în urma titlurilor de creanţă emise de centrele judeţene APIA şi dispuse prin deciziile emise de Camerele de Conturi judeţene pentru perioada 2007 – 2010. Totodată, prin lege se anulează şi titlurile de creanţă sau notificările emise de APIA, iar sumele recuperate se restituie.

Proiectul de lege aprobat marţi de Senat mai prevede că solicitanţii care au respectat condiţiile cu privire la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, dar care nu au încasat sumele cuvenite acestor plăţi urmare a depunerii cererilor aferente beneficiază de acestea.

În judeţul Alba au beneficiat de subvenţii aproximativ 15000 de fermieri, crescători de animale,  în anii 2008, 2009, şi 2010. Dintre aceștia  560 de fermieri au fost notificaţi să restituie sumele primite pentru că, la depunerea dosarelor, nu au declarat că au datorii faţă de autorităţile publice.

În ianuarie 2013 liberalii din Alba au anunțat că au făcut demersuri politice la centru pentru ca fermierii aflați în această situație să fie scutiți de la restituirea sumelor imputate.

“Soluția pe care o vedem noi pentru această situație este ca ministrul Agriculturii Daniel Constantin să emită un act normativ prin care acești fermieri, care fac dovada că pur și simplu nu au știut că au debite restante, să fie scutiți de la restituirea sumelor imputate”.- adeclarat atunci Florin Roman- vicepreședinte PNL Alba.

”O să dau exemple concrete, care demonstrează că acei oameni pe lângă o ușoară indiferență, chiar nu au dat dovadă de rea credință. Au obținut adeverințe de la primării că nu au datorii la bugetul de stat și ulterior le-a apărut o amendă, o amendă de care nu au știut sau de care au uitat. Sunt chestiuni care ni se întâmplă fiecăruia dintre noi.

Vorbim de soluția unei amnistii fiscale pentru cei care au dat dovada bunei credințe când au dat declarațiile și care își vor plăti datoriile la bugetul local sau la cel de stat. Eu altă soluție nu văd.

M-am uitat și pe practica CEDO și există situații similare în Ungaria și Polonia. Aici acești fermieri nu au fost catalogați ca infractori, adică nu s-au întocmit dosare penale, pentru că există decizii definitive care arată că fapta de a declara în mod eronat anumite date cu privire la acordarea subvențiilor nu este de natură penală. Asta arată hotărâri definitive din practica Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Un act normativ de amnistie fiscală îi va scuti pe fermierii din Alba și din întreaga țară aflați în situația semnalată, de această batjocură și purtare pe la instanțele de judecată pentru fals în declarații, cu dosare penale.

Au greșit și beneficiarii, și unii primari, care nu i-au atenționat pe acești oameni că există un act normativ cu reglementările semnalate, dar după cum spuneam, principalul vinovat este Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii.

Sunt fermieri cărora li s-au întocmit dosare penale pentru că au 1 leu sau 2 lei datori la bugetul local, deci nu vorbim despre sume mari, pe care beneficiarii ar fi avut interesul să le ascundă în declarațiile lor la APIA, ci de sume foarte, foarte mici”, a mai declarat Roman.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul adoptării acestei legi, votul final urmând să fie acordat de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate