ACTUALITATE
GALERIE FOTO: Festivalul de folk „Ziua de mâine” a ajuns la final
Ediția a VI-a a Festivalului-Concurs Național de Folk „Ziua de Mâine” a luat sfârșit. Evenimentul s-a încheiat la fel cum a început, într-un singur cuvânt: grandios. În ultima seară a festivalului, publicul și-a demonstrat încă odată setea de muzică bună, dar și atașamentul față de acest gen muzical.
Cele trei zile de folk nu au făcut altceva decât să ofere un week-end perfect pe bani puțini albaiulienilor, pentru că suma de 35 de lei (atât a cheltuit un spectator pentru cele trei zile) i-a adus în fața spectatorilor atât pe cei din generația următoare a muzicii folk, cât și pe cei consacrați deja: Grupul Folk„Noi”, Grupul Folk „Plus Noi”, Mircea Rusu Band, Alexandra Ungureanu. Ducu Bertzi, Mihai Neniță, Vali Șerban, Ovidiu Mihăilescu, Marius Matache, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Florin Săsărman și Ștefan Hrușcă. „În primul rând a fost o ediție bine închegată, o ediție solidă, fiind puțin mai bine structurată, pentru că suntem în plină criză, dar desigur nu au lipsit marile valori ale folkului. Pe mine m-a încântat, ca director al festivalului, nivelul de lăudat la care se află concurenții”, a declarat, pentru Alba24.ro, Vali Șerban, director al festivalului.
Seara de duminică a oferit albaiulienilor „Gala Laureaților” și un minunat concert de colinde îmbinat cu muzică folk. Spectatorii și-au încălzit sufletul și au intrat în ritmul sărbătorilor de iarnă alături de Corul de Copii al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, Florin Săsărman și Ștefan Hrușcă. Ultimul a stârnit nostalgii în rândul celor trecuți de vârsta adolescenței, care au prins momentele de glorie ale Cenaclului „Flacăra”.
Alexandra Sidor a câștigat „Ziua de mâine”
Cum orice concurs trebuie să aibă câștigători, și cel de la Alba Iulia a avut o „gală a laureaților”.
Premiul „Omul cu chitara” a fost înmânat Grupului Folk „Altcumva”; premiul constă în înregistrarea melodiilor în studiourile Radio România Actualități.
Premiul de Popularitate a fost câștigat de albaiulianca Laura Todică; aceasta a primit, pe lângă de diplomă, și suma de 200 de lei.
Premiul Special al Consiuliului Județean a fost oferit Grupului Folk „Candid”.
Locul III: Ionuț Mangu (600 lei şi un fax).
Locul II: Alexandra Andrei (800 lei şi o imprimantă multifuncțională)
Premiul „Iubitorii de folk votează”, concurs ce s-a desfășurat online a fost acordat albaiuliencei Laura Todică; aceasta a primit o chitară, pentru cele 1.210 voturi primite pe site-ul foreverfolk.com
Locul I: Alexandra Sidor (1000 lei şi o imprimantă multifuncțională)
Alexanandra Sidor s-a aflat la a patra participare la un eveniment de acest gen. Tânăra este din Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, este masterand la Facultatea de Psihologie din Cluj și adoră drumețiile. „Nu mă așteptam să obțin locul I, după concurenții care au fost, este o generație foarte puternică. În fiecare an, sunt participanți buni, oamenii se schimbă, sunt mulți care au renunțat, este extraordinar, nu putem spune că folkul nu evoluează, fiecare generație e tot mai bună. Publicul a fost extraordinar, mă simt mai bine decât acasă, este a patra oară, la Bistrița am cântat mai puțin, publicul de aici e foarte receptiv”, a declarat Alexandra Sidor, câștigătoarea concursului „Ziua de Mâine”. Alexandra este mândră că va putea reveni și la ediția următoare, la Alba Iulia. Pentru că a câștigat trofeul, ea va fi invitată şi la următorul festival. „Alexandra s-a împlinit și la Alba Iulia, dar, cum spuneam și sălii, din păcate ea nu va mai putea participa, în schimb, obligatoriu, va deschide prima seară de anul viitor” a declarat Vali Șerban, directorul festivalului.
Vali Șerban, despre Păunescu
Tot duminică, a fost organizat și un moment dedicat memoriei poetului Adrian Păunescu. Pe lângă minutul de reculegere ținut în amintirea acestuia, organizatorii au proiectat o imagine cu regretatul artist, cu mesajul sugestiv „Vinovat de iubire” (foto). ”A murit un mare poet, a murit un mare om de cultură, un mare om al cetății, a murit Adrian Păunescu. A murit un om care a dat un rost muzicii folk. A dat un rost muzicii folk prin Cenaclul Flacăra, prin acest cenaclu muzica folk a devenit un mod de a gândi, un sens a noțiunii de libertate, nu declamată, ci chiar o libertate practicată ”, a declarat, pentru Alba24.ro, Vali Șerban.
Festivalul de anul acesta s-a dovedit un eveniment care a avut succes şi care este aşteptat să continue, cu alte ediţii şi anul viitor.
[nggallery id=17]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.