Actualitate
FOTO | Festivalul Internațional de Umor de la Aiud: Anca Sas, o tânără caricaturistă din Alba Iulia l-a impresionat pe maestrul Ștefan Popa Popas
Academia Popa’s a deschis seria manifestărilor celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Umor ce se desfășoară în aceste zile la Aiud. Cu această ocazie, puținii aiudeni care și-au rupt din timpul lor prețios pentru a petrece câteva clipe plăcute și instructive în galeria de artă a Fundației „Inter-Art” au putut admira zeci de portrete de caricatură veche românească și caricaturi realizate de studenții maestrului Ștefan Popa Popas, singurul artist care a intrat în renumita „Cartea recordurilor”, deoarece a întrecut calculatorul în rapiditatea realizării unor caricaturi.
Prezent la deschiderea expoziției, artistul român Ştefan Popa Popas – care în ultimul an a fost portretistul oficial al Papei Benedict al XVI-lea – a declarat că este bucuros de fiecare dată când aude că se naște un festival de caricatură și umor și că atât cât îi va sta în putință se va implica și va finanța astfel de evenimente.
Domnia sa nu s-a arătat a fi deranjat de faptul că, la vernisarea expoziției temporare prezentată de academia pe care o conduce, în galeria aiudeană au fost foarte puțini spectatori, însă a fost încântat de faptul că spațiul a fost „inundat” de grupul de elevi de la Şcoala „Ovidiu Hulea”, care au răspuns chemării profesoarei lor, Angela Nițu, de a participa la o acțiune culturală benefică. De fapt, gestul profesoarei și elevilor au mai „spălat” fața autorităților locale și județene reprezentate doar de Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Oricum, prezența grupului de elevi și a locuitorilor care i-au acordat maestrului Popas diploma de „Cetățean de onoare” a demonstrat că, deși, la prima vedere interesul pentru actul cultural este în „cădere liberă”, există încă speranțe că valorile adevărate vor fi cinstite și recunoscute în viitor de tânăra generație.
Maestrul Popas a spus câteva cuvinte la deschiderea expoziției, prezentând o analiză deosebit de critică a situației artistului în România actuală:
„Particip la foarte multe saloane de caricatură și acțiuni care să aducă zâmbetul pe buze. Noi, intrând în peisajul fiecărei citadele, vedem lumea posomorâtă. Direcția pe care merge țara nu este direcția cea bună și atragem atenția, noi, artiștii, de fiecare dată asupra acestui fapt. Acesta este rolul unui artist, să fie întotdeauna împotriva celor de la putere. Acest rol trebuie să-l aibă și ziariștii, dar la noi în țară totul este pe bază de <mânărit>, de <găști>.
Observați că lupii nu pot să supraviețuiască decât dacă se adună în haită. Așa și la noi în țară s-au format partidele politice, ca să poată, într-un mod mai mult sau mai puțin civilizat, să devalizeze țara aceasta. Dar, printre acești oameni, în aceste partide sunt și oameni deosebiți de valoroși, nu sunt mulți, sunt foarte puțini. Vreau să remarc faptul că domnul președinte Ion Dumitrel este printre puținii patrioți din vechea gardă a partidului care a condus țara, care a rămas președinte al Consiliului Județean într-un județ. Este normal să fie așa.
L-am văzut întotdeauna alături de noi, alături de oameni, iar un asemenea om ar trebui prețuit. Ar trebui să inventăm în fiecare județ câte unul ca și dânsul și vă spun eu că țara va avea o cotitură și va merge pe drumul cel bun. Trebuie să-i mulțumim pentru că există și pentru că face numai lucruri bune în județ, cum de altfel face și această fundație <Inter-Art>, care nu știu cum reușește.
Eu, când dau telefon sau vorbesc cu câte un ministru care mă mai sună, primul lucru care mi-l spune este <Domnule, mergem în Mexic, să facem ceva pentru țară>, dar să știți că nu avem bani sau mergem nu știu unde și nu avem bani.
Expresia <nu avem bani> a ajuns la ordinea zilei în această țară, deși ar fi bani suficienți. Mă uit la capitolul delicvenți la televizor, milioane de euro se fură în țara asta. Unde sunt banii!? Odată și odată o să găsim răspunsul, deoarece cred că noi toți suntem de vină. Noi nu am reușit să ne uităm în oglinda bunului simţ, să ne vedem și să ne luăm așa cum suntem și să începem odată construcția către un țel.
Noi tot cădem și cădem și cădem, ne strângem la o șuetă, așa cum suntem astăzi aici, bârfim pe toată lumea și așa o luăm din nou de la capăt și mâine și poimâine fără niciun efect. Dacă odată și odată nu începem să ne uităm în acea oglindă a bunului simț și să începem construcția de la zero, nu vom face nimic. Vă mulțumesc pentru participarea la un asemenea eveniment. Vă felicit pentru că mai există chemare pentru asemenea evenimente în România.
Mă și mir când văd programele televiziunilor că vă mai faceți timp să veniți să vedeți lucruri adevărate. Am venit aici cu drag. Venim întotdeauna cu drag și subvenționăm dacă trebuie evenimente de genul acesta, atât cât vom exista. Vom fi prezenți cu modestie, atât cât trebuie. Știți foarte bine, eu vin, vă spun două sau trei cuvinte, las elevii mei să vă arate ce pot și ce au mai învățat, expunem”.
În cadrul manifestării, maestrul Ștefan Popa Popas a prezentat albumul realizat în calitatea sa de desenator oficial al Vaticanului, o monumentală operă de artă conținând portretul Papei Benedict al XVI-lea și a altor oficialități importante ale Vaticanului.
„Sunt încântat că pot să vă bucur pe dumneavoastră cu ceea ce fac eu şi trag nădejde că munca mea va fi din ce în ce mai mult înţeleasă în ţară, pentru că în exterior este. Se știe că anul trecut am reușit să fac acea expoziție la Vatican și am reușit să fac albumul actualului papă emerit, să duc la capăt un proiect care a fost foarte greu de făcut, în niște condiții dificile, în care nu am putut să mă ocup decât de acest proiect. Oricum, este o mare reușită să expui într-un loc în care de 200 de ani nu a expus niciun artist”, a spus artistul.
O notă aparte din cadrul acestei ediții a festivalului aiudean de umor l-a constituit expoziția personală de portret caricatural semnată de tânăra Anca Sas din Alba Iulia. Expuse într-un spațiu neconform pentru o astfel de manifestare, cele câteva zeci de caricaturi ale tinerei albaiulience au făcut o impresie bună puținelor persoane prezente la deschidere. Oricum, tânăra caricaturistă a reușit să atragă atenția maestrului Ștefan Popa Popas, care a felicitat-o, i-a înmânat diploma de excelență acordată de către organizatori și în nume propriu a premiat-o cu o sumă substanțială.
”Îi cer lui Anca Sas îngăduința și să primească scuzele mele că fac parte din acea generație care conduce această țară și că această generație nu a fost capabilă să vă creeze condiții normale de creație, de liniște, condiții economice. Cu părere de rău trebuie să spun că nu doresc ca ea să fie un viitor artist dezamăgit într-o țară săracă. Cel puțin cât mai existăm noi și mai organizăm festivaluri, normal că o să avem grijă de ea și de talentele care apar.
Vă divulg un secret. De aici plecăm la Drobeta Turnu Severin, unde Anca a primit un premiu important și cum acolo oficialitățile și oamenii de bine oferă sume importante copiilor cu talent, sper să se gândească și oamenii acestui județ și să facă același gest pe care-l fac cei de acolo, adică pe lângă acea diplomă să existe și un mod financiar de a răsplăti munca acestor copii. De aceea partea a doua o să fie rezolvată de către subsemnatul, dar aceasta nu este o rezolvare.
Rezolvarea este ca oamenii care s-au cocoțat acolo și conduc cum conduc, prost, această țară, într-o direcție greșită, așa cum am mai spus, să înțeleagă sau să-i facem noi să înțeleagă că trebuie pus mult suflet pentru cultură, pentru educație, pentru sănătatea acestui popor. Vă mulțumesc că ați participat la expoziția unui om matur, eu nu o consider un copil, o consider o matură pe Anca. Îi urez viață lungă, putere de muncă, deoarece toate celelalte le are”, a spus, în deschiderea expoziției Ancăi Sas, caricaturistul Ștefan Popa Popas.
Dorel Lazăr
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
bono
duminică, 21.04.2013 at 09:17
Feliciari organizatorilor, tuturor artistilor expoznti si in special Maestrului Stefan Popa Popa’s (un izvor nesecat de energie creativa)! Sunt foarte fericit sa vad astfel de manifestari in micile orase din Romania.
Cred ca marele public trebuie „reconvertit” la cultura iar aici ar trebui sa se vada efortul conducatorilor locali si al mass-media. Din pacate nu exista o publicatie locala/judeteana (chiar on-line) care sa anunte astfel de manifestari in avans iar marele public sa afle de ele din timp, sa se pregateasca si sa participe. Deseori aflam de ele abia dupa ce s-au petrecut!
Spor la munca tuturor!