Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele care obțin în instanță anularea unor amenzi de la Fisc își vor recupera banii, susține ministrul Finanțelor

Publicat

bani Firmele amendate de agenții Fiscului, care obțin în instanță anularea amenzii, își vor putea recupera banii în baza acestei decizii, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în replică la sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea Ordonanței nr. 8/2015, care prevede, printre altele, nereturnarea amenzilor către comerciant chiar dacă are o hotărâre judecătorească favorabilă.

„Este o referire la acea prevedere (…) care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obține în instanță câștig de cauză, să-și recupereze banii. Ceea ce, într-adevăr nu se poate accepta. Este o chestiune care și fără acțiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament”, a explicat ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit acestuia, și cei care au deja decizii definitive în instanță de anulare a amenzilor își vor primi banii înapoi.

„Categoric, ce spune instanța este lege și aplicăm. Și omul își primește înapoi sumele pe care instanța a decis că le are de recuperat”, a spus Teodorovici.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, între altele, taxarea bacșișului și nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar și în cazul unei hotărâri judecătorești favorabile.

„În opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstituțional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi și libertăți constituționale, în speță accesul liber la justiție, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obține repararea pagubei, condițiile restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți precum și libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului transmis vineri, 15 mai.

Potrivit documentului citat, OUG nr. 8/2015 încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat și independența judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenției nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda și suma de bani achitată nu se restituie, așa cum reiese din textul legal criticat.

În opinia Avocatului Poporului, măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluția de anulare a procesului-verbal de contravenție pronunțată de instanța de judecată nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara condițiilor impuse de cadrul legal.

„Prin actul normativ criticat mai sunt încălcate principiul proporționalității, libertatea economică și obligația statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de producție. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2015 nu conține numai simple norme de procedură care să vizeze competența instanțelor judecătorești, ci și norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecințe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale”, se mai arată în comunicat.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax