Connect with us
Advertisement

Actualitate

Firmele de asigurare pot da reduceri comerciale mai mari de 10% la RCA. Modificările în norme au intrat în vigoare

Publicat

accident rcaCompaniile de asigurări pot acorda reduceri comerciale mai mari de 10%, la poliţele de răspundere civilă pentru accidente auto. Actul normativ prin care plafonul a fost eliminat a fost publict miercuri în Monitorul Oficial. Până acum, asigurătorii aveau voie să facă reduceri peste această limită doar în anumite situaţii.

Schimbarea este inclusă în Norma ASF nr. 21/2015 pentru modificarea Normei ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Doar că tarifele de primă ale asigurătorilor pot să conţină reduceri comerciale, potrivit noii legislaţii. Societăţile de asigurare sunt obligate însă să ţină evidenţa reducerilor practicate şi a justificării acestora.

Până la această schimbare, norma ASF prevedea că, în afară de unele excepţii, asigurătorii aveau voie să acorde reduceri comerciale de maximum 10%: „Tarifele de primă stabilite de asigurători pot conţine reduceri comerciale până la un nivel de maximum 10%, cu excepţia reducerilor acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficienţe locomotorii, precum şi a celor stabilite prin sistemul bonus-malus”.

Asigurătorii RCA trebuie să stabilească tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru următoarele limite de despăgubire:

– 1.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României), pentru pagube materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite;

– 5.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României), pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

Vezi şi ASF: Controale la asigurători după ce au anunţat majorări de 300-400% ale primelor RCA. Ce este decontarea directă?

Atât limitele de despăgubire, cât şi tarifele RCA stabilite de fiecare societate în parte trebuie trimise ASF-ului cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care pot fi practicate. Tarifele stabilite de asigurători pot fi schimbate doar după şase luni de la ultima notificare, exceptând indexările sau modificările pe anumite categorii de riscuri.

În prezent, piaţa de asigurări RCA este acoperită de nouă asigurători: Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Euroins, Omniasig, Carpatica, Groupama, Uniqa şi City. ABC s-a retras, începând cu acest an, de pe piaţa RCA, iar Astra este în faliment.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement