Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Florin Roman: Legea ”anti-țeapă” în imobiliare, în Parlament. Obligații pentru dezvoltatori, protecție pentru clienți


Publicat

fl

Dezvoltatorii imobiliari vor avea mai multe obligații, iar beneficiarii mai multe drepturi, dacă o lege inițiată de către deputatul de Alba, Florin Roman, împreună cu un alt coleg parlamentar, va trece de Parlament. Legea va reglementa regimul construcțiilor noi și va încerca să limiteze ”țepele” din domeniul construcțiilor. 

De la 20.000 la 40.000 de lei vor plăti dezvoltatorii imobiliari, dacă nu vor respecta prevederile acestei legi. Alte sancțiuni sunt  prevăzute pentru, spre exemplu, nepredarea cărții construcției de către investitor către proprietar, a documentației privind proprietatea și a documentației la recepția lucrărilor. Într-un asemenea caz, amenda ar fi între 10.000 și 20.000 de lei. Încălcarea legii va putea duce însă chiar la suspendarea proiectului de dezvoltare imobiliară cu ajutorul poliției și jandarmeriei.

Florin Roman a declarat că inițiativa sa legislativă este inspirată din modelele francez și belgian în domeniu și ăși propune să îi protejeze pe românii care apelează la devoltatorii imobiliari și apoi ajung la cheremul acestora. Ar putea intra în vigoare într-un interval de trei luni, mai spune Roman, după finalizarea procedurilor și adoptarea în cele două camere ale parlamentului.

”Dacă va trece, va fi pentru prima dată în 28 de ani când acest domeniu este reglementat” a declarat deputatul de Alba.

Ce cuprinde legea

Printre altele, legea prevede ca vânzătorul poate promova locuința doar prin specificații precise, inclusiv printr-o descriere clară a prețurilor, a texelor și a serviciilor propuse. De asemenea, va trebui să ofere detalii despre garanție, un model de antecontract în care să fie descrisă detaliat locuința, suprafața ei și multe alte detalii.

Toate dezvoltările (construcții cu amprenta la sol mai mare de 500 de metri pătrați sau peste 9 apartamente) vor fi înregistrate la ANL

Recepția construcțiilor se va face de către dezvoltatorul imobiliar, proprietar, în prezența proiectantului și a executantului.

Un aspect foarte important este acela că banii dați în avans nu vor mai putea fi folosiți de către investitor decât pentru apartamentul respectiv. ”Dezvoltatorii imobiliari care construiesc în pe banii luați de la clienți alte locuințe. nu vor mai putea face acest lucru. Sunt multe cazuri în care s-au blocat financiar. Când sunt în criză de bani pentru dezvoltarea proiectului, folosesc bani de avans. În viitor vor trebui să aibă solvabilitate pe fiecare locuință” a mai spus Florin Roman.

Potrivit proiectului, cel puțin 50% dintre sumele încasate pentru proiectul imobiliar, provenind de la beneficiari, vor fi depozitate într-un cont separat care să fie păstrat într-o bancă dispusă să acopere prin credit costul construcției, al terenului și care va folosit doar în aces scop. Sumele pot fi trase de către dezvoltator doar procentual în raport cu gradul de finalizare al construcției. În acest mod, beneficiarii sunt protejați în raport cu investitorul.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Un tânăr care a vandalizat cu desene tip graffiti mai multe obiective istorice din Alba Iulia, identificat de Poliția Locală

Publicat

Un tânăr din Alba, autorul unor semnături tip graffiti pe mai multe obiective istorice din oraș, a fost identificat de polițiștii locali din Alba Iulia. 

În codul nescris al artiștilor graffiti este interzis ca un ”writter” (persoana care face graffiti) să deseneze pe monumente sau obiective istorice. 

Desenele pot fi de două feluri ”tag”-uri ( semnături simple realizate cu spray cu vopsea, sau markere permanente) – tag-urile de cele mai multe ori reprezintă semnătura ”writter”-ului, sau ”crew”-ul ( echipa din care face parte).

A doua categorie de desene sunt cele realizate cu spray-uri și se împart în ”throw-up” – desene simple care se execută foarte rapid, în zone vizibile, sau ”murale”, desene complexe, care se execută în zone ferite, în clădiri părăsite sau locații dezafectate, în care artistul poate sta și ore întregi pentru realizarea desenului

CITEȘTE ȘI: FOTO ȘTIREA TA: Statuia Sfântului Anton din Cetatea Alba Carolina, vandalizată de un ”artist graffiti” începător

”Arta grafică urbană sau grafitti cum este numită, poate fi frumoasă. De exemplu, proiectul Asociației XEO, susținut chiar de administrația locală. Dar aici vorbim de artă.

Mai există însă și o exprimare a așa zișilor artiști stradali care nu face altceva decât să distrugă imaginea unui oraș.

Acest din urmă fenomen a început să dea de furcă administrației municipiului Alba Iulia și să stârnească indignarea celor mai mulți albaiulieni.

Nu au scăpat de vopsele de exemplu nici măcar statuile de bronz din Cetatea Alba Carolina sau alte obiective istorice din acest perimetru.

Așa că, Direcția de Poliție Locală Alba Iulia și-a concentrat activitatea spre acest fenomen.

Astfel, ieri, 22 Aprilie, pe aleea Sf. Capistrano din Cetatea Alba Carolina, patrula din zonă a depistat în zona de agrement skate parck un grup de tineri.

Printre ei, era și C.R.P., un tânăr de 16 ani din Teiuș care locuiește în Alba Iulia. Despre el polițiștii locali știau că este autorul unora dintre desenele din oraș.

Pentru că nu avea asupra lui niciun act de identitate, tânărul a fost condus la sediul Poliției Locale Alba Iulia pentru identificare și lămurirea situației.

Aici el a precizat că, împreună cu un alt tânăr F.G., tot din Alba Iulia a făcut desene grafitti în oraș, inclusiv în zona istorică. Acest caz va intra și în atenția Poliției municipiului Alba Iulia”, au declarat pentru alba24.ro, reprezentații Poliției Locale Alba Iulia.

În altă ordine de idei, reprezentanții primăriei au declarat că, “ în curând, pentru artiștii grafitti din oraș, vor fi create locuri în care își vor putea exprima acest talent.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Preșcolarii Grădiniței Nr. 12 din Alba Iulia au sărbătorit Ziua Pământului. Mesajele celor mici

Publicat

Preșcolarii Grădiniței  cu Program Prelungit Step By Step Nr.12 Alba Iulia au sărbătorit cu bucurie Ziua Pământului, în data de 22 aprilie.

Micii ecologiști au marcat această zi importantă prin diverse modalități. Ei s-au gândit ce ar putea face pentru a proteja planeta și au ilustrat tema propusă prin desene, lucrări plastice și practice deosebite, cu referire la: frumusețile Pământului, diversitatea de plante și animale, viața oamenilor în această „casă” minunată, bogățiile Pământului, grija oamenilor pentru natura înconjurătoare, reciclare, refolosire, recondiționare, economisirea resurselor, etc.

”Cu acest prilej, managerul grădiniței, Suciu Veronica, împreună cu întreg colectivul instituției, le-a transmis copiilor și părinților, prin intermediul paginii de facebook îndemnul de a ne bucura de viață, de bogățiile și frumusețile Pământului, de a fi responsabili și recunoscători pentru acest dar neprețuit pe care l-am primit și să încercăm să transmitem aceste valori și sentimente copiilor noștri, nu doar prin cuvinte, ci, mai ales, prin faptele noastre” se arată într-un material transmis redacției de Ioana Delia Decean, persoana responsabilă cu imaginea instituției.

Mesaje adunate de la copii:

– „Pământule, îți multumesc pentru izvoare și pentru tot ce îmi oferi!” (Gabriel)

– „La mulți ani, Pământ iubit!” (Lucas)

– „Pământule, îți ofer o inimioară de ziua ta!” (Sarah)

– „Îți mulțumesc pentru ghiocei, Pământule!” (Rebecca)

– „Pământule, te iubesc!” (Ana B.)

– „Pământule, îti mulțumesc pentru Primăvară!” (Theo)

– „Pământule, ești o minune!” (Mayra)

-„Să ocrotim albinele! (Ștefan)

-„Să protejăm animalele! (Ștefan)

-„Să ocrotim albinele! (Ștefan)

– „Pământul e un dar dumnezeiesc!” (Matei)

– „Pământul este casa noastră!”(Miruna)

– „Oameni buni, protejați Pământul!” (Matei)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației vrea să introducă teste de salivă pentru elevi. Sorin Cîmpeanu: testarea în școli a fost inexistentă

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că urmează să discute în Guvern introducerea testelor de salivă în școli, cel puțin pentru o anumită categorie de elevi și profesori. Până acum, testarea în școli a fost inexistentă, spune ministrul.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, joi seară, la Digi24, despre testele de salivă folosite în Italia la copiii care revin la școală de luni și dacă, după blocajul avut la Ministerul Sănătății, „reia șantierul”.

„L-am reluat deja astăzi. Am avut o propunere în comitetul interministerial, urmează să formalizăm această solicitare și să se discute la nivelul Guvernului”, spune ministrul.

Întrebat dacă testarea ar putea să înceapă până săptămâna viitoare, Cîmpeanu spune: „ar trebui să se întâmple, pentru că nivelul de testare în școli a fost inexistent”.

Ministrul ar dori testarea cel puțin a elevilor cu simptome și a celor care au în jur cazuri confirmate, dar și a angajaților din educație care au suspiciuni că ar putea fi infectați.

„Oricum aceste teste trebuie să fi validate printre teste Real Time PCR, dar sunt un semnal de atrage atenția că există o problemă”, spune Cîmpeanu.

Italia redeschide şcolile din 26 aprilie, iar reprezentanții statului au anunțat că vor să introducă teste de salivă pentru elevi.

Ministrul Educației

Testarea în şcoli este o necesitate, de aceea ministrul Educaţiei încearcă să găsească o soluţie potrivită pentru ca elevii să se întoarcă la şcoală în siguranţă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Condiţii de călătorie în Bulgaria, Grecia, Turcia și Croația. Unele state cer, la intrare, test PCR și pentru turiștii vaccinați

Publicat

Persoanele care călătoresc în Grecia nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul MAE. În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ.

Grecia- fără test PCR

Persoanele vor să își petreacă Paștele și 1 Mai în Grecia, nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Vezi și LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: EXCEPȚII la CARANTINA obligatorie pentru cei care vin din 60 de state

Turcia și Bulgaria- test PCR chiar dacă ai făcut vaccinul

În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ la intrarea în ţară, chiar dacă au făcut vaccinul împotriva COVID-19, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

„Până la data de 26.04.2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană şi rutieră în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză şi cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării şi a formularului PLF ori a dovezii de vaccinare (în limba engleză) cu unul dintre vaccinurile autorizate, cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la rapel”, informează MAE.

De altfel, în Grecia se discută relaxarea unor măsuri de siguranţă sanitară începând cu data de 1 mai. În Bulgaria, pe de altă parte, testul PCR rămâne obligatoriu în ciuda vaccinului.

„Începând cu data de 29 ianuarie 2021 şi până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetăţenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii”, arată tot MAE.

Situaţia este similară şi pentru Turcia, unde, chiar şi vaccinaţi, turiştii trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în ţară. Potrivit surselor din turism, din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, este posibilă înăsprirea măsurilor de acces în această ţară. Turcia şi Bulgaria se află ambele pe lista galbenă în acest moment, astfel că, la revenirea din aceste ţări, este necesară carantina, dacă turistul nu este vaccinat.

„Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.

De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică şi persoanelor care intenţionează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă”, se arată pe site-ul MAE.

Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt printre cele mai populare destinaţii în rândul turiştilor români, în condiţiile în care pandemia a tăiat elanul pentru deplasările pe distanţă mare.

Croația- doar cu certificat de vaccinare

În acest moment, alături de Grecia, şi Croaţia permite intrarea în ţară pe baza unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19, dacă au trecut cel puţin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică, în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză, potrivit site-ului MAE.

Slovenia- certificat de vaccinare

De asemenea, în Slovenia este suficientă prezentarea unui certificat de vaccinare anti-Covid-19, cu menţionarea unui termen de cel puţin şapte zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puţin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puţin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.

Începând de pe 20 aprilie 2021, vaccinul va fi suficient pentru a intra şi în Maldive, nemaifiind necesar un test PCR negativ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate