Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Florin Roman: Legea ”anti-țeapă” în imobiliare, în Parlament. Obligații pentru dezvoltatori, protecție pentru clienți

Publicat

fl

Dezvoltatorii imobiliari vor avea mai multe obligații, iar beneficiarii mai multe drepturi, dacă o lege inițiată de către deputatul de Alba, Florin Roman, împreună cu un alt coleg parlamentar, va trece de Parlament. Legea va reglementa regimul construcțiilor noi și va încerca să limiteze ”țepele” din domeniul construcțiilor. 

De la 20.000 la 40.000 de lei vor plăti dezvoltatorii imobiliari, dacă nu vor respecta prevederile acestei legi. Alte sancțiuni sunt  prevăzute pentru, spre exemplu, nepredarea cărții construcției de către investitor către proprietar, a documentației privind proprietatea și a documentației la recepția lucrărilor. Într-un asemenea caz, amenda ar fi între 10.000 și 20.000 de lei. Încălcarea legii va putea duce însă chiar la suspendarea proiectului de dezvoltare imobiliară cu ajutorul poliției și jandarmeriei.

Florin Roman a declarat că inițiativa sa legislativă este inspirată din modelele francez și belgian în domeniu și ăși propune să îi protejeze pe românii care apelează la devoltatorii imobiliari și apoi ajung la cheremul acestora. Ar putea intra în vigoare într-un interval de trei luni, mai spune Roman, după finalizarea procedurilor și adoptarea în cele două camere ale parlamentului.

”Dacă va trece, va fi pentru prima dată în 28 de ani când acest domeniu este reglementat” a declarat deputatul de Alba.

Ce cuprinde legea

Printre altele, legea prevede ca vânzătorul poate promova locuința doar prin specificații precise, inclusiv printr-o descriere clară a prețurilor, a texelor și a serviciilor propuse. De asemenea, va trebui să ofere detalii despre garanție, un model de antecontract în care să fie descrisă detaliat locuința, suprafața ei și multe alte detalii.

Toate dezvoltările (construcții cu amprenta la sol mai mare de 500 de metri pătrați sau peste 9 apartamente) vor fi înregistrate la ANL

Recepția construcțiilor se va face de către dezvoltatorul imobiliar, proprietar, în prezența proiectantului și a executantului.

Un aspect foarte important este acela că banii dați în avans nu vor mai putea fi folosiți de către investitor decât pentru apartamentul respectiv. ”Dezvoltatorii imobiliari care construiesc în pe banii luați de la clienți alte locuințe. nu vor mai putea face acest lucru. Sunt multe cazuri în care s-au blocat financiar. Când sunt în criză de bani pentru dezvoltarea proiectului, folosesc bani de avans. În viitor vor trebui să aibă solvabilitate pe fiecare locuință” a mai spus Florin Roman.

Potrivit proiectului, cel puțin 50% dintre sumele încasate pentru proiectul imobiliar, provenind de la beneficiari, vor fi depozitate într-un cont separat care să fie păstrat într-o bancă dispusă să acopere prin credit costul construcției, al terenului și care va folosit doar în aces scop. Sumele pot fi trase de către dezvoltator doar procentual în raport cu gradul de finalizare al construcției. În acest mod, beneficiarii sunt protejați în raport cu investitorul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax