Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOCAR de hepatia A confirmat în Alba. 16 copii, printre care şi un bebeluş de 6 luni din Câlnic, internaţi la spitalele din Sebeş şi Alba Iulia

Publicat

hepatita A La Spitalul Municipal Sebeş şi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Alba, 16 persoane, copii cu vârste cuprinse între 2-15 ani, o mamă de 19 ani şi un nou-născut de 6 luni, din Câlnic sunt internate, de două săptămâni, cu hepatita A.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Alba, Cristina Galoş, focarul de de hepatită a fost semnalat la data de 24 aprilie, când mai mulţi copii au fost duşi la Spitalul din Sebeş. În urma sesizării, medicii au intervenit la faţa locului, unde au fost vaccinate 54 de persoane.

Din cauza lipsei de igienă, la sfârşitul lunii aprilie, 27 de copii din Câlnic au ajuns la spitalul din Sebeş şi cel din Alba Iulia, cu hepatită de tip A. În prezent, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Alba, Cristina Galoş, 16 persoane mai sunt internate. La Secţia de Boli Infecţiose din Alba Iulia sunt internaţi o tânără de 19 ani şi bebeluşul ei de 6 luni, care a luat boala de la mama sa, iar la Spitalul Municipal Sebeş sunt sub îngrijire medicală 14 copii cu vârste cuprinse între 2-15 ani.

De la semnalarea focarului, medicii au vaccinat un număr de 54 de copii cu care pacienţii au avut contact direct, de la şcoala şi grădiniţa din Câlnic.

„Focarul de hepatită a izbucnit din cauza condiţiilor precare de igienă din comunitate, în special la copiii de grădiniţă şi de şcoală. Serviciul de Epidemiologie din cadrul DSP Alba a luat deja măsurile care se impun respectiv a declanşat o anchetă epidemiologică în focar şi a vaccinat toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavii. Trebuie menţionat că sunt forme uşoare şi medii de hepatită de tip A”, a mai spus Cristina Galoş.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Virusul este de tip ARN (monocatenar, picornavirus), fără capsulă, dar cu o capsidă proteică care învelește molecula de ARN. Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate sau direct de la un purtător). Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni.

Hepatita A este o maladie auto-limitantă și acută (simptomele durează în jur de 2 luni, până când acestea dispar). Odată ingerat virusul, acesta intră în circulația sangvină traversând mucoasa digestivă la nivel intestinal și începând să se multiplice la nivelul intestinului subțire. Virusul este apoi transportat direct la ficat unde pătrunde și se înmulțește în hepatocite și celulele Kupfer.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. omu

    miercuri, 13.05.2015 at 14:33

    Nu ma mira. Gradul de civilizatie si cultura sanitara in judet si mai ales in zona asta e sub orice critica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate