Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE | FOCAR de TOXIINFECŢIE alimentară la SEBEŞ: 14 copii de la o grădiniţă şi doi angajați, internaţi la spitalul din oraş. 8000 de lei amendă


Publicat

spitalul-municipal-sebesJoi seara, la ora 20.00, un număr de 16 persoane erau internate la spitalul din Sebeş, cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Este vorba despre 14 copii şi doi adulți, angajați la grădiniţa nr.3 din oraş. Potrivit DSP Alba, aceştia au forme uşoare şi moderate de toxiinfecţie.

UPDATE: Vineri dimineața, numărul pacienților internați era același, potrivit DSP Alba, existând posibilitatea să nu mai apară alte cazuri. Preparatele consumate de copii și adulți au fost pregătite în cadrul grădiniței, mai precizează aceeași sursă.

Directorul DSP Alba, Horea Timiş a declarat pentru Alba24.ro că au fost făcute teste de sanitaţie la grădiniţa respectivă pentru a se stabili cauzele care au dus la apariţia focarului de toxiinfecţie.

Copiii au ajuns la spital, manifestând greţuri, vărsături, febră şi diaree. Aceştia au consumat mâncare la Grădiniţa cu program prelungit nr. 3 din Sebeş.

La această unitate au fost prezente, joi, şi echipe de la DSVSA Alba şi OPC, care au demarat o anchetă.

10744659_10152836322554301_1391630269_nAnalizele pentru testele de sanitaţie aferente personalului din blocul alimentar vor fi terminate în circa 2-3 zile, perioadă în care se vor stabili cu exactitate cauzele.

Copiii şi adulții sunt internaţi la secţiile Pediatrie şi Infecţioase ale spitalului din Sebeş.

Reprezentanţii DSVSA Alba au prelevat probe din preparatele servite copiilor la masa de prânz de miercuri, precum şi din produsele folosite la prepararea acestora. Copiii au consumat ciorbă de cartofi cu smântână şi cremă de biscuiţi. Unii dintre aceştia nu au mai venit joi la grădiniţă, ajungând la spital, astfel că DSP s-a sesizat şi a cerut sprijinul DSVSA şi OPC.

DSVSA analizează şi probe din smântână, lapte şi ouă, folosite pentru pregătirea alimentelor. Testele vor fi finalizate în circa 7 zile, fiind verificată inclusive existenţa germenilor patogeni şi de igienă, prin metode standardizate europene, existând suspiciunea de toxiinfecţie alimentară.

Pe poarta grădiniței, conducerea a pus și un anunț prin care transmite părinților că de vineri, 31 octombrie unitatea „își suspendă activitatea până la o dată care va fi comunicată”. Ordonanţa de suspendare a activităţii a fost dată de DSP şi DSVSA Alba, având în vedere că blocul alimentar avea autorizaţie DSVSA.

Inspector şef adjunct Emil Nistor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Alba a declarat pentru Alba24 că joi instituţia a primit un telefon anonim privind suspiciunea de toxiinfecţie alimentară de la grădiniţa din Sebeş. S-a deplasat o echipă pentru verificări şi au găsit la sediul grădiniţei 3,6 kg pulpă porc expirată de 7 zile (a fost găsită congelată) şi 1,5 kg boia ardei dulce fără elemente de identificare şi caracteristici. Acestea au fost confiscate de DSVSA Alba. CJPC Alba a fost aplicat sancţiuni în valoare totală de 8.000 de lei.

Reprezentanţii DSVSA Alba au precizat că aceste din urmă produse nu au fost folosite pentru prepararea mesei de prânz în urma căreia au apărut cazurile de toxiinfecţie alimentară.

Reamintim că în Alba, un alt caz în care copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară a fost semnalat în 2011, la cantina Centrului pentru Educaţie Incluzivă din Alba Iulia. Atunci, 26 de copii au fost internați la spital, fiind infectaţi cu Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), un virus care provoacă forme uşoare şi medii de toxiinfecţii. Bucătăreasa care prepara mâncarea ce era livrată de către o firmă către centrul respectiv era infectată cu acest stafilococ și acesta a ajuns în preparatele servite copiilor.

Citește AICI mai multe detalii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. Trei persoane au fost rănite, una este în stop cardio-respirator

Publicat

Trei persoane au fost grav rănite într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 7:25

Toate cele 3 victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania

Publicat

27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.

Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția  împăratului.

Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.

În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).

Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.

În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.

În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.

Profitând de o retragere temporară a trupelor imperiale, care au fost trimise la asediul Budei, Apafi și dieta au amânat ratificarea acordului, mai mult au decis să îi trimită Porții tributul obișnuit și să păstreze relațiile cu otomanii.

Iritată de acțiunile transilvănenilor, Curtea de la Viena a trimis o nouă armată, sub conducerea lui Carol de Lorena, care a impus un nou acord, semnat la Blaj, în toamna anului 1687.

Acest acord a reprezentat ocuparea de facto a Transilvaniei, habsburgii instalând garnizoane militare în toate cetățile importante, iar transilvănenii erau obligați să furnizeze alimente pentru întreținerea acestora.

Momentul, reprezentat de o gravură

Scena predării cheilor cetăților Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687, a fost imortalizat într-o gravura.

Lucrarea a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg.

Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c. Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei.

În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg.

Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene.

Surse: Historia.ro, mnuai.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate