Eveniment
UPDATE | FOCAR de TOXIINFECŢIE alimentară la SEBEŞ: 14 copii de la o grădiniţă şi doi angajați, internaţi la spitalul din oraş. 8000 de lei amendă
Joi seara, la ora 20.00, un număr de 16 persoane erau internate la spitalul din Sebeş, cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Este vorba despre 14 copii şi doi adulți, angajați la grădiniţa nr.3 din oraş. Potrivit DSP Alba, aceştia au forme uşoare şi moderate de toxiinfecţie.
UPDATE: Vineri dimineața, numărul pacienților internați era același, potrivit DSP Alba, existând posibilitatea să nu mai apară alte cazuri. Preparatele consumate de copii și adulți au fost pregătite în cadrul grădiniței, mai precizează aceeași sursă.
Directorul DSP Alba, Horea Timiş a declarat pentru Alba24.ro că au fost făcute teste de sanitaţie la grădiniţa respectivă pentru a se stabili cauzele care au dus la apariţia focarului de toxiinfecţie.
Copiii au ajuns la spital, manifestând greţuri, vărsături, febră şi diaree. Aceştia au consumat mâncare la Grădiniţa cu program prelungit nr. 3 din Sebeş.
La această unitate au fost prezente, joi, şi echipe de la DSVSA Alba şi OPC, care au demarat o anchetă.
Analizele pentru testele de sanitaţie aferente personalului din blocul alimentar vor fi terminate în circa 2-3 zile, perioadă în care se vor stabili cu exactitate cauzele.
Copiii şi adulții sunt internaţi la secţiile Pediatrie şi Infecţioase ale spitalului din Sebeş.
Reprezentanţii DSVSA Alba au prelevat probe din preparatele servite copiilor la masa de prânz de miercuri, precum şi din produsele folosite la prepararea acestora. Copiii au consumat ciorbă de cartofi cu smântână şi cremă de biscuiţi. Unii dintre aceştia nu au mai venit joi la grădiniţă, ajungând la spital, astfel că DSP s-a sesizat şi a cerut sprijinul DSVSA şi OPC.
DSVSA analizează şi probe din smântână, lapte şi ouă, folosite pentru pregătirea alimentelor. Testele vor fi finalizate în circa 7 zile, fiind verificată inclusive existenţa germenilor patogeni şi de igienă, prin metode standardizate europene, existând suspiciunea de toxiinfecţie alimentară.
Pe poarta grădiniței, conducerea a pus și un anunț prin care transmite părinților că de vineri, 31 octombrie unitatea „își suspendă activitatea până la o dată care va fi comunicată”. Ordonanţa de suspendare a activităţii a fost dată de DSP şi DSVSA Alba, având în vedere că blocul alimentar avea autorizaţie DSVSA.
Inspector şef adjunct Emil Nistor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Alba a declarat pentru Alba24 că joi instituţia a primit un telefon anonim privind suspiciunea de toxiinfecţie alimentară de la grădiniţa din Sebeş. S-a deplasat o echipă pentru verificări şi au găsit la sediul grădiniţei 3,6 kg pulpă porc expirată de 7 zile (a fost găsită congelată) şi 1,5 kg boia ardei dulce fără elemente de identificare şi caracteristici. Acestea au fost confiscate de DSVSA Alba. CJPC Alba a fost aplicat sancţiuni în valoare totală de 8.000 de lei.
Reprezentanţii DSVSA Alba au precizat că aceste din urmă produse nu au fost folosite pentru prepararea mesei de prânz în urma căreia au apărut cazurile de toxiinfecţie alimentară.
Reamintim că în Alba, un alt caz în care copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară a fost semnalat în 2011, la cantina Centrului pentru Educaţie Incluzivă din Alba Iulia. Atunci, 26 de copii au fost internați la spital, fiind infectaţi cu Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), un virus care provoacă forme uşoare şi medii de toxiinfecţii. Bucătăreasa care prepara mâncarea ce era livrată de către o firmă către centrul respectiv era infectată cu acest stafilococ și acesta a ajuns în preparatele servite copiilor.
Citește AICI mai multe detalii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News