Actualitate
FOTO: Forţele de intervenţie din Alba şi-au testat capacitatea de reacţie în caz de INUNDAŢII. Exerciţiu la barajul Mihoeşti şi la Cîmpeni, Bistra și Baia de Arieș
Instituţiile din judeţul Alba, implicate în intervenţii în situaţii de urgenţă şi-au testat, marţi, capacitatea de reacţie, într-un exerciţiu organizat în localitățile Cîmpeni, Bistra și Baia de Arieș. Au folosit forţe şi mijloace în teren pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteo periculoase, respectiv accidente la barajul Mihoiești.
În scenariul exerciţiului au fost incluse trei situații privind gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Pe teritoriul localităților Cîmpeni, Bistra și Baia de Arieș, erau realizate lucrări cu rol de apărare împotriva inundațiilor (diguri și amenajări de mal), pe Râul Arieș, existând preponderent risc de inundații din cauza posibilității avariilor la barajul Mihoiești sau a ruperii digurilor de protecție, scurgerii de pe versanți și a revărsării Râului Arieș. În perioada 19 – 21 iunie 2017, prognoza meteo prevedea ploi abundente cantitativ de peste 45 – 50 l/mp și pe alocuri chiar 70 – 80 l/mp, intensificări de vânt şi temperaturi medii între 10 şi 20 de grade.
Potrivit exerciţiului, în 19 iunie, la ora 12.00, a fost emisă o avertizare meteorologică “Cod Portocaliu” de averse, descărcări electrice, rafale de vânt și căderi de grindină, inclusiv pentru judeţul Alba, unde cantitățile de apă puteau depăși 40-50 l/mp, iar în zonele deluroase și la munte atingeau local chiar 70 – 80 l/mp. A fost şi avertizare hidrologică Cod Portocaliu, cu creșteri de debite cu depășiri ale cotelor de atenție și chiar de inundație pe râurile Arieș, Ampoi și Mureș şi riscul producerii unor viituri rapide pe versanți, torenți și pâraie şi inundarea unor gospodării și obiective social-economice.
ISU Alba a dispus măsuri pentru transmiterea avertizărilor meteorologice, conform fluxului informațional-decizional. SGA dispune măsuri pentru realizarea unor manevre de golire la barajul Mohoiești.
Apoi, scenariul pentru data de 20 iunie a fost următorul: ca urmare a precipitațiilor abundente căzute, râurile Arieșul Mare și Arieșul Mic și afluenții acestora și-au mărit debitele atingând pragul de alertă, au dus la creșterea nivelului în barajul Mihoiești, impunându-se executarea unor manevre de deversare a apei din baraj. Din cauza apariției unor defecțiuni tehnice, vanele și stavilele au rămas deschise, iar personalul ce le manevra era în imposibilitatea executării în condiții de siguranță a manevrelor specifice. Debitul de apă deversat necontrolat în albia râului punea în pericol de inundații localitățile aflate în aval de baraj (Cîmpeni, Bistra și Baia de Arieș).
În orașul Cîmpeni, din cauza avarierii barajulului Mihoiești, au fost produse următoarele pagube: 55 gospodării și anexe gospodărești inundate din cartierul Mihoiești, DJ 750A inundat, subsolurile la 4 operatori economici inundate, 1 km rețea electrică avariată și 1 km rețea telefonică avariată.
În comuna Bistra, din cauza avarierii barajulului Mihoiești, unda de viitură a produs următoarele pagube: 52 gospodării și anexe gospodărești inundate în zona Lunca Merilor.
În orașul Baia de Arieș, din cauza avarierii barajulului Mihoiești, unda de viitură a produs următoarele pagube: 7 gospodării și anexe gospodărești inundate în zona Stadion.
Potrivit ISU Alba, exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare propuse. Pe lângă prefectul de Alba, Dănuț Emil Hălălai, la acţiune au participat şi reprezentanţi ai instituţilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.
Foto: Facebook (ISU Alba)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News