Eveniment
Fostul primar de la Mihalţ, Ioan Cârnaţ, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Este a doua pedeapsă pentru fraudă cu fonduri europene
Fostul primar de la Mihalţ, Ioan Toma Cârnaţ, a primit a doua condamnare la închisoare cu suspendare de la Judecătoria Blaj. După pedeapsa de 6 luni de închisoare pronunţată prin decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia, prin decizie definitivă, la începutul lunii octombrie, joi, instanţa de la Blaj a dispus 3 ani de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri materiale către APIA Alba, de 776.483 lei. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.
Ioan Toma Cârnaţ (52 de ani) a fost primar în perioada 2000 – 2004, însă la momentul instrumentării cazului de către DNA, se face referire la calitatea sa de referent al Primăriei Mihalţ. Potrivit procurorilor, acesta a falsificat semnătura primarului comunei Mihalţ în funcţie, Flavius Breaz, cu scopul de a obţine pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene. Infracţiunile de care a fost acuzat sunt: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi fals material în înscrisuri oficiale. Puteţi citi mai multe aici despre decizia definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia în acest caz din octombrie.
Joi, 15 noiembrie, Judecătoria Blaj a dispus: „În baza art. 18 indice 1 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin 2, art. 74 lit a şi c Cod penal şi art. 76 lit. a Cod penal, condamnă inculpatul Cârnaţ Toma Ioan (…), la 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor. În baza art. 65 Cod penal, interzice inculpatului drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza II, lit. b şi lit. c (dreptul de a fi membru şi reprezentant legal în asociaţii fără scop lucrativ), pe o perioadă de 2 ani.
Constată că infracţiunea pentru care inculpatul a fost judecat în prezenta cauză este concurentă cu infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat prin s.p.nr. 67/2012 pronunţată de Judecătoria Blaj, definitivă prin d.p. nr. 1032/4.10.2012, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia. În baza art. 85 Cod penal, anulează supendarea condiţionată a executării pedepselor, dispusă prin s.p. nr. 67/2012, pronunţată de Judecătoria Blaj. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 luni închisoare stabilită prin s.p. nr. 67/2012, pronunţată de Judecătoria Blaj şi repune în individualitatea lor cele două pedepse componente: de 2 luni închisoare, aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, prevăzută de art.288 alin.1 Cod penal; de 6 luni închisoare, aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 18 indice 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000. În baza art.36 lit.a, raportat la art.34 lit.b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate prin sentinţa penală nr. 67/2012, pronunţată de Judecătoria Blaj, de 2 luni închisoare, respectiv de 6 luni închisoare, cu pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă, de 3 ani închisoare, stabilind drept pedeapsă rezultantă pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare. În baza art. 35 Cod penal, aplică, pe lângă pedeapsa rezultantă, astfel cum a fost stabilită, pedeapsa complementară stabilită prin prezenta sentinţă, constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza II, lit. b şi lit. c Cod penal (dreptul de a fi membru şi reprezentant legal în asociaţii fără scop lucrativ), pe o perioadă de 2 ani.
În baza art.86 indice 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pe perioada unui termen de încercare de 6 ani.
Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.86 indice 4 Cod penal. În baza art. 86 indice 3 Cod penal, obligă inculpatul: să se prezinte, la datele fixate, la Serviciu de probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba; să anunţe în prealabil orice schimbare de domicliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
În baza art.71 alin.2 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza II, lit.b şi lit. c Cod penal (dreptul de a fi membru şi reprezentant legal în asociaţii fără scop lucrativ). În baza art.71 alin.5 Cod penal, suspendă, pe durata suspendării executării pedepsei închisorii, executarea pedepselor accesorii. În baza art.353 Cod procedură penală, menţine sechestrul instituit prin ordonanţa nr.222/P/2011 din data de 27.04.2012 a DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia asupra sumei de 375.375,09 lei din contul bancar (…) al Asociaţiei de păşunat şi a crescătorilor de animale „Târnava” Mihalţ (…), până la recuperarea creanţei de către partea civilă.
În baza art.346, art.14 şi urm. Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Alba, cu sediul în Alba Iulia, str. Moţilor, nr.112, jud. Alba şi, în consecinţă, obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociaţia de păşunat şi a crescătorilor de animale „Târnava” Mihalţ, cu sediul în Mihalţ, nr.336, jud. Alba, să plătească părţii civile suma de 776.483,65 lei reprezentând despăgubiri materiale, respectiv plăţi în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă – Campania 2010, precum şi dobânzi calculate de la data de 23.04.2012 până la achitarea integrală a debitului. În baza art.191 Cod procedură penală, obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente, să plătească în favoarea statului suma de 1.350 lei, cheltuieli judiciare.
Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News