Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fostul șef SRI Alba a contestat, prin recurs în casaţie, sentinţa de condamnare la închisoare cu suspendare. Procesul se judecă la ÎCCJ


Publicat

tarnuFostul șef SRI Alba, Ioan Tarnu şi ex-poliţistul BCCO, Liviu Schiau, condamnaţi în luna martie la închisoare cu suspendare într-un dosar în care au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, au atacat decizia definitivă cu recurs în casaţie. Procesul se  judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sentinţa pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 24 martie a fost contestată prin calea extraordinară de atac de ambii condamnaţi în cadrul aceluiaşi dosar. Cauza a avut două termene, iar următoarea înfăţişare a fost stabilită pentru 6 octombrie.

Recursul în casaţie este o cale extraordinară de atac la care pot apela părţile dintr-un proces penal, după declararea unei sentinţe definitive. Instanţa poate decide admisibilitatea cererii, după care trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie. Instanţa care admite în principiu cererea de recurs în casaţie poate suspenda motivat, în tot sau în parte, executarea hotărârii. În final, judecătorii pot pronunţa una dintre următoarele soluţii: respingerea recursului în casaţie, prin menţinerea hotărârii adoptate sau admiterea cererii prin achitarea inculpatului, respectiv prin rejudecarea de către instanţa de apel. În dosarul în care au formulat recurs în casaţie Ioan Tarnu şi Liviu Schiau, instanţa nu s-a pronunţat încă în legătură cu admisibilitatea cererii, scrie adevărul.ro

Reamintim faptul că în luna martie, fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Utilajelor Furate. Decizia definitivă a aparținut Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie, după ce, iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat, pe motiv că fapte de care era acuzat nu existau. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa a fost doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Ioan Tarnu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea, de 3 ani de închisoare, pe care a suspendat-o sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Liviu Schiau a primit 2 ani pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Şi în acest caz pedepsele au fost contopite în cea mai grea, 2 ani de închisoare, care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. Mircea Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara.

Gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro. Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare. AICI, mai multe detalii.

În decembrie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat în cazul celorlalţi 24 de inculpaţi, printre care şi Tarnu, Schiau şi Stanciu. Ceilalţi au primit pedepse între 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere şi 11 ani cu executare. Aceştia sunt Antonio Vecchiolla, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Ştefan Fillip Rus, Cristian Călin Oprea, Corneliu Pantilimon Kaiser, Dănuţ Cristian Băndilă, Ovidiu Trusu, Călin Lubomir Iovanov, Tukacs Dorel Vasile, Daniel Simion Marin, Călin Boier, Mircea Condor, George Vinţan, Iulian Pascu, Dumitru Albu, Viorel Onea, Ionel Niţă.

Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan TARNU şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, ACHITAȚI la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

Citește și Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furateȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Liviu S.

  miercuri, 10.08.2016 at 23:43

  Potrivit art. 7, alin. 1, din Legea 39/2003, „grupul infracțional organizat structurat este format din trei sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă şi acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material”.
  Grupul infracțional organizat format din inculpații ALBU DUMITRU, IRIMIA CORNEL-DANIEL, DĂRĂMUȘ VASILE și alții a fost constituit în perioada anului 2009 până în data de 23 ianuarie 2011 și a acționat în scopul comiterii mai multor infracțiuni. Acest grup infracțional organizat a fost destructurat în data de 23 ianuarie 2011, moment în care o parte din membrii grupării au fost reținuți și arestați preventiv. Acțiunea poliției de la acea dată privind furtul de utilaje a fost mediatizată prin intermediul unui comunicat de presă emis de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara. După data de 23 ianuarie 2011, membrii grupării rămași în libertate s-au retras din activitățile infracționale știind că sunt monitorizați de către organele judiciare. Inculpatul STANCIU MIRCEA, a citit în presa locală și online despre reținerea inculpaților IRIMIA CORNEL-DANIEL și DĂRĂMUȘ VASILE, context în care, în cursul lunii februarie, anul 2011, mi-a solicitat să-l îndrum spre organele judiciare pentru a aduce la cunoștința acestora faptul că, în anul 2010, și el a cumpărat de la inculpatul IRIMIA CORNEL-DANIEL un tractor. Ulterior lunii ianuarie 2011, atât inculpatul STANCIU MIRCEA cât și ceilalți mebrii ai grupului infracțional organizat nu au acţionat în mod coordonat sau în alt fel în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.
  Sub aspectul laturii subiective, trebuie arătat că fapta este săvârșită cu intenție directă, aceasta trebuind să fie calificată de scop din cel puțin două considerente:
  – Trebuia să știu și să fiu de acord cu sprijinirea grupului infracțional organizat, știind că urmează a fi comise infracțiuni;
  – Trebuia să urmăresc obținerea unor foloase sau avantaje materiale.
  Nu am avut cum să sprijin grupul infracțional organizat în perioada anului 2009 până în data de 23 ianuarie 2011, întrucât nu cunoșteam despre existența acestuia și nici despre activitățile inculpatului STANCIU MIRCEA, raportat la acest grup.
  Față de cele mai sus arătate consider că instanța de fond a Curții de Apel Alba-Iulia – secția penală, a apreciat în mod corect faptul că fapta de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003, NU EXISTĂ.
  https://condamnatabuziv.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: 40 de bucăți de Redemsivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung joi la Spitalul Județean Alba

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a amunțat pe contul său de Facebook că 40 bucăți de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung mâine la Spitalul Judetean Alba, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Tot astăzi am finalizat discuțiile cu oficiali de la Rezervele de stat, impreuna cu Prefectura Alba, pentru ca patru containere modulare sa ajungă la Ambulanta Alba, pentru a fi utilizate de ambulanțieri.

Totodată, a devenit litera de lege amendamentul privind creșterea la 35% pe ordonator principal de credite a sporului pentru spitalele județene care tratează cazurile de COVID 19, ceea ce permite o salarizare mai corectă în spitalele județene” a adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Aparate de ventilație pulmonară donate spitalelor din Sebeş şi Aiud de către Crucea Roşie Română Filiala Alba

Publicat

Crucea Roșie Română Filiala Alba a donat două ventilatoare moderne, noi, destinate pacienţilor internaţi în cadrul spitalelor din Sebeş şi Aiud. Acțiunea a fost inițiată în contexul crizei medicale generate de pandemia de coronavirus.

Sistemul de ventilație donat unităţilor medicale este un aparat AEON VG70, dotat cu baterie de capacitate mare și poate fi folosit pentru deplasările intraspitalicești ale pacienților aflați în tratament.

Aparatele au fost puse în funcţiune, miercuri, de către o echipă de specialiști și vor deservi pacienții internați în cele două spitale, transmit reprezentanții organizației.

Potrivit sursei citate, aparatele au o valoare totală de aproximativ 178.000 lei şi au fost achiziționate din fondurile strânse în cadrul campaniei pe care Crucea Roșie a desfășurat-o în beneficiul spitalelor și a pacienților afectați de  COVID-19.

”Crucea Roșie Română Filiala Alba aduce călduroase mulţumiri tuturor colaboratorilor şi sponsorilor care în această perioadă au sprijinit demersurile organizaţiei noastre pentru consolidarea răspunsului la ameninţarea cu noul coronavirus COVID-19”, precizează Adrian Dușa, directorul Filialei Alba – Crucea Roșie România.

“Un gând de mulțumire Filialei de Cruce Roșie a Județului Alba pentru donația făcută. Acest gest caritabil se adaugă unei liste generoase de sponsori care au decis să susțină sănătatea din Municipiul Sebeș, în beneficiul comunității locale. În calitate de primar, îmi declar implicarea totală pentru a dezvolta, prin parteneriate și prin finanțări nerambursabile atrase, acest domeniu atât de important în viața orașului”, a transmis primarul Dorin Nistor.

”Parteneriatul pe care municipiul Aiud îl derulează cu Crucea Roșie Română Filiala Alba este unul strategic, pe care îl vom dezvolta în următoarea perioadă. Mulțumim pentru sprijinul acordat”, au precizat reprezentanții Primăriei Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenție la înșelătoria ”Acoperișul”, reapărută în Alba Iulia. Oferte ”otrăvite” plasate pe parbrizele mașinilor din oraș

Publicat

acoperisul inselatorie

Firmele de țepari gabori din Turda și Câmpia Turzii, au reapărut la Alba Iulia, unde practică nederanjate înșelătoria ”Acoperișul”. 

Alba24 a scris și în trecut despre această metodă, însă ”constructorii” reapar sistematic în oraș și împrăștie fluturași publicitari în parcările marilor magazine și printre blocurile de locuințe (îi lasă în parbriz sau îi agață de portieră). 

De la începutul lunii august 2020, un număr masiv de fluturași au fost distribuiți din nou în municipiu.

Sfârșitul verii și toamna este momentul în care înșelătoria denumită ”Acoperișul” funcționează cel mai bine, datorită presiunii la care pot fi supuși oamenii de către țepari, odată ce ”încep” lucrarea și descoperă casa. Cei mai vulnerabili sunt oamenii în vârstă.

fluturas acoperis

Cum funcționează. Totul începe așadar cu un fluturaș ”otrăvit” plasat pe parbrizul mașinilor parcate în oraș, mai ales în zona caselor, uneori și în scările blocurilor, acolo unde accesul este posibil.

”Oferta” promite prețuri mici, consultanță gratuită și chiar un discount de 20%, sau, după caz, 12% pentru pensionari.

Aparent, este vorba despre o afacere bună. În realitate, costurile vor ajunge la prețuri astronomice. Poliția nu face nimic pentru că oamenii nu depun plângere, intimidați de numărul mare al ”negociatorilor” pe care firma îi trimite ulterior la încasat banii.

Metoda este simplă și se practică la Alba Iulia sub ochii autorităților: omul este tentat cu un contract în care nu este trecut prețul și nici lista cantităților, ci doar prețul materialelor și al manoperei la bucată, într-o anexă. I se spune o sumă inițială, relativ în prețul pieței.

Cum arată fluturașii ”otrăviți”

La negocieri sosește un membru al grupului cu aspect îngrijit, care se vrea convingător. Acesta este cel care încheie contractul. Nu uită să întrebe, în cazul persoanelor vârstnice, unde lucrează copiii și pe cine au mai apropiat. Evită zonele rurale, unde oamenii sunt mai uniți și unde aceștia, atunci când autoritățile nu îi apără, își fac singuri dreptate.

La ”muncă” vin însă rudele gaborilor care dețin firmele. Decopertează acoperișul și de acolo încep presiunile asupra proprietarilor.

După finalizarea lucrării, la calculul final, oamenii au o surpriză: prețul este de aproximativ 8 până la 10 ori mai mare decât cel stabilit inițial.

La negocieri, firma își trimite foarte mulți ”reprezentanți” agresivi, care-i amenință pe proprietari cu externalizarea datoriei către cămătari și care bravează cu relațiile pe care le au ”în poliție”.

Spre exemplu, montajul unui metru liniar de lațuri poate costa 3,5 euro, fără materiale. La fel este calculată manopera și la alte lucrări. În plus, firmele ”își selectează” clientela printre cei mai neajutorați cetățeni ai orașului, oferind ”discounturi” imaginare de la 10 la 20% pentru pensionari.

În condițiile în care firmele acestea lucrează absolut ilegal, fără contracte de muncă pentru angajați și fără respectarea normelor minime legale, nu există nici o investigație serioasă a autorităților, până în acest moment.

Nici ITM nu-i caută, nici poliția economică și nici alte autorități.

Cel puțin nu la Alba, pentru că în alte județe, procurorii  DIICOT au reușit să destructureze o parte a tentaculelor acestei rețele care s-a extins la nivel național și care cuprinde zeci de firme, dar o singură practică.

Este vorba despre investigații extinse în județele Mureș, Cluj, Galați, Constanța și chiar în județele Moldovei. Deși au fost reținute zeci de persoane, escrocheria face victime în continuare.

Pe un blog dedicat celor care au trecut prin experiența ”Acoperișul”, o persoana a lansat un apel la adresa autorităților: ”autoritatile sunt pe o mana cu ei, nu le fac nimic. altfel nu se explica aceste postari din 2013, acutale si astazi. intre timp s-au rafinat si ofera contracte. atentie! in contract nu scriu pretul ci doar lista de preturi ceea ce duce la sume astronomice pentru care ei au semi-acoperire legala. atentie, sunt violenti si se vor intoarce, nu va faceti iluzii. institutiile statului nu pazesc cetateanul si nu fac investigatii legate de acesti gabori. as recomanda sa puneti aici cat mai multe firme de-astea sa se vada cand cauta cineva pe google. eu nu sunt cineva care sa fie capabila sa se tiganeasca si am luat-o rau la bani. cand am sunat la institutii, mi s-a spus ca nu ma va proteja nimeni de ei daca merg martor. oare ce investigheaza politia, DIICOTUL si serviciile? TREZITI-VA si aparati oamenii nevinovati!!!! ”

Tentaculele au crescut însă la loc, astfel încât ”meseriașii” au reapărut la Alba Iulia și în județ.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca intervențiile stomatologice ”neesențiale” să fie amânate

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îngrijorată de impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din întreaga lume, a formulat câteva principii pentru ca profesioniştii din domeniu să ”minimizeze” riscurile de transmitere, informează AFP.

”OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli”, foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare şi altele), a declarat marţi, în cadrul unei videoconferinţe, doctor Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS.

În recomandările sale adresate autorităţilor din sistemul de sănătate şi personalului din acest sector, organizaţia ONU oferă sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri atunci când acestea sunt indispensabile (aspiraţie rapidă, climatizare adecvată şi altele).

Cu toate acestea, organizaţia a subliniat importanţa îngrijirii stomatologice, adesea trecută cu vederea, fiind considerată ”costisitoare” şi ”nefiind inclusă în asistenţa medicală de bază în numeroase ţări”, a precizat Varenne.

În acest context deja dificil, ”serviciile de sănătate oro-dentară sunt puternic afectate” de pandemia de Sars-Cov-2, multe fiind suspendate în faţa riscurilor la care este expus personalul din acest sector, în condiţiile în care cererea s-a redus, pacienţilor ”fiindu-le frică” să recurgă la aceste servicii.

”75% dintre statele membre OMS au indicat în cadrul unui sondaj că serviciile lor stomatologice au fost parţial sau total perturbate”, a spus Varenne.

Pe baza acestei constatări, OMS recomandă instituirea unor sisteme de consultare la distanţă pentru a evalua urgenţa îngrijirii, sugerând ca intervenţiile ”neesenţiale” (controale, curăţare, îngrijire preventivă) ”să fie întârziate”.

OMS recomandă totodată să fie oferite sfaturi privind igiena esenţială pentru o sănătate dentară bună (periaj, nutriţie adecvată, atenţionări contra utilizării zahărului, tutunului, alcoolului) şi să fie respectate protocoale stricte pentru consultări fizice (distanţare, echipamente, sterilizare, dezinfectare sistematică între două consultaţii, precum şi interzicerea prezenţei unei persoane însoţitoare la cabinet).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate