Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fostul șef SRI Alba a contestat, prin recurs în casaţie, sentinţa de condamnare la închisoare cu suspendare. Procesul se judecă la ÎCCJ

Publicat

tarnuFostul șef SRI Alba, Ioan Tarnu şi ex-poliţistul BCCO, Liviu Schiau, condamnaţi în luna martie la închisoare cu suspendare într-un dosar în care au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, au atacat decizia definitivă cu recurs în casaţie. Procesul se  judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sentinţa pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 24 martie a fost contestată prin calea extraordinară de atac de ambii condamnaţi în cadrul aceluiaşi dosar. Cauza a avut două termene, iar următoarea înfăţişare a fost stabilită pentru 6 octombrie.

Recursul în casaţie este o cale extraordinară de atac la care pot apela părţile dintr-un proces penal, după declararea unei sentinţe definitive. Instanţa poate decide admisibilitatea cererii, după care trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie. Instanţa care admite în principiu cererea de recurs în casaţie poate suspenda motivat, în tot sau în parte, executarea hotărârii. În final, judecătorii pot pronunţa una dintre următoarele soluţii: respingerea recursului în casaţie, prin menţinerea hotărârii adoptate sau admiterea cererii prin achitarea inculpatului, respectiv prin rejudecarea de către instanţa de apel. În dosarul în care au formulat recurs în casaţie Ioan Tarnu şi Liviu Schiau, instanţa nu s-a pronunţat încă în legătură cu admisibilitatea cererii, scrie adevărul.ro

Reamintim faptul că în luna martie, fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Utilajelor Furate. Decizia definitivă a aparținut Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie, după ce, iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat, pe motiv că fapte de care era acuzat nu existau. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa a fost doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Ioan Tarnu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea, de 3 ani de închisoare, pe care a suspendat-o sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Liviu Schiau a primit 2 ani pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Şi în acest caz pedepsele au fost contopite în cea mai grea, 2 ani de închisoare, care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. Mircea Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara.

Gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro. Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare. AICI, mai multe detalii.

În decembrie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat în cazul celorlalţi 24 de inculpaţi, printre care şi Tarnu, Schiau şi Stanciu. Ceilalţi au primit pedepse între 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere şi 11 ani cu executare. Aceştia sunt Antonio Vecchiolla, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Ştefan Fillip Rus, Cristian Călin Oprea, Corneliu Pantilimon Kaiser, Dănuţ Cristian Băndilă, Ovidiu Trusu, Călin Lubomir Iovanov, Tukacs Dorel Vasile, Daniel Simion Marin, Călin Boier, Mircea Condor, George Vinţan, Iulian Pascu, Dumitru Albu, Viorel Onea, Ionel Niţă.

Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan TARNU şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, ACHITAȚI la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

Citește și Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Liviu S.

    miercuri, 10.08.2016 at 23:43

    Potrivit art. 7, alin. 1, din Legea 39/2003, „grupul infracțional organizat structurat este format din trei sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă şi acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material”.
    Grupul infracțional organizat format din inculpații ALBU DUMITRU, IRIMIA CORNEL-DANIEL, DĂRĂMUȘ VASILE și alții a fost constituit în perioada anului 2009 până în data de 23 ianuarie 2011 și a acționat în scopul comiterii mai multor infracțiuni. Acest grup infracțional organizat a fost destructurat în data de 23 ianuarie 2011, moment în care o parte din membrii grupării au fost reținuți și arestați preventiv. Acțiunea poliției de la acea dată privind furtul de utilaje a fost mediatizată prin intermediul unui comunicat de presă emis de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara. După data de 23 ianuarie 2011, membrii grupării rămași în libertate s-au retras din activitățile infracționale știind că sunt monitorizați de către organele judiciare. Inculpatul STANCIU MIRCEA, a citit în presa locală și online despre reținerea inculpaților IRIMIA CORNEL-DANIEL și DĂRĂMUȘ VASILE, context în care, în cursul lunii februarie, anul 2011, mi-a solicitat să-l îndrum spre organele judiciare pentru a aduce la cunoștința acestora faptul că, în anul 2010, și el a cumpărat de la inculpatul IRIMIA CORNEL-DANIEL un tractor. Ulterior lunii ianuarie 2011, atât inculpatul STANCIU MIRCEA cât și ceilalți mebrii ai grupului infracțional organizat nu au acţionat în mod coordonat sau în alt fel în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.
    Sub aspectul laturii subiective, trebuie arătat că fapta este săvârșită cu intenție directă, aceasta trebuind să fie calificată de scop din cel puțin două considerente:
    – Trebuia să știu și să fiu de acord cu sprijinirea grupului infracțional organizat, știind că urmează a fi comise infracțiuni;
    – Trebuia să urmăresc obținerea unor foloase sau avantaje materiale.
    Nu am avut cum să sprijin grupul infracțional organizat în perioada anului 2009 până în data de 23 ianuarie 2011, întrucât nu cunoșteam despre existența acestuia și nici despre activitățile inculpatului STANCIU MIRCEA, raportat la acest grup.
    Față de cele mai sus arătate consider că instanța de fond a Curții de Apel Alba-Iulia – secția penală, a apreciat în mod corect faptul că fapta de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003, NU EXISTĂ.
    https://condamnatabuziv.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax