Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostul selecționer Victor Pițurcă și șeful Romarm, reținuți de DNA. Dosarul vizează achiziții de măști pentru MApN

Publicat

Fostul selecționer Victor Pițurcă a fost reținut luni de DNA, într-un dosar al achiziționării de măști pentru Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, este vorba despre un dosar al achiziționării de măști, în pandemie, pentru Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Mai exact, ar fi vorba despre livrarea de măşti neconforme către unităţi medicale din subordinea MApN.

În prealabil, Victor Piţurcă s-a aflat la sediul DNA, unde a fost audiat. A fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Acesta a devenit directorul companiei de stat în 2019, potrivit CV-ului acestuia. Fost angajat al SRI, Gabriel Țuțu a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții în diferite ministere, precum și la Loteria Română.

Ambii urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Libertatea a relatat anul trecut că tranzacția a fost încheiată în aprilie 2020, perioadă în care se desfășurau achizițiile publice simplificate.

Contractul a fost încheiat cu Helios Dentserv, iar o lună mai târziu aceasta a încheiat cu firma lui Alexandru Pițurcă, PAV Green Energy SRL, un contract de cesiune de creanță, oferindu-i dreptul de a încasa de la MApN contravaloarea tuturor produselor medicale livrate.

Contractul încheiat de MApN a constat în distribuirea a 100.000 de măşti FFP3 în unităţile sanitare ale Ministerului.

UPDATE: Precizările DNA

Comunicatul DNA: ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

  • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
  • trafic de influență în formă continuată
  • fals intelectual.

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor <servicii>, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

DNA precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 30.01.2023 at 15:47

    Matrapazlâcuri securiste.Ca în orice domeniu. Nu mai scapă ţara de ăştia în veci vecilor !

  2. vasi

    luni, 30.01.2023 at 16:01

    Ei cu mana lor si-o fac ,si uite asa o sa vina la guvernare un partid extremist care promite puscarie pentru toti acesti smecheri si sa vezi dupa aceea vanatoare de vrajitore, cand ii ia la rand si le cere socoteala pentru toate averile acumulate, sa demonstreze cum le-au facut

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax