Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: A 14 duminică de protest anti-RMCG. Aproximativ 200 de oameni au ieșit în stradă în centrul orașului Cîmpeni


Publicat

La Cîmpeni continuă seria de proteste împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, chiar dacă, deocamdată, cel puţin, acesta a rămas în aşteptare. Manifestarea de duminică a fost paşnică şi a adunat mai puţini oameni de această dată, în centrul oraşulului. Aproximativ 200 de persoane au ieșit în stradă la Cîmpeni, în timp ce în Alba Iulia și în celelalte localități din Apuseni nu s-a mai organizat protest.

Este vorba despre al 14-lea miting căruia i s-a alăturat un grup de tineri din Iași, dar și tineri plecați la muncă peste hotare, în Germania, potrivit organizatorilor. Mesajul celor adunați la Câmpeni a fost cel cunoscut, „Uniţi salvăm Roşia Montană şi Munţii Apuseni”.

Cei prezenți la protest au dorit să adreseze astfel mesaje Parlamentului și Guvernului României şi tuturor politicienilor să ţină cont de voința lor, ca locuitori ai Munților Apuseni și nu doar a unei companii private. Au vrut totodată să atragă atenţia ca modificările de legi pe care le preconizează să nu încalce principiile dezvoltării durabile a Țării Moților și să respecte principiul transparenței.

Protestatarii susţin demersurile întreprinse de Academia Română și Federația “Europa Nostra” ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

În timpul manifestării din Cîmpeni, alături de drapelul României s-a aflat şi steagul statului Peru, în care există o exploatare similară cu cea propusă la Roșia Montană.

Protestul a cuprins un miting în Piaţa Avram Iancu şi un marș pe principalele străzi din oraș.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

14 Comentarii

14 Comments

 1. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 13:42

  Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide.

  • Rusu Mirel

   luni, 25.11.2013 at 18:26

   Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
   perioada operarii.

 2. Alexa

  luni, 25.11.2013 at 18:22

  Acest proiect aduce numai beneficii (atat localnicilor cat si tarii)! Daca Rosia Montana va intra in UNESCO oamenii nu vor mai avea cum sa-si intretina familiile! Vrem locuri de munca, vrem un trai mai bun!

 3. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 18:43

  rusine celor care protesteaza impotriva locurilor de munca !!!

 4. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 20:05

  vrem minerit, vrem locuri de munca. rusine sa le fie celor care conduc aceste manifestatii

  • gicu

   marți, 03.12.2013 at 11:33

   Aveti deja locuri de munca de PAID TROLLS (Postaci Platiti).
   Dati-i ignore.

 5. Edy Sarbu

  joi, 28.11.2013 at 18:37

  Vrem locuri de muncă în minerit și un viitor pentru familiile noastre. Sper ca acest semnal să fie înțeles și să ne bucurăm de sprijinul factorului politic de la București pentru ca proiectul minier din Roșia Montană să înceapă cât mai repede, pentru a crea mii de locuri de muncă pentru oamenii de aici și din împrejurimi.

 6. Cristi

  luni, 02.12.2013 at 20:56

  ies ies…cine a iesit cand au facut varza padurile??…cine iese cand fac varza in continuare ce a mai ramas.???…pacat ca nu depinde de ei soarta comunei

 7. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:06

  Exemplul de succes al Canadei și Australiei ne motivează să credem că şi Roșia Montană va avea şansa de a renaște prin minerit. Ne dorim locuri de muncă și stabilitate financiară, pentru noi și familiile noastre!Ne dorim repornirea mineritului pentru că ne aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masa localnicilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Comunitatea noastră are nevoie de minerit!

 8. Bogdan M.

  luni, 09.12.2013 at 18:29

  credeam i eu in aceste proteste daca oamenii care iesau in strada o faceau din convingere…nu din abligatie sau din dezinformare…

 9. Dany Bogdan

  joi, 12.12.2013 at 16:08

  Daca Doamne fereste RMGC se retrage din Romania, oare cu ce o sa se ocipe „frunzultia”???

 10. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 at 15:11

  De 8 ani de când așteptăm reluarea mineritului, acești pretinși salvatori ai Roșiei Montane nu au făcut nimic concret pentru noi și pentru mediul poluat din zonă. Doar mineritul poate salva Roșia Montană de la sărăcie!

 11. Eugen Sarbu

  joi, 02.01.2014 at 17:28

  Mineritul și valorificarea resurselor naturale sunt activitățile prin care România își poate asigura un viitor european.În condițiile actuale de sărăcie și șomaj, țara noastră are nevoie de investitori. Mineritul este o soluţie pentru dezvoltarea României și pentru șansa noastră la un loc de muncă!

 12. Ada Sarbu

  luni, 13.01.2014 at 21:41

  Dacă i-am întreba pe „împotriviști” ce știu despre Roșia Montană și istoria mineritului în Apuseni probabil că s-ar lăsa tăcerea. Noi știm bine însă ce ne dorim, vrem locuri de muncă și un viitor mai bun pentru familiile noastre.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Cel mai înalt turn din lune, Burj Khalifa, iluminat în culorile tricolorului cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2020

Publicat

De Ziua Națională a României, cel mai înalt turn din lume, faimosul Burj Khalifa a fost iluminat în culorile tricolorului. 

Din câte se pare a devenit deja o tradiție ca imensa clădire să fie iluminată an de an, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în culorile steagului tricolor. Acest lucru s-a întâmplat și în 2019.

Anul acesta momentul a fost surprins de consulul României la Dubai, Nicoleta Teodorovici, dar și de mai mulți turiști români.

” Romania te iubim! Culorile drapelului Romaniei pe cel mai inalt turn din lume Burj Khalifa Dubai!La multi ani tuturor romanilor!”, a scris consulul pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Centura ocolitoare a localității Vinerea a fost inaugurată de Ziua Națională a României

Publicat

Marți, de Ziua Națională a României, la Cugir a avut loc inaugurarea centurii ocolitoare a localității Vinerea. 

Prin darea în folosință a centurii autoturismele, TIR-urile dar și mașinile de mare tonaj nu vor mai circula prin mijlocul localității Vinerea.

Viteza de deplasare pe centură este de 90 kilometri la ora, cu reducerea acesteia în sensurile giratorii. De asemenea, circulația căruțelor și utilajelor agricole este interzisă, acestea au posibilitatea doar de a tranversa sau de a folosi drumul agricol de lângă centură.

”Suntem convinşi că odată cu deschiderea centurii, condiţiile de circulaţie vor fi mai bune şi mai sigure, totul depinzând de responsabilitatea participanţilor la trafic, de respectarea regulilor stabilite prin indicatoarele și marcajele rutiere instalate „a declarat primarul orașului Cugir, Adrian Teban.

Investiția a fost realizată cu bani din bugetul local și din PNDL.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul anti-COVID Pfizer / BioNTech va primi aviz până la finalul lui decembrie, anunță Agenţia Europeană pentru Medicamente

Publicat

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că vaccinul anti-Covid, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie. 

EMA va organiza luna aceasta o reuniune extraordinară unde ar urma să dea aviz pozitiv sau negativ comercializării vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de companiile germană BioNTech şi americană Pfizer, transmite AFP.

„Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

Și compania Moderna a depus cerere de autorizare în regim de urgență pentru vaccinul anti-Covid

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021, potrivit sursei citate. Reprezentanții Moderna au anunţat că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, precum şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), demersurile fiind deja în curs.

Cu două săptămâni în urmă, vaccinul anti-COVID-19 al celor de la compania americană Moderna era declarat eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare. Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi.

sursa: digi24.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mesajul șefei Secției de Boli Infecțioase din Alba Iulia, de Ziua Națională a României

Publicat

Șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, dr. Corina Maniu a transmis un mesaj către cetățeni cu ocazia Zilei Naționale a României. 

„La mulți ani România, la mulți ani frați români!


Accentuez cuvântul <frați> pentru că în situația actuală de epidemie cu coronavirus e benefic să înțelegem și un alt sens al cuvântului <frați>.

În fața virusului suntem expuși în mod egal. Unii, cei mai mulți, fac forme ușoare de boală, chiar fără manifestări. Alții fac forme severe, chiar mortale. 

Noi în spital vedem formele severe. Credeți-mă, lipsa de aer este chinuitoare.

Toți cei infectați pot da mai departe virusul persoanelor din anturaj. Sănătatea personală depinde de a celorlalți. Fiecare suntem expuși și fiecare putem transmite virusul. Dacă tu faci formă ușoară, poți fi sigur că aproapele tău, fratele tău, nu va face o formă severă?

Țara trece astăzi, la aniversarea ei, prin boală. Va trece, așa cum au trecut epidemiile de ciumă, holeră, gripă. Să ne străduim cu toții ca numărul victimelor să fie cât mai mic.

Doresc României să aibă multe viitoare aniversări cu sănătate, și mă refer nu doar la sănătatea populației ci și la cea a mediului, economică, politică și morală. 

La mulți ani țării și nouă tuturor!”, a transmis medicul Corina Maniu.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate