Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: A început Congresul Spiritualității Românești, la Alba Iulia. A XVII-a ediție, finanțată de CL Alba

Publicat

Cel de-al XVII-lea Congres al Spiritualității Românești, organizat cu ocazia manifestărilor legate de 1 Decembrie, Ziua Națională a Unirii, a avut deschiderea joi, 28 noiembrie, la Alba Iulia. La fel ca în fiecare an, românii de pretutindeni s-au adunat pentru a discuta principalele probleme ale comunităților românești din diaspora. La manifestările din prima zi au participat Victor Crăciun, președintele Congresului Spiritualității, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, generalul în rezervă Mircea Chelaru, dar și alte personalități din întreaga țară.

Primul subiect dezbătut în cadrul Congresului a fost ridicat de prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, care a cerut înscrierea însemnelor românilor din Ardeal pe stema României. În replică, Chelaru a precizat că aceasta nu este o stemă în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un sigiliu. Acesta a mai spus că stema „trebuie să fie simbolul unei națiuni, simbol care trebuie să fie ancestral, modern și viitor”.

Ca în fiecare an, participanții și-au spus ofurile legate de problemele cu care se confruntă românii din străinătate. În acest sens, Ioan Străjan, președintele  Fundației „Alba Iulia 1918, pentru Unitatea și Integritatea României”, a ținut să solicite participarea preoților la Congresele viitoare, spunând că nu putem vorbi de românism, fără să legăm acest concept de cel al spiritualității și că participarea oamenilor bisericii ar fi binevenită, pentru că preoții au fost mereu aproape de neamul românesc. De asemenea, Cornelia Salvan, care trăiește de ani buni în Austria, a subliniat importanța gândirii și simțirii românești, indiferent de unde ne-am afla. Victor Crăciun a veni în sprijinirea ideii acesteia, spunând că „nu mi se pare normal să fii mai român tu, care ești departe de țara ta, decât tu, care ești în țară”. Spre finalul discuțiilor, Nicolae Popa, cetățean american de origine română, aflat de 30 de ani în S.U.A. a vrut să precizeze faptul că în Statele Unite, România nu este văzută ca acel „gipsy land” despre care se tot vorbește în presă, ci ca o țară normală, din Europa.

În cele trei zile ale Congresului, care marchează 95 de la Marea Unire, sunt așteptate să participe la evenimente aproximativ 150 de persoane, din 23 de țări. Congresul Spiritualității Românești, este organizat cu sprijinul Prefecturii județului Alba, Consiliului Județean Alba (care a oferit suma de 50.000 lei pentru organizare), Primăriei municipiului Alba Iulia (care a plătit cheltuielile de transport ale delegațiilor din diaspora) și a Primăriei orașului Zlatna. În pemieră, Guvernul nu a alocat fonduri pentru manifestările din acest an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. un el

    joi, 28.11.2013 at 21:27

    Adevaratiii reprezentanti ai diasporei, nu sunt….Margineanu….Furdui….etc…SUNT CEI CARE STUDIAZA, SE DEZVOLTA IN TARILE ENUMERATE. EI NU ASTEAPTA ELOGII!
    BANI ARUNCATI PE ACESTI *******…CARE …MANANCA CONTINUU….!
    CULTURA A DEVENIT O SPALARE DE BANI!

  2. Andrei

    marți, 03.12.2013 at 05:09

    Informatii despre bustul lui Decebal si poze elocvente ?!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement