Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: „Absolut!” după Ivan Turbincă de Ion Creangă și „Școala nevestelor” de Moliere, două dintre Poveștile de sâmbătă seară

Publicat

O piesă scrisă de Moliere și una ce aparține la origine lui Ion Creangă sunt două dintre „Poveștile” pe care au putut să le vadă cei care au participat sâmbătă seară la Festivalul Internațional de Teatru. Este vorba despre „Școala nevestelor”, jucata prima data în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru fratele regelui Franței, și adaptarea lui Alexandru Dabija a celebrei povești Ivan Turbincă.

Într-o sală aproape plină, începând cu ora 17.00, actorii Teatrului Național Târgu Mureș au adus la viață povestea unei fete tinere, „crescută” de un bărbat cu scopul de a-i deveni soție și din dorința ca aceasta să nu cunoască tentațiile lumești, ceea ce ar putea să o împingă în brațele altui bărbat. Deși dorește să își formeze viitoarea soție cu convingerea că, dacă ea este needucată, îi va rămâne fidelă necondiționat, Arnolfe se trezește cu tot planul dat peste cap, când Agnes se îndrăgostește de Horatius, un tânăr apropiat lui Arnolfe. Ba mai mult, planul lui Arnolfe se destramă și mai tare când el însuși se îndrăgostește de Agnes, pe care spera să o controleze.

La ora 20.00, în sala Teatrului de Păpuși Prichindel a început spectacolul „Absolut!”, regizat de Alexandru Dabija, un one man show de o oră și jumătate, jucat de Marcel Iureș. Pe lângă Ivan Turbincă, figura centrală a piesei, Iureș umple scena cu o mulțime de alte personaje care, deși invizibile, aduc intrigi poveștii: Dumnezeu, Sfântul Petru, Moartea, Drăcușorii. Într-o interpretare plină de ritm, de energie și umor, povestea lui Ivan și a turbincii sale reușește să îi transpună pe cei din public în universul lucrurilor esențiale, povestite în mod simplu, unde binele și răul, viața și moartea, tinerețea și bătrânețea, raiul și iadul devin elemente ale cotidianului.

Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” continuă duminică, după următorul program:

Duminică, 6 octombrie

Ora 11.00, Sala Teatrului de Păpuşi

Crăiasa Zăpezii – Teatrul de Păpuşi “Puck” Cluj Napoca

Spectacol pentru copii (55 min.)

Regia: Traian Savinescu

Scenariul & adaptarea: Traian Savinescu

Scenografia: Epaminonda Tiotiu

Coloana sonoră: Traian Savinescu

Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Ovidiu Crişan, Florina Florian, Laura Corpodean, Silviu Ruşti, Florin Suciu

„Povestea lui Andersen vorbeşte cu căldură şi tandreţe despre prietenie, într-un univers dominat de glacial, atât la propriu cât şi la figurat. obstacolele-test pe care gerda le depăşeşte, cu efort şi sacrificii, pentru a-şi proba devotamentul faţă de edgar, dau seama despre forţa unui caracter în devenire.”

Ora 17.00, Sala Teatrului de Păpuşi

Poemes Visuals – Compania Jordi Bertran Spania

Spectacol nonverbal pentru copii, tineri şi adulţi ( 60 min.)

Regia: Jordi Bertran

Ideea originală: Jordi Bertran

Vocea și chitara live: Nscar Muńoz

Costumele: Ma. Dolors Fernández

Creație marionete: Toni Zafra, Santi Arnal, Karin Schäfer, Zilda Torres, Miquel Gallardo, Jordi Bertran

Distribuția: Inés Alarcón, Eduardo Telletxea, Nscar Muńoz

„Jordi Bertran, recunoscut la nivel internațional ca fiind unul dintre cei mai mari specialiști în manipularea de marionete și obiecte, ne arată în acest spectacol o trupă de personaje formată din litere… poèmes visuals este un spectacol plin de tandrețe, în care o virtuozitate puțin comună face să vibreze fiecare centimetru al scenei, ca urmare a anilor lungi de muncă. Pe scenă, un ansamblu de litere construite cu o extremă simplicitate iau viață. Manipularea lor necesită o mare măiestrie pentru a face astfel încât gestul să se transforme în vers, iar versul în emoție. ”

Ora 18.00, Casa de Cultură a Studenţilor

Revoleo – Flamenco Vivo

Spectacol de muzică şi dans flamenco pentru tineri şi adulţi (70 min.)

Regia: Luis de la Carrasca

Interpreți: Luis de la carrasca, josé luis dominguez, kadú gomez, ana pérez, kuky santiago

Producția : béatrice valero

Scenografia: ingrid christoffels

„Luis de la Carrasca se ancorează mai mult ca niciodată în propriile rădăcini andaluze pentru a ne oferi acest nou spectacol care reunește cu pasiune un flamenco autentic cu accente moderne. Luis de la Carrasca cu vocea, José Luis Dominguez cu chitara, Kadú Gomez la percuție, Ana Pérez și Carlos Carbonell cu dansul pun stăpânire pe scenă și transmit emoția, puterea și energia unui flamenco nou… în stare brută. Publicul se lasă sedus de entuziasmul acestor artiști talentați și cu siguranță va fremăta de plăcere! Neapărat trebuie să descoperi toate acestea!”

Ora 20.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Contrabasul – Teatrul pentru copii și tineret “Excelsior” București

Spectacol pentru tineri şi adulţi (105 min)

Autorul: Patrick Süskind

Regia: Radu Gheorghe

Scenariul & Adaptarea: Radu Beligan/Radu Gheorghe

Scenografia & Costumele: Radu Gheorghe

Coloana Sonoră: Radu Gheorghe

Distribuţia: Radu Gheorghe, Georgeta Ciocârlan

Invitaţi în spectacol: Soprana Mediana Vlad şi Pianista Andreea Dobia

„Un One Man Show exploziv al inconfundabilului Radu Gheorghe. Premisele succesului sunt asigurate, mai ales că autorul acestei piese este patrick süskind, unul dintre cei mai apreciați scriitori elvețieni contemporani de origine germană. Iar traducerea textului este ales meșteșugită de maestrul Radu Beligan. Să nu uităm că premiera spectacolului contrabasul a avut loc pe scena Teatrului Național din București în 1987, avându-l în rolul principal pe Radu Beligan. Acum, întâlnirea peste ani, dintre doi mari prieteni, Radu Beligan și Radu Gheorghe, face posibil acest demers artistic de excepție. Alături de Radu Gheorghe, se află tânăra actriță Georgeta Ciocârlan. Plin de umor, ironic, strălucind de vervă, timp de aproape două ore, Radu Gheorghe o să vă surprindă în permanență.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate