Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Absolut!” după Ivan Turbincă de Ion Creangă și „Școala nevestelor” de Moliere, două dintre Poveștile de sâmbătă seară


Publicat

O piesă scrisă de Moliere și una ce aparține la origine lui Ion Creangă sunt două dintre „Poveștile” pe care au putut să le vadă cei care au participat sâmbătă seară la Festivalul Internațional de Teatru. Este vorba despre „Școala nevestelor”, jucata prima data în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru fratele regelui Franței, și adaptarea lui Alexandru Dabija a celebrei povești Ivan Turbincă.

Într-o sală aproape plină, începând cu ora 17.00, actorii Teatrului Național Târgu Mureș au adus la viață povestea unei fete tinere, „crescută” de un bărbat cu scopul de a-i deveni soție și din dorința ca aceasta să nu cunoască tentațiile lumești, ceea ce ar putea să o împingă în brațele altui bărbat. Deși dorește să își formeze viitoarea soție cu convingerea că, dacă ea este needucată, îi va rămâne fidelă necondiționat, Arnolfe se trezește cu tot planul dat peste cap, când Agnes se îndrăgostește de Horatius, un tânăr apropiat lui Arnolfe. Ba mai mult, planul lui Arnolfe se destramă și mai tare când el însuși se îndrăgostește de Agnes, pe care spera să o controleze.

La ora 20.00, în sala Teatrului de Păpuși Prichindel a început spectacolul „Absolut!”, regizat de Alexandru Dabija, un one man show de o oră și jumătate, jucat de Marcel Iureș. Pe lângă Ivan Turbincă, figura centrală a piesei, Iureș umple scena cu o mulțime de alte personaje care, deși invizibile, aduc intrigi poveștii: Dumnezeu, Sfântul Petru, Moartea, Drăcușorii. Într-o interpretare plină de ritm, de energie și umor, povestea lui Ivan și a turbincii sale reușește să îi transpună pe cei din public în universul lucrurilor esențiale, povestite în mod simplu, unde binele și răul, viața și moartea, tinerețea și bătrânețea, raiul și iadul devin elemente ale cotidianului.

Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” continuă duminică, după următorul program:

Duminică, 6 octombrie

Ora 11.00, Sala Teatrului de Păpuşi

Crăiasa Zăpezii – Teatrul de Păpuşi “Puck” Cluj Napoca

Spectacol pentru copii (55 min.)

Regia: Traian Savinescu

Scenariul & adaptarea: Traian Savinescu

Scenografia: Epaminonda Tiotiu

Coloana sonoră: Traian Savinescu

Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Ovidiu Crişan, Florina Florian, Laura Corpodean, Silviu Ruşti, Florin Suciu

„Povestea lui Andersen vorbeşte cu căldură şi tandreţe despre prietenie, într-un univers dominat de glacial, atât la propriu cât şi la figurat. obstacolele-test pe care gerda le depăşeşte, cu efort şi sacrificii, pentru a-şi proba devotamentul faţă de edgar, dau seama despre forţa unui caracter în devenire.”

Ora 17.00, Sala Teatrului de Păpuşi

Poemes Visuals – Compania Jordi Bertran Spania

Spectacol nonverbal pentru copii, tineri şi adulţi ( 60 min.)

Regia: Jordi Bertran

Ideea originală: Jordi Bertran

Vocea și chitara live: Nscar Muńoz

Costumele: Ma. Dolors Fernández

Creație marionete: Toni Zafra, Santi Arnal, Karin Schäfer, Zilda Torres, Miquel Gallardo, Jordi Bertran

Distribuția: Inés Alarcón, Eduardo Telletxea, Nscar Muńoz

„Jordi Bertran, recunoscut la nivel internațional ca fiind unul dintre cei mai mari specialiști în manipularea de marionete și obiecte, ne arată în acest spectacol o trupă de personaje formată din litere… poèmes visuals este un spectacol plin de tandrețe, în care o virtuozitate puțin comună face să vibreze fiecare centimetru al scenei, ca urmare a anilor lungi de muncă. Pe scenă, un ansamblu de litere construite cu o extremă simplicitate iau viață. Manipularea lor necesită o mare măiestrie pentru a face astfel încât gestul să se transforme în vers, iar versul în emoție. ”

Ora 18.00, Casa de Cultură a Studenţilor

Revoleo – Flamenco Vivo

Spectacol de muzică şi dans flamenco pentru tineri şi adulţi (70 min.)

Regia: Luis de la Carrasca

Interpreți: Luis de la carrasca, josé luis dominguez, kadú gomez, ana pérez, kuky santiago

Producția : béatrice valero

Scenografia: ingrid christoffels

„Luis de la Carrasca se ancorează mai mult ca niciodată în propriile rădăcini andaluze pentru a ne oferi acest nou spectacol care reunește cu pasiune un flamenco autentic cu accente moderne. Luis de la Carrasca cu vocea, José Luis Dominguez cu chitara, Kadú Gomez la percuție, Ana Pérez și Carlos Carbonell cu dansul pun stăpânire pe scenă și transmit emoția, puterea și energia unui flamenco nou… în stare brută. Publicul se lasă sedus de entuziasmul acestor artiști talentați și cu siguranță va fremăta de plăcere! Neapărat trebuie să descoperi toate acestea!”

Ora 20.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Contrabasul – Teatrul pentru copii și tineret “Excelsior” București

Spectacol pentru tineri şi adulţi (105 min)

Autorul: Patrick Süskind

Regia: Radu Gheorghe

Scenariul & Adaptarea: Radu Beligan/Radu Gheorghe

Scenografia & Costumele: Radu Gheorghe

Coloana Sonoră: Radu Gheorghe

Distribuţia: Radu Gheorghe, Georgeta Ciocârlan

Invitaţi în spectacol: Soprana Mediana Vlad şi Pianista Andreea Dobia

„Un One Man Show exploziv al inconfundabilului Radu Gheorghe. Premisele succesului sunt asigurate, mai ales că autorul acestei piese este patrick süskind, unul dintre cei mai apreciați scriitori elvețieni contemporani de origine germană. Iar traducerea textului este ales meșteșugită de maestrul Radu Beligan. Să nu uităm că premiera spectacolului contrabasul a avut loc pe scena Teatrului Național din București în 1987, avându-l în rolul principal pe Radu Beligan. Acum, întâlnirea peste ani, dintre doi mari prieteni, Radu Beligan și Radu Gheorghe, face posibil acest demers artistic de excepție. Alături de Radu Gheorghe, se află tânăra actriță Georgeta Ciocârlan. Plin de umor, ironic, strălucind de vervă, timp de aproape două ore, Radu Gheorghe o să vă surprindă în permanență.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Guvernul majorează valoarea tichetului de masă cu 8 bănuți, din octombrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

tichete de masa

În această săptămână, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Muncii prin care se stabileşte creşterea valorii tichetului de masă pentru al doilea semestru al anului 2021, conform documentelor oficiale.

Mai exact, este vorba despre Ordinul nr. 1.245/902/2021 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2021 ce a fost oficializat miercuri, 06 octombrie 2021, prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 956.

Ordinul Ministerului Muncii 902/2021 prevede ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Practic vorbim de o majorare de câţiva bani.

Valoarea nominală a tichetelor de masă se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, respectiv februarie 2022 şi martie 2022.

Ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în octombrie 2020, când a fost majorată de la 20 lei la 20,01 de lei.

Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au trimis o amendă unui bărbat la o adresă la care nu mai locuia de peste 30 de ani. Ce s-a întâmplat

Publicat

Epopeea unei amenzi date în urmă cu șase ani, de polițiștii din Alba, unui bărbat din Miercurea Ciuc este descrisă într-o motivare a Judecătoriei Aiud. 

Personajele principale sunt un agent al poliției, un buletin în format vechi cu file, un șofer și un proces verbal trimis la o adresă la care șoferul nu mai locuia de mai bine de 30 de ani. 

Mai exact, în 18 august 2015, un șofer era surprins de un polițist din Teiuș, la ieșirea din Alba Iulia că a depășit pe linie continuă.

Polițistul l-a amendat cu 420 de lei și reținerea permisului pe 30 de zile. Șoferul nu a fost de acord și nu a semnat pe loc procesul verbal, drept urmare acesta a fost trimis prin poștă.

Probemele au început în momentul în care polițistul a trecut o adresă greșită. Mai exact, în 2015 bărbatul deținea un buletin vechi cu file, iar pe fila a șaptea era notată o mutație de domiciliu.

Polițistul nu a fost atent și a completat procesul verbal cu o adresă din municipiul Gheorgheni, (adresă care apărea pe prima pagina) la care bărbatul nu mai locuia din anul 1984.

Procesul verbal a ajuns la adresa respectivă și nu a produs nici un efect mai bine de 6 ani până când la o actualizare de date. Bărbatul locuia din 1993 la o altă adresă din Miercurea Ciuc.

Șase ani mai târziu, șoferul în cauză a primit procesul verbal și somația de plată de la Primăria Miercurea Ciuc în data de 2 martie 2021.

După ce a primit documentele bărbatul a acționat în instanță și a cerut anularea amenzii.

Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar în data de 12 octombrie 2021, magistrații instanței au dat o decizie.

Aceștia au stipulat că procesul verbal nu a fost legal comunicat și au admis cererea de anulare a amenzii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Măsurile recomandate autorităților de șeful E.ON România pentru reducerea facturilor la energie: ”Sunt decizii politice”

Publicat

contor curent gaz

Autorităţile din România ar trebui să reducă TVA la energie, pe lângă celelalte măsuri pe care le-au anunţat, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă, a afirmat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Volker Raffel, CEO al E.ON România, spune că măsurile luate de Guvern pentru a contracara creșterea prețurilor la energie sunt bune, dar ar mai trebui luată încă o măsură, reducerea TVA care tocmai s-a aplicat și în Germania, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă.

Volker Raffel este noul CEO al Grupului E.ON România începând cu data de 1 august, preluând atribuțiile de la Manfred Paasch, care s-a retras din funcția deținută timp de aproape doi ani.

„Suntem foarte bucuroşi că Guvernul a pus deja în funcţiune două scheme-suport: prima este cea privind consumatorii vulnerabili, iar a doua, ce a făcut Guvernul chiar înainte de a fi demis, schema-suport (de compensare a facturilor – n.red.) atât pentru electricitate, cât şi gaze. Pentru cei care nu au consum mare, ci mic. Cred că este foarte important să ajutăm consumatorii”, a spus Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

Şeful filialei din România a companiei germane a adăugat că sunt necesare şi alte măsuri, pe lângă acestea.

Prețul electricității și al gazelor continuă să crească

„Cu toate acestea, preţul electricităţii şi al gazelor în toată Europa continuă să crească şi nu exclud necesitatea de a lua mai departe şi alte măsuri de susţinere a consumatorilor. Sunt bucuros că există discuţii politice la nivel european şi vor decide cum să o facă.

De exemplu, Germania a decis reducerea TVA pentru şase luni şi aceasta ar fi o soluţie şi pentru România, pentru a supravieţui cumva acestei ierni.

Cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor„, a subliniat Volker Raffel.

De asemenea, în Germania şi la nivel european se discută şi asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă, pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali, măsură care s-ar putea aplica şi în România.

„Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele.

Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare„, a susţinut responsabilul E.ON România.

 

foto: facebook.com/VolkerRaffelE.ONRomania

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit în toată Europa a fost relansat. Înscrieri, până în 26 octombrie

Publicat

Un program prin care tinerii pot călători gratuit „Discover EU” reîncepe, după ce un an de zile a fost suspendat din cauza COVID-19. Se fac din nou înscrieri.

Tinerii de 18 ani au astfel oportunitatea să călătorească gratuit cu trenul în toată Europa, timp de 30 de zile. Concurența este mare. Sunt câte 5 pe un loc.

 „O lume întreagă așteaptă să fie descoperită. Fă-ți bagajele, ia-ți cel mai bun prieten și pornește la drum.”

Tinerii pot merge în călătorie singuri sau pot forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus.

Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere.

România are aproape 2.300 de locuri libere. Iar concurența este mare. La ediţiile trecute au aplicat peste 350.000 de tineri din Uniunea Europeană pentru cele 70.000 de locuri.

4 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie în program:

  • – să fie născuţi în 2003, adică să aibă 18 ani
  • – să fie cetăţeni ai unei ţări din UE.
  • – să completeze un formular online de înscriere şi un chestionar, ambele disponibile pe site-ul europa.eu.

Discover EU: înscrierea este deschisă până pe 26 octombrie

Miruna Covaci – responsabil al serviciului de informare Eurodesk România: “Exista tineri care văd în asta o provocare de a se descurca singuri, să descopere locuri noi – de a testa Europa propriu-zis.

Există de exemplu tineri care, pasionaţi de arhitectură, s-au gândit să se ducă şi să vadă anumite clădiri emblematice din Europa, sau pasionaţi de o anumită limbă străină, s-au gândit că poate fi o oportuntate să o audă mai mult”.

Anul trecut, programul a fost suspendat, din cauza restricţiilor. Aşa că, în mod excepţional anul acesta se pot înscrie şi tinerii care nu au putut participa în 2020. De când s-a deschis Discover EU, 2.700 de români au călătorit cu trenul prin toată Europa, potrivit PROTV.

Tinerii selectați, pot călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate