Actualitate
FOTO ADR Centru: Seminar regional de lansare a finanțărilor pentru modernizarea Unităților de Primiri Urgențe
Marți, la Sala de Ședințe din cadrul Prefecturii județului Brașov a avut loc seminarul regional de lansare a finanțărilor pentru modernizarea Unităților de Primiri Urgențe (UPU) din Regiunea Centru. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitatea sa de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, a informat potenţialii beneficiari ai apelului de proiecte din cadrul Priorității de Investiții 8.1/8.2.B POR 2014-2020, care vizează îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență.
Acest apel de proiecte face parte din cadrul Priorității de Investiții 8.1 – ”Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială, prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”. Concret, este vorba de Obiectivul Specific 8.2 – Îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență, Operațiunea B – Unități de primiri urgențe. Apelul a fost lansat la sfârșitul lunii trecute, depunerea de proiecte urmând să înceapă din 18.10.2017, ora 12.00 și să se încheie în 18.04.2017, ora 12,00. Valoarea unui proiect poate fi de minim 100.000 euro și maxim 1,5 milioane euro, cu o rată de cofinanțare de minim 2% din total valoare eligibilă. Cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS.
Conducerea ADR Centru și reprezentanții gazdelor din Brașov – prefectul Marian Claudiu Răsăliu și Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean – au dezbătut, alături de cei peste 40 de reprezentanți din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, acest apel necompetitiv de proiecte prin care pot obține finanțare UPU care se află pe lista proiectelor prioritare preidentificate de către Ministerul Sănătății, în vederea reabilitării/modernizării/ extinderii/dotării unităților de primiri urgențe / componentelor de primiri urgențe din unitățile funcționale regionale de urgență și din cadrul componentelor de interes strategic a rețelelor de unități spitalicești de urgență.
Astfel, conform listei elaborate de Ministerul Sănătății, unitățile medicale care sunt eligibile în cadrul acestui apel de proiecte sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, Spitalul Judeţean de Urgență „Dr.Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc și structurile componente de interes strategic a rețelelor regionale de unități spitalicești de urgență reprezentate de: Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic de copii Brașov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.
Pot depune proiecte în cadrul acestui apel Unităţile Administrativ-Teritoriale sau forme asociative între acestea, caz în care o cerere de finanțare va include activități eligibile aferente unei singure unități de primiri urgențe, respectiv unui singur compartiment de primiri urgențe.
Prin aceste proiecte se pot finanța, ca activităţi eligibile în cadrul proiectului, lucrări de reabilitare / modernizare / extindere a unităților de primiri urgențe sau a componentelor de primiri urgențe din cadrul componentelor de interes strategic a rețelelor de unități spitalicești de urgență. Este permisă și dotarea UPU, precum și construcția de heliport de suprafață, cu accesibilizarea spațiului destinat serviciilor și a căilor de acces. Proiectele trebuie să includă amenajări funcționale pentru introducerea / modernizarea aparatelor / instalațiilor utilizate, astfel încât să îndeplinească cerințele impuse domeniului sanitar. Unde este cazul, proiectele pentru investiții în UPU pot include modernizarea utilităţilor generale şi specifice pentru unitățile de primiri urgențe și din cadrul componentelor de interes strategic a rețelelor de unități spitalicești de urgență, inclusiv branşarea la utilităţi pe amplasamentul obiectivului de investiții.
Alocarea financiară pentru cele 7 regiuni vizate de apelul de proiecte este de 61.740.000 euro, din care 31.500.000 euro din bugetul FEDR și 30.240.000 euro reprezentând cofinanțarea din bugetul de stat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News