Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | Bătălia pentru Roşia Montană: Proteste la Abrud, pro şi contra exploatării aurului în Munţii Apuseni. Oameni în stradă şi la Alba Iulia


Publicat

Sute de protestatari s-au strâns din nou duminică în Munţii Apuseni, de această dată la Abrud, pentru a participa la două manifestări de protest diferite, dar care s-au desfăşurat în acelaşi timp, de la ora 16.00. O parte dintre manifestanţi susţin proiectul minier de la Roşia Montană, iar în cealaltă acţiune, ce a avut loc de pornire din zona sediului Primăriei Abrud, a fost organizată pentru a protesta împotriva iniţiativei de exploatare a aurului de către RMGC.

Din primele informaţii, peste 160 de persoane de pe Valea Arieşului au venit după ora 16.00 la protestul împotriva proiectului Roşia Montană. La câteva sute de metri depărtare de această manifestare, în dreptul fostei unităţi militare din oraş la acţiunea de susţinere a exploatării miniere, o iniţiativă a Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, cu mesajul „solidaritate pentru locurile de muncă”, s-au strâns peste 200 de manifestanţi.

UPDATE: În jurul orei 17.00, jandarmii au luat măsuri de precauţie pentru evitarea eventualelor incidente între cele două grupuri de protestatari. Este vorba despre un cordon de forţe de ordine care „separă” cele două acţiuni, care la acest moment se află destul de aproape una de cealaltă. Acţiunea organizată de reprezentanţii Sindicatul „Viitorul Mineritului” a adunat aproximativ 500 de oameni, iar cealaltă, anti-proiectul Roşia Montană se desfăşoară cu peste 200 de participanţi. Atmosfera este uşor tensionată, având în vedere că oamenii din cele două tabere se manifestă zgomotos.

Potrivit unor martori, manifestanţii din centrul oraşului au fost „încercuiţi” de protestatarii care vor locuri de muncă în minerit la Roşia Montană, pentru că au pornit în marş pe două artere ce fac legătura spre zona centrală din Abrud.

UPDATE, Ora 18.15: Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au pornit într-un marş pe străzile din Abrud. Acţiunea are autorizaţie pentru desfăşurare până la ora 21.00.

UPDATE, Ora 18.45: Susţinătorii exploatării miniere s-au îndreptat spre ieşirea din Abrud, către Roşia Montană, însă ulterior s-au întors în centrul oraşului. Protestul acestora era autorizat până la ora 17.00.

La începutul protestului, locuitorii din Cîmpeni care se deplasau pentru a participa la manifestarea împotriva proiectului Roşia Montană din Abrud au blocat circulaţia pe un sens la intrare în acest oraş, pentru câteva minute, însă poliţiştii au asigurat dirijarea traficului.

Iniţial, cele două acţiuni ar fi trebuit să se desfăşoare la intervale de timp diferite, respectiv cea pro-RMGC a fost programată pentru duminică dimineaţa, însă pe ultima sută de metri organizatorii s-au răzgândit şi au ales aceeaşi perioadă pentru protest cu opozanţii proiectului minier.

Măsurile de ordine şi siguranţă pe timpul protestelor de la Abrud sunt asigurate de jandarmi.

Astfel de manifestări în Munţii Apuseni s-au desfăşurat şi sâmbătă, însă în locaţii diferite. La Cîmpeni s-a desfăşurat „Marea adunare”, unde mii de oameni de pe Valea Arieşului, din judeţ, dar şi din alte zone ale ţării şi de peste hotare au protestat alături de localnici „înarmaţi” cu machete de furci şi coase, steaguri, pancarte, care au venit inclusiv cu cai şi boi ori îmbrăcaţi în costume populare. Au cerut oprirea proiectului minier de la Roşia Montană şi au prezentat „Proclamaţia de la Cîmpeni”. Vezi AICI detalii.

Tot sâmbătă, cei 33 de mineri care s-au blocat  timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă. În paralel, la intrarea în galerie, aproximativ 300 de oameni, angajaţi ai companiei miniere, rude ale minerilor şi localnici au protestat cerând aprobarea proiectului de la Roşia Montană. AICI mai multe informaţii.

Şi la Alba Iulia a continuat marşul pentru „salvarea Roşiei Montane”, pentru a opta duminică, consecutiv. Mai jos puteţi vedea imagini.

UPDATE: Sindicatul Viitorul Mineritului a transmis următorul comunicat:  ”Protestul nostru este unul pașnic. Cerem ONG-urilor să oprească violențele

Abrud, 20 octombrie 2013 – Sindicatul ”Viitorul Mineritului” din Roșia Montană a organizat astăzi un miting pro-minerit în orașul Abrud, o localitate cu tradiție minieră. La mitingul minerilor sunt prezenți peste 1.000 de persoane, locuitori din Roșia Montană și Abrud. Manifestăm pașnic pentru locurile noastre de muncă și pentru șansa noastră la dezvoltare prin minerit. Le mulțumim locuitorilor din Abrud care sunt solidari cu noi.

Precizăm că sunt în jur de 70 de persoane, reprezentanți ai ONG-urilor sau angajați ai patronilor din Câmpeni aduși cu forța, care protestează împotriva proiectului  minier. Facem un apel la un mars civilizat al acestora, fără instigare la violență.

 Cristian Albu, președintele Sindicatului ”Viitorul Mineritului”: ”Oricine are dreptul la liberă exprimare în țara asta. Noi îi respectăm pe toți cei care sunt împotriva proiectului și care manifestă în public acest lucru. Însă cerem protestatarilor să își spună punctul de vedere în mod civilizat, fără instigare la violențe. Noi ne dorim pace socială și locuri de muncă, dezvoltare și prosperitate. Nu avem nevoie de scandaluri și violențe”.

sursa foto protest Abrud: facebook şi sindicatulmineritului.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

39 Comentarii

39 Comentarii

 1. Anda

  duminică, 20.10.2013 at 18:45

  Judetul Alba este unul dintre cele mai sarace din tara. Nu stiu cum ar putea fi cineva contra unui proiect care garanteaza niste locuri de munca si vine cu investitiile care ar propulsa economic judetul

  • adela

   luni, 21.10.2013 at 18:55

   Mai draga , asta nu este investitie este TEAPA .1 ) RMGC NU AU BANI PENTRU A PORNI INVESTITIA , 2) NU GARANTEAZA NIMIC, 3)NE ALEGEM CU UN LAC DE REZIDURI CIANHIDRICE DE TREI ORI MAI INALT DECAT INTERCONTINENTALUL DIN BUCURESTI SI SUPRAFATA DE 20 DE ORI MAI MARE DECAT ORASUL ALBA IULIA, 4) LOCURI DE MUNCA ? DE UNDE ? 200 DE LOCURI DE MUNCA TEHNOLOGIZATE FARA MINERI .
   STATUL ROMAN NU SE ALEGE CU NIMIC SI NICI JUDETUL ALBA . PARDION MAI SARAC SI MAI POLUAT .

  • Briana

   marți, 26.11.2013 at 12:39

   ai dreptate, noi vrem sa vina investitori straini la noi in tara si sa ne asigure locuri de munca si in momentul in care vin si vor sa faca ceva, facem tot posibilul sa le punem bete in roate, mai exact sa le dam picior in fund

 2. cock of horse

  duminică, 20.10.2013 at 21:10

  Mai conteaza si cu ce sacrificii faci proiectul. Niste ? Niste locuri de munca zici? Cate ? 100 ? Hai sa fim seriosi. 100 de locuri de munca creeaza 5 firme mai de dai doamne si nu muta muntii din loc si otravesc juma de tara. Stai jos Anda. Nota 2.

  • Ioana Ioana

   duminică, 20.10.2013 at 22:45

   100 de locuri de munca?de unde te-ai informat?momentan sunt peste 500 de angajati si proiectul nu a demarat!!! in momentul in care se va incepe exploatarea vor fi 2300 de locuri de munca directe + inca cateva mii de locuri de munca indirecte!!! care otrava?cianura?stiai ca limita de cianura in Eurpoa este de 10 mg/l , in timp ce la Rosia Montana concentratia va fi mult mai mica : 3 mg/l !!!!!

  • Calin

   luni, 21.10.2013 at 11:07

   de fapt se vor crea cateva mii de locuri de munca. si ce anume se sacrifica? nu se sacrifica nimic, nu se otraveste nimic, astea sunt doar niste minciuni repetate la nesfarsit de ongisti

 3. Sebastian

  duminică, 20.10.2013 at 21:40

  Tzapinarii si hotii de paduri din Campeni si de pe Valea Ariesului au vazut ca nu sunt bine veniti la Abrud. La protestul impotriva mineritului au fost 10 pensionari din Abrud, restul – toate viniturile de la Campeni, aceeasi oameni platiti care fac proteste duminica de duminica in Campeni.

  Abrudenii i-au huiduit, inclusiv cei ce se uitau pe ferestre sa vada ce se intampla in strada si le-au aratat ca nu sunt bine veniti in oras! Sa protesteze la ei la Campeni, nu la noi in oras! Au gresit localitatea! Hotii de paduri vin la noi in oras sa faca CIRC?! Sa-i ia dracu de nesimtiti! Cuprumin si Rosia vor merge mai departe, ei sa-si vada de lemnele si padurile lor!!! Nu mai au ce cauta la noi in oras!

 4. Galdau Cosmin Constantin

  duminică, 20.10.2013 at 21:57

  Este poate unul dintre cele mai sarace judete din tara, dar este unul dintre cele mai bogate judete din tara din punct de vedere cultural si economic. Este neaparata nevoie ca proiectul sa fie demarat si sustinut in acelasi timp. Cu alte cuvinte, prin intermediul acestui proiect zona se va reabilita si va prospera. Sustineti Rosia MOntana!

 5. Andrei

  duminică, 20.10.2013 at 21:59

  Cei de pe valea ariesului sa isi vada de asa zisa,, prelucrare a lemnului ,,adica defisarea masiva a aurlui verde si sa ne lase pe noi sa traim cum putem..ca mai nou toata lumea se pricepe la toae chiar daca nu stiu depre ce vorbesc

 6. ana

  duminică, 20.10.2013 at 22:02

  Astazi, abrudenii au demonstrat ca au nevoie de locuri de munca si ca sustin proiectul Rosia Montana! Bravo abrudenilor!!

 7. Larisa

  duminică, 20.10.2013 at 22:05

  De ce campanarii nu merg sa protesteze la ei in oras sau pe Valea Ariesului? Acolo au defrisat padurea fara limita, sa respire acolo aer curat si sa mediteze la cat au distrus EI natura, nu cei de la RMGC care dezvolta zona si isi dau silinta sa rezolve problema cu poluarea creata de mineritul din trecut.

 8. nicoleta s

  duminică, 20.10.2013 at 22:06

  De ce 60 de oameni decid soarta acestei tari inseamna ca nu meritam sa evoluam si locul nostru este in lumea a treia …Si ar fi frumos sa nu mai duca lumea in eroare si sa ii informeze corect deoarece oamenii se tem de necunoscut si de evolutie… Stati acasa daca nu siti nu voriti . Avem nevoie de minerit de locuri de munca la Rosia Montana !!!!

 9. nicoleta s

  duminică, 20.10.2013 at 22:12

  Vrem sa muncim !!!!

 10. Raul

  duminică, 20.10.2013 at 22:14

  Abrudul, alaturi de Rosia Montana sunt localitati miniere si sustin mineritul! Cei care au protestat impotriva mineritului au fost huiduiti si alungati de locuitorii orasului Abrud.

 11. Andrei Ierdana

  duminică, 20.10.2013 at 22:22

  Lumea ar trebui sa deschida ochii si sa vada ca e nevoie de un astfel de proiect precum cel de la Rosia Montana. Avem nevoie de locuri de munca pentru ca a noastra comuna sa nu piara. Ce vor face atatea familii de oameni din comuna, ce vor face tinerii din Rosia Montana? Unde se vor duce acesti oameni? Raspunsul e cat se poate de simplu: Vor ramane acasa! Da pentru minerit! Da pentru proiectul Rosia Montana!.

 12. Cristea dumitru

  duminică, 20.10.2013 at 22:22

  Avand in vedere cate lucruri care s-au inbuntatit de cand Compania a venit in zona, (au reabilitat atatea case care erau pe cale de disparitie, au reabilitat minele, au dat locuri de munca intr-o zona in care nu ai din ce sa iti castigi traiul) Este o oporunitate pentru toti de a ne asigura un trai decent in aceste conditii fiindca statul nu-ti ofera nimic.

 13. Bogdan M.

  duminică, 20.10.2013 at 22:52

  Este absolut normal ca abrudenii sa sustina proiectul, Abrudul, la fel ca si Rosia Montana s-a dezvoltat prin si cu ajutorul mineritului. Ziua Minerului se sarbatoreste (sau se sarbatorea) la Rosia Montana si Abrud, nu la Campeni, asa ca cei din Campeni sa se bucure de faptul ca locurile de munca oferite de RMGC le sustin si lor economia.

 14. Valentina Vale

  duminică, 20.10.2013 at 23:14

  Abrudul sustine Proiectul de la Rosia Montana asa cum a facut-o mereu, cei din Abrud isi doresc o viata mai buna atat pentru ei cat si pentru locuitorii din Rosia Montana!

 15. Ilie

  duminică, 20.10.2013 at 23:17

  Sunt trist ca cei din Campeni, care au facut negot cu aurul de la rosieni atatea secole, militeaza acum impotriva mineritului la cel mai performant nivel, ei insusi purtand bratari si lanturi de sur, venind in autocare si masini toate care au la baza materie prima extrasa prin minerit, si lista continua, cand ei prelucreaza lemnul de diferite feluri din zona, procedeu ce presupune defrisare in masa, practic au „chelit” lanturi de dealui si vai atatea decenii, si acum sustin ca sunt ecologisti? De ce se face scandal la un proiect care ar reabilita zona nu numai economic ci si ecologic prin tehnologii si metode mult superioare fata de cele in tara? Minerit la Rosia Montana inseamna mult mai mult decat o oportunitate pentru cei din zona, inseamna pentru toata tara, evaluati bine situatia oameni!

 16. Razvan

  duminică, 20.10.2013 at 23:20

  Astazi toti acesti peste 600 de oameni care au sustinut proiectul RMGC au demonstrat inca odata ca nu renunta si ca isi doresc inceperea acestui proiect si nu o sa renunte pana cand acest proiect va incepe!!! Sa fim alaturi de ei si sa ii sustinem!!! Sa inceapa proiectul RMGC!!!

 17. Antonia Irina

  luni, 21.10.2013 at 09:47

  Ce caută câmpănarii la Abrud, vin şi aici să spună minciuni?! Staţi acasă, oameni buni, nu ştiu ce conştiinţă aveţi, dar cu siguranţă într-o zi o să vă pară rău de faptul că aţi fost răspunzători de viaţa comunităţii din Roşia Montană. Acest proiect nu va genera 100 de locuri de muncă, ci proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe perioada operarii – asta cu dedicaţie pentru omul care dă NOTA 2!

 18. Vincent

  luni, 21.10.2013 at 11:44

  „Iniţial, cele două acţiuni ar fi trebuit să se desfăşoare la intervale de timp diferite, respectiv cea pro-RMGC a fost programată pentru duminică dimineaţa, însă pe ultima sută de metri organizatorii s-au răzgândit şi au ales aceeaşi perioadă pentru protest cu opozanţii proiectului minier.” – dupa care vin si se plang ca-s victime si ca ei nu vor violenta? Cum vine asta?

 19. Mona

  luni, 21.10.2013 at 13:29

  Daca cei care sustineti proiectul inventati urgent o forma de exploatare care sa nu ma afecteze si pe mine, de accord sa munciti in mina 100 de ani, dar daca nu , nu aveti dreptul sa ma oraviti! Puteti sa va recalificati. Sunt atatia oameni care nu au unde sa munceasca, dar sunt demni si adevarati patrioti! Pe cei din Rosia Montana nu-I intereseaza ca eu nu am unde sa muncesc- aurul nu este a lor, este al nostru!

 20. Cristea dumitru

  luni, 21.10.2013 at 19:33

  Studiez Ingineria Mediului in anul IV la Cluj UBB si pot sa va confirm ca cu tehnologia propusa pentru proiectul minier de la Rosia Montana nu va produce noxe de poluare de orce fel peste normele aflate in vigoare, In ceea ce priveste protejarea mediului Compania va depune o suma de 147 de milioane de dolari plus o garantiede 25 de milioane de dolari in fiecare an 🙂

 21. Alina

  luni, 21.10.2013 at 21:27

  Au fost peste 600 de sustinatori ai mineritului la Abrud. Campanarii nu sunt bineveniti in orasul Abrud, sa-si vada de lemnele lor. Abrudenii sustin mineritul! Cei care au protestat impotriva mineritului au fost huiduiti si alungati de locuitorii orasului Abrud si li s-a spus sa mearga sa protesteze la ei in Campeni, ca n-au ce cauta sa faca circ intr-un oras

 22. Cristi

  luni, 21.10.2013 at 23:10

  Pai Mona cu proiectul nu esti de acord dar de plans te plangi ca nu ai unde sa muncesti…ce tehnologie sa gaseasca sustinatorii proiectului daca oriunde in lume se exploateaza asa…de acord cianura este toxica dar dupa parerea ta cine doreste sa fie otravit, cine doreste sa isi piarda viata care este cel mai important pe lumea asta…toata lumea vrea sa aibe un trai cat de cat decent, un loc de munca stabil si se pare ca esti cel mai bun exemplu al faptului ca Judetul Alba are nevoie de locuri de munca….

 23. Antonia Irina

  marți, 22.10.2013 at 11:18

  So, cum pot spune unii că această companie nu are bani să investească în Roşia Montană, pe aceia îi intreb: AŢI FOST VREODATĂ LA ROSIA MONTANĂ SĂ VEDEŢI CUM ARATĂ COMUNA DE CÂND ACEASTĂ COMPANIE A VENIT AICI?! dacă nu aţi făcut încă acest lucru, vă recomand călduros să o faceţi. NOROC BUN!

 24. Radu F

  marți, 22.10.2013 at 14:07

  Multumim abrudenilor pentru solidaritate. Speram sa ne facem auziti si totodata speram ca proiectul de la Rosia Montana sa inceapa deoarece locuitorii din Rosia si nu numai, depind de acest proiect important.

 25. Irinuca

  marți, 22.10.2013 at 21:50

  Rosia Montana este un subiect de actualitate care sa mediatizat datorita proiectului
  nimeni nu ar fi facut ceva daca nu era Compania in aceasta zona.

 26. Cristea dumitru

  joi, 24.10.2013 at 19:47

  RMGC este un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania.

 27. Cristea D

  joi, 24.10.2013 at 20:22

  In ultimii ani, 20 de cladiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate, iar pentru alte 110 cladiri sau finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania miniera a efectuat lucrari de mentenanta si interventii de urgenta la peste 160 de casea sta fara a incepe proiectul minier. Oare Statul Roman ar investi in patrimoniu asta in conditiile in care nu ne ofera nici locuri de munca !!!!

 28. veve

  vineri, 25.10.2013 at 14:34

  Statul? n-are banii de pensii, de salarii ce sa mai vorbim de tehnologie, patrimoniu sau locuri de munca. Speram sa se primeasca avizele si acest proiect sa demareze cat de repede! Oamenii din zona au nevoie de locuri de munca acum!

 29. Radu Faur

  duminică, 17.11.2013 at 22:02

  Noi din apuseni chiar vrem minerit!!! Da pentru Rosia Montana!!

 30. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 13:55

  Abrudul este de acord cu proiectul Rosia Montana !!!!

 31. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 22:23

  Trei lucruri esentiale care diferentiaza proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de catre RMGC, de alte lucrari similare aflate deja in functiune in Europa.
  Proiectele miniere nu sunt standardizate, ci trebuie adaptate la tipologia zacamantului.
  1. Barajul este mult mai sigur decat orice alt baraj din lume.
  2. Este un proiect foarte compact, nu unul intins pe mai multe zone.
  3. Este un proiect special din imbinarea diverselor problematici, de exemplu a zonei de patrimoniu.
  Este o particularitate a proiectului care nu se gaseste in alta parte. Tocmai proiectul minier va fi cel care va da fondurile necesare pentru salvarea, reabilitarea si conservarea patrimoniului, in care nu investeste nimeni altcineva.

 32. Cristi

  joi, 28.11.2013 at 01:12

  Inseamna ca aia care au iesit la proteste anti o duc foarte bine se pare daca nu vreau locuri de munca…sa se gandeasca ca nu sunt singuri pe pamant si sa o luam si religios se zice sa iti ajuti aproapele nus a il arunci in vale…

 33. Edy Sarbu

  joi, 28.11.2013 at 20:18

  În lipsa investiţiilor mari, cruciale în special în vremuri de criză, viitorul acestor oameni este în pericol. Proiectul minier din Roșia Montană trebuie să înceapă cât mai repede, pentru a crea mii de locuri de muncă pentru oamenii de aici și din împrejurimi. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare.

 34. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:16

  De 8 ani de când așteptăm reluarea mineritului, acești pretinși salvatori ai Roșiei Montane nu au făcut nimic concret pentru noi și pentru mediul poluat din zonă. Doar mineritul poate salva Roșia Montană de la sărăcie!

 35. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 at 15:26

  Ne dorim repornirea mineritului pentru că ne aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masa localnicilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Comunitatea noastră are nevoie de minerit!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Noile RESTRICȚII în vigoare de LUNI, 25 octombrie. Hotărârea Guvernului, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie respectat

Publicat

Hotărârea Guvernului privind noile restricții decise în contextul pandemiei în România a fost publicată în Monitorul Oficial. De luni, 25 octombrie, va fi carantină de noapte în toată țara, pentru intervalul orar 22.00-5.00.

Tot de luni intră în vigoare și alte măsuri pentru limitarea infectărilor COVID.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

LISTA restricțiilor – ce trebuie respectat:

În intervalul orar 22.00-5.00, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația; sunt admise doar unele excepții (de ex: urgențe, deplasări în interes de serviciu; persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală sunt exceptate, pe baza certificatului verde).

Vezi CARANTINA de noapte în toată țara. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Masca devine obligatorie peste tot. Sunt eliminate toate excepțiile, inclusiv pentru spațiile în care se află doar persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

Sunt interzise evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile

Restricții la magazine: acces doar între orele 05.00 și 21.00

Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face cu certificatul verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală

Accesul în zone considerate esențiale, inclusiv magazine sau farmacii, se poate face și fără certificat verde, dar numai prin respectarea măsurilor sanitare de siguranță

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care acre certificat verde de vaccinare

Accesul în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va face doar cu certificat verde, pentru că în mall se intră doar cu certificat verde

Vacanță de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv unitățile de tip after-school

Folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat, care nu este al persoanei respective, atrage după sine răspunedera penală

Livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00

Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de COVID sau dacă persoana a trecut prin boală.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

Activitățile sportive se vor desfășura fără public.

Se interzic concertele și spectacolele în aer liber.

Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajatorii din sistemul public și privat trebuie să organizeze munca salariaților în sistem ”work from home” unde sunt mai mult de 50 de persoane, iar, dacă nu se poate, în ture de schimburi.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul Patriarhului Daniel către credincioși: Respectați cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare

Publicat

Patriarhul-daniel-la-alba-iulia-117.x71918

Patriarhul Daniel, a transmis, vineri, la pelerinajul din București, organizat de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, un mesaj către credincioși. Acesta i-a îndemnat pe cetățeni să respecte „cu strictețe” sfatul medicilor și măsurile sanitare.

„Iubiți pelerini, viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu multă rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente”, este mesajul către pelerini transmis de Patriarh și publicat de basilica.ro.

Acesta le-a mai spus credincioșilor să se roage pentru ca Dumnezeu să ocrotească poporul şi „pe toţi oameni de orice primejdie, dar mai ales de boli molipsitoare şi aducătoare de moarte”.

Scrisoare dură adresată iererhilor din BOR

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, le-a trimis ierarhilor din BOR o scrisoare dură în care le cere acestora să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie, potrivit G4Media.ro.

În scrisoare Patriarhul Daniel critică faptul că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe și dă exemplul episcopului de Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-Covid ar fi expirate.

”Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR.

Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul.

Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel în scrisoare.

El arată că poziționările anti-vaccin ale unor ierarhi au adus prejudicii întregii biserici: ”luările de poziție individuale privind relațiile Stat-Biserică la nivel național nu respectă prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în Biserica Ortodoxă, generând deja atât reacții în presă, care au adus un deficit de imagine Bisericii, cât și petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod”.

Scrisoarea integrală a PF Daniel AICI: Scrisoare-Patriarhul-Daniel

Mediul de afaceri din România i-a solicitat Patriarhului Daniel să dea un mesaj clar populaţiei

„Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, reprezentaţi cultul cel mai important din România şi aveţi puterea de a opri nenorocirea din spitale, pentru că românii se uită şi ascultă de Biserică şi reprezentanţii săi.

Faceţi personal acest lucru, daţi un mesaj clar pentru susţinerea vaccinării, opriţi informaţiile false şi abordările radicale despre vaccinare provenite dintr-o parte a clericilor. Ţara vă va fi recunoscătoare, chiar dacă vor fi şi oameni nemulţumiţi”, spune mediul de business.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Dan Lungu: Dimensiunea pandemiei: În fiecare zi, un sat din România moare răpus de COVID

Publicat

V-ați întrebat vreodată care este de fapt dimensiunea pandemiei din România? Gândiți-vă la satul copilăriei voastre și încercați să vă imaginați câte suflete trăiesc în el.

Apoi, imaginați-vă că, în fiecare zi, populația dintr-un sat din România sau poate chiar dintr-o comună mică moare răpusă de COVID.

Închideți ochii și imaginați-vă apoi 500 de cruci sau 500 de sicrie, acesta fiind, în ultimele zile, numărul mediu al persoanelor răpuse de acest virus necruțător.

Știu! Veți spune că e morbid și că s-a mai trezit încă unu’ să vă țină lecții despre pandemie. Nu, oameni buni! Nu vreau să vă influențez, ci doar încerc, împreună cu voi, să deschid ochii și să văd realitatea dureroasă în care ne zbatem.

Aceasta este dimensiunea dezastrului pandemic prin care trece România și pe care nu îl vedem.

Unii nu pot să îl vadă din cauza valului conspiraționist care le acoperă ochii, alții nu vor să îl vadă din cauza intereselor politice mai puternice decât viața unui om, iar altora pur și simplu nu le pasă.

Dimensiunea e mult mai gravă

În cotidianul carpato-danubiano-pontic, ne-am obișnuit să citim zilnic statisticile cu sutele de morți și miile de bolnavi care umplu până la refuz spitalele.

O facem mecanic și banal, așa cum pe vremuri citeam horoscopul la cafea. Ne dezumanizăm în fiecare zi și ne umplem sufletul cu egoism și lipsă de compasiune.

Dacă moare un preot, ne bufnește râsul și ne grăbim să dăm un comentariu sarcastic pe rețelele de socializare că „i s-a tras” de la lingurița de împărtășanie.

Dacă moare un politician ne gândim că e unul mai puțin dintre cei care ne fură și ne mint. Dacă moare un medic e pentru că a luat plicul de la un bolnav. Dacă moare un bătrân e pentru că i-a sunat ceasul. Dacă moare un tânăr e pentru că a fost teribilist și nu a crezut în vaccin.

Vedem doar cifre într-o statistică a morții. Nu mai vedem oameni…

Nu ne mai pasă că preotul era poate singura mângâiere a unei comunități izolate și poate, la rândul lui, s-a îmbolnăvit împărtășind un muribund.

Nu mai vedem bunicul de poveștile căruia se mai puteau bucura nepoții mulți ani. Nu vedem fiul, a cărui mamă e sfâșiată de durere. Nu vedem soțul care, medic fiind, și-a pus chezășie viața pentru a salva alte vieți.

Ce naiba se întâmplă cu noi? Cel mai grav efect pe care îl are acest virus este să ne ucidă sufletul și să ne transforme în ființe distopice dezumanizate.

Unde ne sunt lacrimile, unde au dispărut omenia și compasiunea? Până la urmă cred că e importat ca nu doar trupul să învingă acest virus, ci și sufletul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Peste 2000 de persoane vaccinate, majoritatea dintre acestea cu prima doză. Situația din 22 octombrie

Publicat

Peste 2000 de persoane din județ s-au vaccinat, potrivit situației transmise de DSP Alba, disponibilă la finalul zilei de vineri, 22 octombrie.

Dintre acestea, mai bine jumătate s-au vaccinat cu prima doză.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

În total, vineri, s-au vaccinat 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Situația vaccinărilor în județul Alba la 22 octombrie (sursa DSP Alba):

Alba Iulia: 940 persoane vaccinate din care 414 (doza 1), 70 (doza 2), 265 (doza 3), 191 (Johnson & Johnson)

Blaj: 233 persoane vaccinate din care 102 (doza 1), 14 (doza 2), 57 (doza 3), 60 (Johnson & Johnson)

Aiud: 327 persoane vaccinate din care 128 (doza 1), 23 (doza 2), 74 (doza 3), 102 (Johnson & Johnson)

Sebeș: 335 persoane vaccinate din care 133 (doza 1), 24 (doza 2), 53 (doza 3), 125 (Johnson & Johnson)

Cugir: 147 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 19 (doza 2), 27 (doza 3), 45 (Johnson & Johnson)

Câmpeni: 168 persoane vaccinate din care 92 (doza 1), 9 (doza 2), 28 (doza 3), 39 (Johnson & Johnson)

Ocna Mureș: 94 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 5 (doza 2), 23 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Teiuș: 69 persoane vaccinate din care 28 (doza 1), 6 (doza 2), 25 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Zlatna: 34 persoane vaccinate din care 16 (doza 1), 2 (doza 2), 11 (doza 3), 5 (Johnson & Johnson)

Ighiu: 20 persoane vaccinate din care 14 (doza 1), 0 (doza 2), 6 (doza 3), – (Johnson & Johnson)

Rural (medici de familie): 25 (Johnson & Johnson).

În județ sunt 11 echipe mobile pentru vaccinare, care se deplasează la solicitări.

DSP Alba: A crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare

DSP Alba transmite că, organizatoric, va fi posibilă suplimentarea personalului și a fluxului de vaccinare în centrele din județ, având în vedere că se înregistrează o creștere a numărului de solicitări.

”Suntem pregătiți să facem față unui număr mare de solicitări pentru vaccinare, prin suplimentarea personalului și a fluxurilor.

La Sebeș și Cugir, am cerut CNCAV dublarea capacității de vaccinare, prin introducerea de noi fluxuri.

Același lucru se va întâmpla și în alte zone.

Întrucât solicitările centrelor de vaccinare au crescut, transporturile de vaccin se vor realiza cu o frecvență crescută, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate