Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO | Bătălia pentru Roşia Montană: Proteste la Abrud, pro şi contra exploatării aurului în Munţii Apuseni. Oameni în stradă şi la Alba Iulia

Publicat

Sute de protestatari s-au strâns din nou duminică în Munţii Apuseni, de această dată la Abrud, pentru a participa la două manifestări de protest diferite, dar care s-au desfăşurat în acelaşi timp, de la ora 16.00. O parte dintre manifestanţi susţin proiectul minier de la Roşia Montană, iar în cealaltă acţiune, ce a avut loc de pornire din zona sediului Primăriei Abrud, a fost organizată pentru a protesta împotriva iniţiativei de exploatare a aurului de către RMGC.

Din primele informaţii, peste 160 de persoane de pe Valea Arieşului au venit după ora 16.00 la protestul împotriva proiectului Roşia Montană. La câteva sute de metri depărtare de această manifestare, în dreptul fostei unităţi militare din oraş la acţiunea de susţinere a exploatării miniere, o iniţiativă a Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, cu mesajul „solidaritate pentru locurile de muncă”, s-au strâns peste 200 de manifestanţi.

UPDATE: În jurul orei 17.00, jandarmii au luat măsuri de precauţie pentru evitarea eventualelor incidente între cele două grupuri de protestatari. Este vorba despre un cordon de forţe de ordine care „separă” cele două acţiuni, care la acest moment se află destul de aproape una de cealaltă. Acţiunea organizată de reprezentanţii Sindicatul „Viitorul Mineritului” a adunat aproximativ 500 de oameni, iar cealaltă, anti-proiectul Roşia Montană se desfăşoară cu peste 200 de participanţi. Atmosfera este uşor tensionată, având în vedere că oamenii din cele două tabere se manifestă zgomotos.

Potrivit unor martori, manifestanţii din centrul oraşului au fost „încercuiţi” de protestatarii care vor locuri de muncă în minerit la Roşia Montană, pentru că au pornit în marş pe două artere ce fac legătura spre zona centrală din Abrud.

UPDATE, Ora 18.15: Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au pornit într-un marş pe străzile din Abrud. Acţiunea are autorizaţie pentru desfăşurare până la ora 21.00.

UPDATE, Ora 18.45: Susţinătorii exploatării miniere s-au îndreptat spre ieşirea din Abrud, către Roşia Montană, însă ulterior s-au întors în centrul oraşului. Protestul acestora era autorizat până la ora 17.00.

La începutul protestului, locuitorii din Cîmpeni care se deplasau pentru a participa la manifestarea împotriva proiectului Roşia Montană din Abrud au blocat circulaţia pe un sens la intrare în acest oraş, pentru câteva minute, însă poliţiştii au asigurat dirijarea traficului.

Iniţial, cele două acţiuni ar fi trebuit să se desfăşoare la intervale de timp diferite, respectiv cea pro-RMGC a fost programată pentru duminică dimineaţa, însă pe ultima sută de metri organizatorii s-au răzgândit şi au ales aceeaşi perioadă pentru protest cu opozanţii proiectului minier.

Măsurile de ordine şi siguranţă pe timpul protestelor de la Abrud sunt asigurate de jandarmi.

Astfel de manifestări în Munţii Apuseni s-au desfăşurat şi sâmbătă, însă în locaţii diferite. La Cîmpeni s-a desfăşurat „Marea adunare”, unde mii de oameni de pe Valea Arieşului, din judeţ, dar şi din alte zone ale ţării şi de peste hotare au protestat alături de localnici „înarmaţi” cu machete de furci şi coase, steaguri, pancarte, care au venit inclusiv cu cai şi boi ori îmbrăcaţi în costume populare. Au cerut oprirea proiectului minier de la Roşia Montană şi au prezentat „Proclamaţia de la Cîmpeni”. Vezi AICI detalii.

Tot sâmbătă, cei 33 de mineri care s-au blocat  timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă. În paralel, la intrarea în galerie, aproximativ 300 de oameni, angajaţi ai companiei miniere, rude ale minerilor şi localnici au protestat cerând aprobarea proiectului de la Roşia Montană. AICI mai multe informaţii.

Şi la Alba Iulia a continuat marşul pentru „salvarea Roşiei Montane”, pentru a opta duminică, consecutiv. Mai jos puteţi vedea imagini.

UPDATE: Sindicatul Viitorul Mineritului a transmis următorul comunicat:  ”Protestul nostru este unul pașnic. Cerem ONG-urilor să oprească violențele

Abrud, 20 octombrie 2013 – Sindicatul ”Viitorul Mineritului” din Roșia Montană a organizat astăzi un miting pro-minerit în orașul Abrud, o localitate cu tradiție minieră. La mitingul minerilor sunt prezenți peste 1.000 de persoane, locuitori din Roșia Montană și Abrud. Manifestăm pașnic pentru locurile noastre de muncă și pentru șansa noastră la dezvoltare prin minerit. Le mulțumim locuitorilor din Abrud care sunt solidari cu noi.

Precizăm că sunt în jur de 70 de persoane, reprezentanți ai ONG-urilor sau angajați ai patronilor din Câmpeni aduși cu forța, care protestează împotriva proiectului  minier. Facem un apel la un mars civilizat al acestora, fără instigare la violență.

 Cristian Albu, președintele Sindicatului ”Viitorul Mineritului”: ”Oricine are dreptul la liberă exprimare în țara asta. Noi îi respectăm pe toți cei care sunt împotriva proiectului și care manifestă în public acest lucru. Însă cerem protestatarilor să își spună punctul de vedere în mod civilizat, fără instigare la violențe. Noi ne dorim pace socială și locuri de muncă, dezvoltare și prosperitate. Nu avem nevoie de scandaluri și violențe”.

sursa foto protest Abrud: facebook şi sindicatulmineritului.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

39 Comentarii

39 Comentarii

  1. Anda

    duminică, 20.10.2013 at 18:45

    Judetul Alba este unul dintre cele mai sarace din tara. Nu stiu cum ar putea fi cineva contra unui proiect care garanteaza niste locuri de munca si vine cu investitiile care ar propulsa economic judetul

    • adela

      luni, 21.10.2013 at 18:55

      Mai draga , asta nu este investitie este TEAPA .1 ) RMGC NU AU BANI PENTRU A PORNI INVESTITIA , 2) NU GARANTEAZA NIMIC, 3)NE ALEGEM CU UN LAC DE REZIDURI CIANHIDRICE DE TREI ORI MAI INALT DECAT INTERCONTINENTALUL DIN BUCURESTI SI SUPRAFATA DE 20 DE ORI MAI MARE DECAT ORASUL ALBA IULIA, 4) LOCURI DE MUNCA ? DE UNDE ? 200 DE LOCURI DE MUNCA TEHNOLOGIZATE FARA MINERI .
      STATUL ROMAN NU SE ALEGE CU NIMIC SI NICI JUDETUL ALBA . PARDION MAI SARAC SI MAI POLUAT .

    • Briana

      marți, 26.11.2013 at 12:39

      ai dreptate, noi vrem sa vina investitori straini la noi in tara si sa ne asigure locuri de munca si in momentul in care vin si vor sa faca ceva, facem tot posibilul sa le punem bete in roate, mai exact sa le dam picior in fund

  2. cock of horse

    duminică, 20.10.2013 at 21:10

    Mai conteaza si cu ce sacrificii faci proiectul. Niste ? Niste locuri de munca zici? Cate ? 100 ? Hai sa fim seriosi. 100 de locuri de munca creeaza 5 firme mai de dai doamne si nu muta muntii din loc si otravesc juma de tara. Stai jos Anda. Nota 2.

    • Ioana Ioana

      duminică, 20.10.2013 at 22:45

      100 de locuri de munca?de unde te-ai informat?momentan sunt peste 500 de angajati si proiectul nu a demarat!!! in momentul in care se va incepe exploatarea vor fi 2300 de locuri de munca directe + inca cateva mii de locuri de munca indirecte!!! care otrava?cianura?stiai ca limita de cianura in Eurpoa este de 10 mg/l , in timp ce la Rosia Montana concentratia va fi mult mai mica : 3 mg/l !!!!!

    • Calin

      luni, 21.10.2013 at 11:07

      de fapt se vor crea cateva mii de locuri de munca. si ce anume se sacrifica? nu se sacrifica nimic, nu se otraveste nimic, astea sunt doar niste minciuni repetate la nesfarsit de ongisti

  3. Sebastian

    duminică, 20.10.2013 at 21:40

    Tzapinarii si hotii de paduri din Campeni si de pe Valea Ariesului au vazut ca nu sunt bine veniti la Abrud. La protestul impotriva mineritului au fost 10 pensionari din Abrud, restul – toate viniturile de la Campeni, aceeasi oameni platiti care fac proteste duminica de duminica in Campeni.

    Abrudenii i-au huiduit, inclusiv cei ce se uitau pe ferestre sa vada ce se intampla in strada si le-au aratat ca nu sunt bine veniti in oras! Sa protesteze la ei la Campeni, nu la noi in oras! Au gresit localitatea! Hotii de paduri vin la noi in oras sa faca CIRC?! Sa-i ia dracu de nesimtiti! Cuprumin si Rosia vor merge mai departe, ei sa-si vada de lemnele si padurile lor!!! Nu mai au ce cauta la noi in oras!

  4. Galdau Cosmin Constantin

    duminică, 20.10.2013 at 21:57

    Este poate unul dintre cele mai sarace judete din tara, dar este unul dintre cele mai bogate judete din tara din punct de vedere cultural si economic. Este neaparata nevoie ca proiectul sa fie demarat si sustinut in acelasi timp. Cu alte cuvinte, prin intermediul acestui proiect zona se va reabilita si va prospera. Sustineti Rosia MOntana!

  5. Andrei

    duminică, 20.10.2013 at 21:59

    Cei de pe valea ariesului sa isi vada de asa zisa,, prelucrare a lemnului ,,adica defisarea masiva a aurlui verde si sa ne lase pe noi sa traim cum putem..ca mai nou toata lumea se pricepe la toae chiar daca nu stiu depre ce vorbesc

  6. ana

    duminică, 20.10.2013 at 22:02

    Astazi, abrudenii au demonstrat ca au nevoie de locuri de munca si ca sustin proiectul Rosia Montana! Bravo abrudenilor!!

  7. Larisa

    duminică, 20.10.2013 at 22:05

    De ce campanarii nu merg sa protesteze la ei in oras sau pe Valea Ariesului? Acolo au defrisat padurea fara limita, sa respire acolo aer curat si sa mediteze la cat au distrus EI natura, nu cei de la RMGC care dezvolta zona si isi dau silinta sa rezolve problema cu poluarea creata de mineritul din trecut.

  8. nicoleta s

    duminică, 20.10.2013 at 22:06

    De ce 60 de oameni decid soarta acestei tari inseamna ca nu meritam sa evoluam si locul nostru este in lumea a treia …Si ar fi frumos sa nu mai duca lumea in eroare si sa ii informeze corect deoarece oamenii se tem de necunoscut si de evolutie… Stati acasa daca nu siti nu voriti . Avem nevoie de minerit de locuri de munca la Rosia Montana !!!!

  9. nicoleta s

    duminică, 20.10.2013 at 22:12

    Vrem sa muncim !!!!

  10. Raul

    duminică, 20.10.2013 at 22:14

    Abrudul, alaturi de Rosia Montana sunt localitati miniere si sustin mineritul! Cei care au protestat impotriva mineritului au fost huiduiti si alungati de locuitorii orasului Abrud.

  11. Andrei Ierdana

    duminică, 20.10.2013 at 22:22

    Lumea ar trebui sa deschida ochii si sa vada ca e nevoie de un astfel de proiect precum cel de la Rosia Montana. Avem nevoie de locuri de munca pentru ca a noastra comuna sa nu piara. Ce vor face atatea familii de oameni din comuna, ce vor face tinerii din Rosia Montana? Unde se vor duce acesti oameni? Raspunsul e cat se poate de simplu: Vor ramane acasa! Da pentru minerit! Da pentru proiectul Rosia Montana!.

  12. Cristea dumitru

    duminică, 20.10.2013 at 22:22

    Avand in vedere cate lucruri care s-au inbuntatit de cand Compania a venit in zona, (au reabilitat atatea case care erau pe cale de disparitie, au reabilitat minele, au dat locuri de munca intr-o zona in care nu ai din ce sa iti castigi traiul) Este o oporunitate pentru toti de a ne asigura un trai decent in aceste conditii fiindca statul nu-ti ofera nimic.

  13. Bogdan M.

    duminică, 20.10.2013 at 22:52

    Este absolut normal ca abrudenii sa sustina proiectul, Abrudul, la fel ca si Rosia Montana s-a dezvoltat prin si cu ajutorul mineritului. Ziua Minerului se sarbatoreste (sau se sarbatorea) la Rosia Montana si Abrud, nu la Campeni, asa ca cei din Campeni sa se bucure de faptul ca locurile de munca oferite de RMGC le sustin si lor economia.

  14. Valentina Vale

    duminică, 20.10.2013 at 23:14

    Abrudul sustine Proiectul de la Rosia Montana asa cum a facut-o mereu, cei din Abrud isi doresc o viata mai buna atat pentru ei cat si pentru locuitorii din Rosia Montana!

  15. Ilie

    duminică, 20.10.2013 at 23:17

    Sunt trist ca cei din Campeni, care au facut negot cu aurul de la rosieni atatea secole, militeaza acum impotriva mineritului la cel mai performant nivel, ei insusi purtand bratari si lanturi de sur, venind in autocare si masini toate care au la baza materie prima extrasa prin minerit, si lista continua, cand ei prelucreaza lemnul de diferite feluri din zona, procedeu ce presupune defrisare in masa, practic au „chelit” lanturi de dealui si vai atatea decenii, si acum sustin ca sunt ecologisti? De ce se face scandal la un proiect care ar reabilita zona nu numai economic ci si ecologic prin tehnologii si metode mult superioare fata de cele in tara? Minerit la Rosia Montana inseamna mult mai mult decat o oportunitate pentru cei din zona, inseamna pentru toata tara, evaluati bine situatia oameni!

  16. Razvan

    duminică, 20.10.2013 at 23:20

    Astazi toti acesti peste 600 de oameni care au sustinut proiectul RMGC au demonstrat inca odata ca nu renunta si ca isi doresc inceperea acestui proiect si nu o sa renunte pana cand acest proiect va incepe!!! Sa fim alaturi de ei si sa ii sustinem!!! Sa inceapa proiectul RMGC!!!

  17. Antonia Irina

    luni, 21.10.2013 at 09:47

    Ce caută câmpănarii la Abrud, vin şi aici să spună minciuni?! Staţi acasă, oameni buni, nu ştiu ce conştiinţă aveţi, dar cu siguranţă într-o zi o să vă pară rău de faptul că aţi fost răspunzători de viaţa comunităţii din Roşia Montană. Acest proiect nu va genera 100 de locuri de muncă, ci proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe perioada operarii – asta cu dedicaţie pentru omul care dă NOTA 2!

  18. Vincent

    luni, 21.10.2013 at 11:44

    „Iniţial, cele două acţiuni ar fi trebuit să se desfăşoare la intervale de timp diferite, respectiv cea pro-RMGC a fost programată pentru duminică dimineaţa, însă pe ultima sută de metri organizatorii s-au răzgândit şi au ales aceeaşi perioadă pentru protest cu opozanţii proiectului minier.” – dupa care vin si se plang ca-s victime si ca ei nu vor violenta? Cum vine asta?

  19. Mona

    luni, 21.10.2013 at 13:29

    Daca cei care sustineti proiectul inventati urgent o forma de exploatare care sa nu ma afecteze si pe mine, de accord sa munciti in mina 100 de ani, dar daca nu , nu aveti dreptul sa ma oraviti! Puteti sa va recalificati. Sunt atatia oameni care nu au unde sa munceasca, dar sunt demni si adevarati patrioti! Pe cei din Rosia Montana nu-I intereseaza ca eu nu am unde sa muncesc- aurul nu este a lor, este al nostru!

  20. Cristea dumitru

    luni, 21.10.2013 at 19:33

    Studiez Ingineria Mediului in anul IV la Cluj UBB si pot sa va confirm ca cu tehnologia propusa pentru proiectul minier de la Rosia Montana nu va produce noxe de poluare de orce fel peste normele aflate in vigoare, In ceea ce priveste protejarea mediului Compania va depune o suma de 147 de milioane de dolari plus o garantiede 25 de milioane de dolari in fiecare an 🙂

  21. Alina

    luni, 21.10.2013 at 21:27

    Au fost peste 600 de sustinatori ai mineritului la Abrud. Campanarii nu sunt bineveniti in orasul Abrud, sa-si vada de lemnele lor. Abrudenii sustin mineritul! Cei care au protestat impotriva mineritului au fost huiduiti si alungati de locuitorii orasului Abrud si li s-a spus sa mearga sa protesteze la ei in Campeni, ca n-au ce cauta sa faca circ intr-un oras

  22. Cristi

    luni, 21.10.2013 at 23:10

    Pai Mona cu proiectul nu esti de acord dar de plans te plangi ca nu ai unde sa muncesti…ce tehnologie sa gaseasca sustinatorii proiectului daca oriunde in lume se exploateaza asa…de acord cianura este toxica dar dupa parerea ta cine doreste sa fie otravit, cine doreste sa isi piarda viata care este cel mai important pe lumea asta…toata lumea vrea sa aibe un trai cat de cat decent, un loc de munca stabil si se pare ca esti cel mai bun exemplu al faptului ca Judetul Alba are nevoie de locuri de munca….

  23. Antonia Irina

    marți, 22.10.2013 at 11:18

    So, cum pot spune unii că această companie nu are bani să investească în Roşia Montană, pe aceia îi intreb: AŢI FOST VREODATĂ LA ROSIA MONTANĂ SĂ VEDEŢI CUM ARATĂ COMUNA DE CÂND ACEASTĂ COMPANIE A VENIT AICI?! dacă nu aţi făcut încă acest lucru, vă recomand călduros să o faceţi. NOROC BUN!

  24. Radu F

    marți, 22.10.2013 at 14:07

    Multumim abrudenilor pentru solidaritate. Speram sa ne facem auziti si totodata speram ca proiectul de la Rosia Montana sa inceapa deoarece locuitorii din Rosia si nu numai, depind de acest proiect important.

  25. Irinuca

    marți, 22.10.2013 at 21:50

    Rosia Montana este un subiect de actualitate care sa mediatizat datorita proiectului
    nimeni nu ar fi facut ceva daca nu era Compania in aceasta zona.

  26. Cristea dumitru

    joi, 24.10.2013 at 19:47

    RMGC este un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania.

  27. Cristea D

    joi, 24.10.2013 at 20:22

    In ultimii ani, 20 de cladiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate, iar pentru alte 110 cladiri sau finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania miniera a efectuat lucrari de mentenanta si interventii de urgenta la peste 160 de casea sta fara a incepe proiectul minier. Oare Statul Roman ar investi in patrimoniu asta in conditiile in care nu ne ofera nici locuri de munca !!!!

  28. veve

    vineri, 25.10.2013 at 14:34

    Statul? n-are banii de pensii, de salarii ce sa mai vorbim de tehnologie, patrimoniu sau locuri de munca. Speram sa se primeasca avizele si acest proiect sa demareze cat de repede! Oamenii din zona au nevoie de locuri de munca acum!

  29. Radu Faur

    duminică, 17.11.2013 at 22:02

    Noi din apuseni chiar vrem minerit!!! Da pentru Rosia Montana!!

  30. Vasile Brascovita

    luni, 25.11.2013 at 13:55

    Abrudul este de acord cu proiectul Rosia Montana !!!!

  31. Rusu Mirel

    luni, 25.11.2013 at 22:23

    Trei lucruri esentiale care diferentiaza proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de catre RMGC, de alte lucrari similare aflate deja in functiune in Europa.
    Proiectele miniere nu sunt standardizate, ci trebuie adaptate la tipologia zacamantului.
    1. Barajul este mult mai sigur decat orice alt baraj din lume.
    2. Este un proiect foarte compact, nu unul intins pe mai multe zone.
    3. Este un proiect special din imbinarea diverselor problematici, de exemplu a zonei de patrimoniu.
    Este o particularitate a proiectului care nu se gaseste in alta parte. Tocmai proiectul minier va fi cel care va da fondurile necesare pentru salvarea, reabilitarea si conservarea patrimoniului, in care nu investeste nimeni altcineva.

  32. Cristi

    joi, 28.11.2013 at 01:12

    Inseamna ca aia care au iesit la proteste anti o duc foarte bine se pare daca nu vreau locuri de munca…sa se gandeasca ca nu sunt singuri pe pamant si sa o luam si religios se zice sa iti ajuti aproapele nus a il arunci in vale…

  33. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:18

    În lipsa investiţiilor mari, cruciale în special în vremuri de criză, viitorul acestor oameni este în pericol. Proiectul minier din Roșia Montană trebuie să înceapă cât mai repede, pentru a crea mii de locuri de muncă pentru oamenii de aici și din împrejurimi. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare.

  34. Mihai Tomita

    vineri, 06.12.2013 at 00:16

    De 8 ani de când așteptăm reluarea mineritului, acești pretinși salvatori ai Roșiei Montane nu au făcut nimic concret pentru noi și pentru mediul poluat din zonă. Doar mineritul poate salva Roșia Montană de la sărăcie!

  35. Robi Raicu

    vineri, 13.12.2013 at 15:26

    Ne dorim repornirea mineritului pentru că ne aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masa localnicilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Comunitatea noastră are nevoie de minerit!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement