Connect with us
Advertisement

Actualitate

Roșia Montană: Protest în subteran și la intrarea în Galeria Cătălina-Monulești. Reacție la adresa mitingului organizat de ONG-uri la Cîmpeni

Publicat

Cei 33 de mineri care s-au blocat  timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă.

În paralel, la intrarea în galerie, aproximativ 300 de oameni, angajaţi ai companiei miniere, rude ale minerilor şi localnici au protestat cerând aprobarea proiectului de la Roşia Montană.

Preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat că minerii au rămas în subteran aproximativ două ore, acesta fiind un gest simbolic şi un protest paşnic prin care aceștia cer  aprobarea proiectului minier şi locuri de muncă. Oamenii au afişat pancarte pe care se putea citi: „Vrem să muncim, nu să cerşim”, „Ne-am săturat de atâta aşteptat”, „Vrem locuri de muncă acum”, „Vrem să muncim acasă” sau „Jos şomajul”.

În 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat în subteranul galeriei Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană, alţi 11 angajaţi ai companiei RMGC alăturându-li-se două zile mai târziu. În seara de 15 septembrie, toţi cei 33 de angajaţi ai RMGC au ieşit din galerie după o vizită a premierului Victor Ponta, care le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară. În după-amiaza aceleiaşi zile, aproape două mii de persoane din ţară au mers la Roşia Montană pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cei 33 de angajaţi ai RMGC blocaţi în subteran. Legea privind proiectul minier de la Roşia Montană este, în prezent, în dezbatere la comisia special a Parlamentului.

„Condamnăm acţiunile anti-sociale şi anti-româneşti ale ONG-urilor protestatare împotriva locurilor de muncă în minerit. Cerem acestor ONG-uri să înceteze cu provocările şi violenţa. Este inadmisibil ca un cetăţean al statului român, care este şi demnitar, să fie atacat cu pietre de protestatari. Condamnăm atitudinea protestatarilor care instigă la violenţă în protestele anti-Roşia Montană”, a spus Cristian Albu, referindu-se la ministrul Culturii Daniel Barbu.

Cristian Albu a adăugat că oamenii din Roşia Montană vor să transmită faptul că în Munţii Apuseni moţii susţin mineritul. „Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă şi la o viaţă decentă, la noi acasă, din minerit. Cerem românilor solidaritate cu soarta noastră! Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace şi linişte”, a afirmat liderul sindical.

În paralel, la Cîmpeni militanții anti RMGC au organizat un protest, începând de la ora 14.oo. La manifestație au fost prezenti în jur de 500 de oameni. Sindicatul Viitorul Mineritului a transmis un comunicat prin care a condamnat public protestul ONG-urilor de la Cîmpeni:

“<<Fără forță nu facem nimic. Trebuie să mergem la Roșia Montană și să-i scoatem afară din țară. Avem și coase, și securi și topoare, avem tot ce ne trebuie>>, iată ce am văzut la televizor că s-a declarat azi la Câmpeni. ONG-urile instigă la violență, amenințându-ne că vin peste noi la Roșia Montană să ne scoată cu forța afară din țară!

Nu este posibil așa ceva, într-un stat de drept! Solicităm autorităților să ia măsuri urgente de a asigura pacea socială în zona Munților Apuseni. Este dreptul nostru de cetățeni ai României de a cere locuri de muncă și de a crede în dezvoltarea zonei prin minerit”.

Mai mult, SVM aduce probe că protestul “moților din Câmpeni” este unul fabricat de către ONG-uri, finanțate să organizeze acest gen de proteste. Membrii Sindicatului ”Viitorul Mineritului” au avut inițiativa de a observa toate mijloacele de transport care au intrat astăzi în localitatea Câmpeni și au constatat că zeci de mașini și autocare cu numere de Cluj, București, Timisoara sau alte orașe transportau oameni la protestul ”localnicilor din Câmpeni”.

Vă rugăm să vedeți cu ochii dumneavoastră pozele de față – sunt doar niște exemple dintre multe altele, dar ele demonstrează foarte clar că protestul este unul fabricat și că nu are nimic în comun cu voința reală a oamenilor din comunitate. Acești activiști sunt aduși din toată țara să protesteze împotriva locurilor noastre de muncă și să îi facă pe români să creadă că noi, minerii din Apuseni, nu mai vrem minerit. Ei nu ne reprezintă și, mai mult, nu reprezintă nici comunitatea din Câmpeni”, se precizează în comunicatul transmis de Sindicatul Viitorul Mineritului.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

15 Comentarii

15 Comentarii

  1. Calin

    sâmbătă, 19.10.2013 at 19:22

    vad ca cei anti Rosia Montana sunt in stare sa isi sustina punctele de vedere doar cu amenintari cu violenta si cu moartea, asta pentru ca NU AU argumente impotriva repornirii mineritului! zona are nevoie de investitii, de locuri de munca, tara are nevoie de bani la bugetul de stat, astea se obtin prin repornirea mineritului, nu prin amenintari!

  2. Pingback: Mii de oameni din din Apuseni, din ţară şi de peste hotare s-au adunat la ”Marea Adunare de la Cîmpeni”. Proclamația anti- RMGC | Alba24

  3. Antonia Irina

    sâmbătă, 19.10.2013 at 23:58

    Oamenii din Roşia Montană vor să muncească la ei acasă! Nu pot să-i înţeleg pe cei care sunt plătiţi să iasă în stradă, totodată nu pot să înţeleg cum astfel de oameni se numesc oameni cu coloană vertebrală! Oameni buni, de ce să scandăm: UNIŢI, SALVĂM ROŞIA MONTANĂ!, când ar trebui să scandăm: UNIŢI, SALVĂM LOCURILE DE MUNCĂ DE LA ROŞIA MONTANĂ!

  4. cititor

    duminică, 20.10.2013 at 08:28

    ce curati si frumosi sunt cei din foto,nici cei din piata universitatii din ’90 nu erau asa de eleganti.

    • Alt Cititor

      marți, 29.10.2013 at 16:37

      E mina daia moderna, dush, incalzire si toate cele:))

  5. Anda

    duminică, 20.10.2013 at 12:59

    In Apuseni se practica mineritul de 2000 de ani. Si la meseria asta traditionala trebuie sa renuntam ca la multe alte traditii, cand mii de oameni ar avea un loc de munca prin redeschiderea minelor?

  6. minerul ponta

    duminică, 20.10.2013 at 14:23

    da,toti protestatarii sunt platiti,numai astia 33 nu,nu va mai saturati de diversiuni mai securistilor,pardon am vrut sa zic minerilor

  7. Alin R.

    duminică, 20.10.2013 at 14:50

    E interesant ca cei din Alba doresc inceperea exploatarii, cei platiti de diverse ONG-uri si adunati din toate cotloanele Bucurestiului, nu doresc. Acum ma intreb: cei din Alba care suntem pentru dezvoltarea economica a judetului, care ne dorim slujbe si bani, care dorim ca judetul nostru sa nu fie unul dintre cele mai sarace ale tarii, merita sa ne lasam calcati in picioare de niste hipioti drogati si beti, platiti de straini si adusi din Bucuresti?
    Nu vedeti ca in Alba Iulia sau Sebes, cu greu se mai deschide o intreprindere noua, marii retaileri ne ocolesc, orasele au potential extraordinar, dar din cauze „necunoscute” ne ocolesc?
    Treziti-va Albaiulienilor, avem salarii de mizerie, nu vreti sa ne revenim si noi, sa tindem spre alte idealuri, viitoarea capitala a Romaniei de exemplu?

    • Celia

      duminică, 20.10.2013 at 21:33

      In sfarsit vorbeste si unul de prin Alba, care este interesat de Alba, care chiar a spus ceva despre Alba. Restul sunt pacalici.

  8. Pingback: FOTO | Bătălia pentru Roşia Montană: Proteste la Abrud, pro şi contra exploatării aurului în Munţii Apuseni | Alba24

  9. Rusu Mirel

    duminică, 17.11.2013 at 22:43

    Pe langa RMGC, va fi o serie intreaga de activitati dezvoltate de furnizori. Astazi avem 500 de angajati la RMGC. Dar, pe langa noi, mai sunt 500-700 de angajati ai furnizorilor nostri. Deci vorbim, astazi, de 1.000-1.200 de locuri de munca generate de investitia de la Rosia Montana. Cand o sa porneasca mina, furnizorii nostri vor angaja cateva mii de oameni.
    Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
    78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.
    Pe langa avantajele economice, adaugam si faptul ca patrimoniul va fi reabilitat, iar apele care sunt poluate in prezent vor fi curatate.
    Totodata, interesul in jurul subiectului Rosia Montana a generat o notorietate mare pentru zona, pe baza careia putem sa atragem turisti. Dar, ca sa atragi turisti, trebuie sa investesti in infrastructura, in hoteluri, in restaurante. Propunem sa transformam Rosia Montana intr-o destinatie turistica apreciata.

  10. Rusu Mirel

    luni, 25.11.2013 at 22:24

    Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

  11. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:27

    Este singura soluție pentru crearea de locuri de muncă și relansarea economică a zonei. Repornirea mineritului va impulsiona comenzile către furnizori, va deschide activități economice în servicii, va genera un circuit al banilor în toată zona și va pune o pâine pe masă oamenilor. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare.

  12. Mihai Tomita

    vineri, 06.12.2013 at 00:19

    Vrem să redevenim o comunitate prosperă, animată de spiritul mineritul, așa cum era în trecut!Mineritul se practică de două mii de ani la Roșiei Montane. Păstrăm cu sfințenie această tradiție și vrem să o transmitem mai departe generațiilor viitoare.

  13. Robi Raicu

    vineri, 13.12.2013 at 15:30

    Dorim să înțeleagă toată țara că în Munții Apuseni moții susțin mineritul. Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă și la o viață decentă, la noi acasă, din minerit. Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace și liniște.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement