Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Roșia Montană: Protest în subteran și la intrarea în Galeria Cătălina-Monulești. Reacție la adresa mitingului organizat de ONG-uri la Cîmpeni


Publicat

Cei 33 de mineri care s-au blocat  timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă.

În paralel, la intrarea în galerie, aproximativ 300 de oameni, angajaţi ai companiei miniere, rude ale minerilor şi localnici au protestat cerând aprobarea proiectului de la Roşia Montană.

Preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat că minerii au rămas în subteran aproximativ două ore, acesta fiind un gest simbolic şi un protest paşnic prin care aceștia cer  aprobarea proiectului minier şi locuri de muncă. Oamenii au afişat pancarte pe care se putea citi: „Vrem să muncim, nu să cerşim”, „Ne-am săturat de atâta aşteptat”, „Vrem locuri de muncă acum”, „Vrem să muncim acasă” sau „Jos şomajul”.

În 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat în subteranul galeriei Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană, alţi 11 angajaţi ai companiei RMGC alăturându-li-se două zile mai târziu. În seara de 15 septembrie, toţi cei 33 de angajaţi ai RMGC au ieşit din galerie după o vizită a premierului Victor Ponta, care le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară. În după-amiaza aceleiaşi zile, aproape două mii de persoane din ţară au mers la Roşia Montană pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cei 33 de angajaţi ai RMGC blocaţi în subteran. Legea privind proiectul minier de la Roşia Montană este, în prezent, în dezbatere la comisia special a Parlamentului.

„Condamnăm acţiunile anti-sociale şi anti-româneşti ale ONG-urilor protestatare împotriva locurilor de muncă în minerit. Cerem acestor ONG-uri să înceteze cu provocările şi violenţa. Este inadmisibil ca un cetăţean al statului român, care este şi demnitar, să fie atacat cu pietre de protestatari. Condamnăm atitudinea protestatarilor care instigă la violenţă în protestele anti-Roşia Montană”, a spus Cristian Albu, referindu-se la ministrul Culturii Daniel Barbu.

Cristian Albu a adăugat că oamenii din Roşia Montană vor să transmită faptul că în Munţii Apuseni moţii susţin mineritul. „Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă şi la o viaţă decentă, la noi acasă, din minerit. Cerem românilor solidaritate cu soarta noastră! Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace şi linişte”, a afirmat liderul sindical.

În paralel, la Cîmpeni militanții anti RMGC au organizat un protest, începând de la ora 14.oo. La manifestație au fost prezenti în jur de 500 de oameni. Sindicatul Viitorul Mineritului a transmis un comunicat prin care a condamnat public protestul ONG-urilor de la Cîmpeni:

“<<Fără forță nu facem nimic. Trebuie să mergem la Roșia Montană și să-i scoatem afară din țară. Avem și coase, și securi și topoare, avem tot ce ne trebuie>>, iată ce am văzut la televizor că s-a declarat azi la Câmpeni. ONG-urile instigă la violență, amenințându-ne că vin peste noi la Roșia Montană să ne scoată cu forța afară din țară!

Nu este posibil așa ceva, într-un stat de drept! Solicităm autorităților să ia măsuri urgente de a asigura pacea socială în zona Munților Apuseni. Este dreptul nostru de cetățeni ai României de a cere locuri de muncă și de a crede în dezvoltarea zonei prin minerit”.

Mai mult, SVM aduce probe că protestul “moților din Câmpeni” este unul fabricat de către ONG-uri, finanțate să organizeze acest gen de proteste. Membrii Sindicatului ”Viitorul Mineritului” au avut inițiativa de a observa toate mijloacele de transport care au intrat astăzi în localitatea Câmpeni și au constatat că zeci de mașini și autocare cu numere de Cluj, București, Timisoara sau alte orașe transportau oameni la protestul ”localnicilor din Câmpeni”.

Vă rugăm să vedeți cu ochii dumneavoastră pozele de față – sunt doar niște exemple dintre multe altele, dar ele demonstrează foarte clar că protestul este unul fabricat și că nu are nimic în comun cu voința reală a oamenilor din comunitate. Acești activiști sunt aduși din toată țara să protesteze împotriva locurilor noastre de muncă și să îi facă pe români să creadă că noi, minerii din Apuseni, nu mai vrem minerit. Ei nu ne reprezintă și, mai mult, nu reprezintă nici comunitatea din Câmpeni”, se precizează în comunicatul transmis de Sindicatul Viitorul Mineritului.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

15 Comentarii

15 Comentarii

 1. Calin

  sâmbătă, 19.10.2013 at 19:22

  vad ca cei anti Rosia Montana sunt in stare sa isi sustina punctele de vedere doar cu amenintari cu violenta si cu moartea, asta pentru ca NU AU argumente impotriva repornirii mineritului! zona are nevoie de investitii, de locuri de munca, tara are nevoie de bani la bugetul de stat, astea se obtin prin repornirea mineritului, nu prin amenintari!

 2. Pingback: Mii de oameni din din Apuseni, din ţară şi de peste hotare s-au adunat la ”Marea Adunare de la Cîmpeni”. Proclamația anti- RMGC | Alba24

 3. Antonia Irina

  sâmbătă, 19.10.2013 at 23:58

  Oamenii din Roşia Montană vor să muncească la ei acasă! Nu pot să-i înţeleg pe cei care sunt plătiţi să iasă în stradă, totodată nu pot să înţeleg cum astfel de oameni se numesc oameni cu coloană vertebrală! Oameni buni, de ce să scandăm: UNIŢI, SALVĂM ROŞIA MONTANĂ!, când ar trebui să scandăm: UNIŢI, SALVĂM LOCURILE DE MUNCĂ DE LA ROŞIA MONTANĂ!

 4. cititor

  duminică, 20.10.2013 at 08:28

  ce curati si frumosi sunt cei din foto,nici cei din piata universitatii din ’90 nu erau asa de eleganti.

  • Alt Cititor

   marți, 29.10.2013 at 16:37

   E mina daia moderna, dush, incalzire si toate cele:))

 5. Anda

  duminică, 20.10.2013 at 12:59

  In Apuseni se practica mineritul de 2000 de ani. Si la meseria asta traditionala trebuie sa renuntam ca la multe alte traditii, cand mii de oameni ar avea un loc de munca prin redeschiderea minelor?

 6. minerul ponta

  duminică, 20.10.2013 at 14:23

  da,toti protestatarii sunt platiti,numai astia 33 nu,nu va mai saturati de diversiuni mai securistilor,pardon am vrut sa zic minerilor

 7. Alin R.

  duminică, 20.10.2013 at 14:50

  E interesant ca cei din Alba doresc inceperea exploatarii, cei platiti de diverse ONG-uri si adunati din toate cotloanele Bucurestiului, nu doresc. Acum ma intreb: cei din Alba care suntem pentru dezvoltarea economica a judetului, care ne dorim slujbe si bani, care dorim ca judetul nostru sa nu fie unul dintre cele mai sarace ale tarii, merita sa ne lasam calcati in picioare de niste hipioti drogati si beti, platiti de straini si adusi din Bucuresti?
  Nu vedeti ca in Alba Iulia sau Sebes, cu greu se mai deschide o intreprindere noua, marii retaileri ne ocolesc, orasele au potential extraordinar, dar din cauze „necunoscute” ne ocolesc?
  Treziti-va Albaiulienilor, avem salarii de mizerie, nu vreti sa ne revenim si noi, sa tindem spre alte idealuri, viitoarea capitala a Romaniei de exemplu?

  • Celia

   duminică, 20.10.2013 at 21:33

   In sfarsit vorbeste si unul de prin Alba, care este interesat de Alba, care chiar a spus ceva despre Alba. Restul sunt pacalici.

 8. Pingback: FOTO | Bătălia pentru Roşia Montană: Proteste la Abrud, pro şi contra exploatării aurului în Munţii Apuseni | Alba24

 9. Rusu Mirel

  duminică, 17.11.2013 at 22:43

  Pe langa RMGC, va fi o serie intreaga de activitati dezvoltate de furnizori. Astazi avem 500 de angajati la RMGC. Dar, pe langa noi, mai sunt 500-700 de angajati ai furnizorilor nostri. Deci vorbim, astazi, de 1.000-1.200 de locuri de munca generate de investitia de la Rosia Montana. Cand o sa porneasca mina, furnizorii nostri vor angaja cateva mii de oameni.
  Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
  78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.
  Pe langa avantajele economice, adaugam si faptul ca patrimoniul va fi reabilitat, iar apele care sunt poluate in prezent vor fi curatate.
  Totodata, interesul in jurul subiectului Rosia Montana a generat o notorietate mare pentru zona, pe baza careia putem sa atragem turisti. Dar, ca sa atragi turisti, trebuie sa investesti in infrastructura, in hoteluri, in restaurante. Propunem sa transformam Rosia Montana intr-o destinatie turistica apreciata.

 10. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 22:24

  Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

 11. Edy Sarbu

  joi, 28.11.2013 at 20:27

  Este singura soluție pentru crearea de locuri de muncă și relansarea economică a zonei. Repornirea mineritului va impulsiona comenzile către furnizori, va deschide activități economice în servicii, va genera un circuit al banilor în toată zona și va pune o pâine pe masă oamenilor. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare.

 12. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:19

  Vrem să redevenim o comunitate prosperă, animată de spiritul mineritul, așa cum era în trecut!Mineritul se practică de două mii de ani la Roșiei Montane. Păstrăm cu sfințenie această tradiție și vrem să o transmitem mai departe generațiilor viitoare.

 13. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 at 15:30

  Dorim să înțeleagă toată țara că în Munții Apuseni moții susțin mineritul. Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă și la o viață decentă, la noi acasă, din minerit. Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace și liniște.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Accident lângă Sebeș. Un tânăr de 18 ani a fost lovit de o mașină în timp ce circula pe marginea drumului

Publicat

politie noaptea

Un tânăr de 18 ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de o mașină condusă de un alt tânăr. 

Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs la data de 18 octombrie 2021, în jurul orei 23.50, pe strada Valea Sebeșului din localitatea Petrești.

”Un tânăr de 21 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism, a accidentat un tânăr de 18 ani, din localitatea Petrești, care se afla pe marginea părții carosabile.

În urma accidentului rutier, pietonul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă” au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Șpring a fost agresată de concubinul său care era sub influența alcoolului. Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Publicat

pixabay free

Un bărbat din Șpring s-a ales cu dosar penal după ce și-a agresat iubita. Agresiunea s-a produs pe fondul unor discuții în contradictoriu și pe fondul consumului de alcool. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 septembrie 2021, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, de către o femeie, din comuna Șpring, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către concubin.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că, în urma unor neînțelegeri spontane și pe fondul consumului de alcool, bărbatul, în vârstă de 46 de ani, și-ar fi agresat concubina.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de acesta, a fost emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autovehicule de transport persoane şi marfă, verificate de poliţiştii din Alba. 118 amenzi, dintre care 26 pentru viteză

Publicat

Poliţiştii rutieri din judeţul Alba au acţionat pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului de persoane şi marfă, iar pentru abateri constatate au aplicat 118 amenzi. Activitatea de control s-a desfăşurat, pe parcursul a 7 zile, în cadrul acţiunii TRUCK&BUS, desfăşurată la nivel naţional.

În perioada 11 – 17 octombrie 2021, poliţiştii rutieri din judeţul Alba au acţionat pentru reducerea accidentelor produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane şi de conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă.

Au fost sancţionaţi 118 conducători de asemenea vehicule, din care 29 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă, 26 pentru viteză peste limita legală, 9 pentru nerespectarea timpilor de odihnă, 3 pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice, doi pentru conducere sub influența alcoolului, iar 37 pentru alte abateri de la normele legale privind transporturile rutiere şi circulaţia pe drumurile publice.

Au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase două certificate de înmatriculare.

La acţiune, alături de poliţiştii rutieri, au participat şi poliţiştii de ordine publică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CERTIFICATUL VERDE: Cum se obține și ce valabilitate are pentru vaccinați și nevaccinați. În ce condiții poate fi folosit

Publicat

Certificatul verde este necesar pentru călătoriile în alte state, dar este solicitat și pe plan intern, la unele activități economice.

Este necesar certificatul verde în restaurantele sau zonele de food court din mall-uri, săli de fitness și în alte zone unde se poate forma aglomerație și care sunt considerate neesențiale pentru viața de zi cu zi.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Toate persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală în ultimele șase luni sau au un test COVID negativ pot descărca certificatul verde COVID de aici: Generare Certificat Verde.

Generarea certificatului poate dura de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

Certificatul verde atestă că persoanele care îl dețin sunt:

-vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

-au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

-între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Cum se obține Certificatul verde. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru generare

 • Autentificarea pe platformă se face pe baza unei adrese de e-mail.
 • Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
 • Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
 • Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
 • Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă.
 • În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit.
 • Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

Completarea Certificatului Verde se face în funcție de categorie (vaccinat, recuperat după boală sau test negativ):

– Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

– Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

– Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

– Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcţie de tipul de certificat solicitat, datele menţionate, cu excepţia seriei şi numărului actului de identitate, precum şi completarea numelui şi prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, şi confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.

-Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

-În secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Cum este verificat certificatul verde

Verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat că valabilitatea certificatului variază în funcție de motivul pentru care acesta a fost emis pentru persoana în cauză.

„Certificatul cu varianta cu vaccinare va fi valabil un an, până în iulie 2022. Lucrul ăsta trebuie să oglindească că persoana respectivă are o imunitate eficientă împotriva unei eventuale întâlniri cu SARS CoV-2 şi din punct de vedere epidemiologic va avea şi în mai şi în iunie 2022 un risc de transmitere redus motiv pentru care prin prezentarea certificatului să evite intrarea în carantină.

E posibil, dacă avem dovezi ştiinţifice în acest sens, să prelungim acest termen sau dacă va fi nevoie, să îl ajustăm. Pentru dovada unui test negativ sunt 72 de ore şi pentru dovada trecerii prin boală sunt 180 de zile de la primul test RT PCR pozitiv”, a explicat Andrei Baciu.

Cine folosește certificate verzi false poate ajunge la pușcărie

Avertizarea lui Lucian Bode, în scandalul ”vaccinării la chiuvetă”.Persoanele care facilitează obţinerea de certificate false COVID-19, dar şi cei care beneficiază de aceste documente „vor ajunge în puşcărie”.

„Pentru că am văzut foarte mulţi români – când vorbesc de sute, în opinia mea sunt foarte mulţi – care apelează la certificate de vaccinare false, avem în acest moment 362 de dosare penale în lucru, 850 de persoane cercetate pentru teste PCR false, pentru certificate COVID false, pentru adeverinţe de vaccinare false.

Le transmit tuturor, atât celor care facilitează obţinerea acestor document false, cât şi celor care cred că beneficiază de aceste certificate false, de aceste adeverinţe false: toţi vor ajunge în puşcărie”, a precizat Lucian Bode la Ministerul Afacerilor Interne.

El a adăugat că „apetitul” pentru această practică va dispărea când vor veni şi condamnările în aceste cazuri.

„Este inadmisibil să îţi baţi joc de cei din jurul tău fraudând legea şi apelând la astfel de practici.

Persoane cercetate și reținute în scandalul ”vaccinării la chiuvetă”

Sunt oameni care sunt reţinuţi, sunt oameni care sunt cercetaţi sub control judiciar, dar sunt convins că apetitul pentru o astfel de practică va scădea în momentul în care vor veni şi condamnări”, a spus Bode, citat de Agerpres.

O serie de pacienți bolnavi de COVID-19, care aveau certificate de vaccinare dar prezentau o evoluție discrepantă a bolii, l-au determinat pe Cristian Oancea, managerul spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, să vorbească de „vaccinarea la chiuvetă”.

Este vorba despre pacienții care ajung la spital cu forme severe, deși spun că sunt vaccinați, iar medicii au dubii în legătură cu certificatele de vaccinare obținute de aceștia.

Așa au ajuns polițiștii să întocmească dosare penale in rem și să înceapă cercetările.

Suspiciunea este legată de faptul că au apărut pacienți care au făcut forme severe de COVID-19, deși spuneau că sunt vaccinați.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate