Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mii de oameni din Apuseni, din ţară şi de peste hotare s-au adunat la ”Marea Adunare de la Cîmpeni”. Proclamația anti-RMGC


Publicat

În jur de două mii de oameni s-au strâns sâmbătă, de la ora 14.00, la „Marea adunare de la Cîmpeni”, pentru a atrage atenţia că nu toţi locuitorii din zonă sunt de acord cu proiectul minier de la Roşia Montană. La protestul ce a început de la ora 14.00 şi a fost autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00 au venit atât localnici, cât şi reprezentanţi din alte judeţe ale ţării, dar şi din capitală şi chiar de peste hotare. Militanții anti RMGC au folosit rețelele de socializare pentru rezervarea locurilor din autobuzele care au plecat spre Cîmpeni de la Cluj și București.

Localnicii au venit cu căruţe cu cai, boi şi vaci, unii „înarmaţi” cu machete în mărime naturală de furci şi coase, din plastic şi carton, steaguri tricolore alţii îmbrăcaţi în costume populare. În centrul oraşului a fost amenajată şi o scenă, unde a fost citită „Proclamaţia de la Cîmpeni”, un document în care sunt rezumate doleanţele protestatarilor. Aceştia au cerut din nou oprirea proiectului minier şi „salvarea Roşiei Montane”, demisia iniţiatorilor proiectului de lege privind Roşia Montană, includerea localităţii pe lista de patrimoniu UNESCO, refacerea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere în Munţii Apuseni, acordarea de facilităţi fiscale pentru turism, prelucrarea lemnului, refacerea fondului forestier, agricultură, creşterea animalelor.

Printre cele 12 revendicări ale locuitorilor Ţării Moţilor se numără: respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, bunurilor publice în favoarea companiilor miniere de orice tip; interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România; includerea Roşiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO; demisia iniţiatorilor proiectului de lege specială pentru Roşia Montană — ministrul marilor proiecte, Dan Şova, ministrul mediului, Rovana Plumb, ministrul culturii, Daniel Barbu, precum şi a premierului Victor Ponta; crearea unei comisii parlamentare de anchetă a afacerii Roşia Montană sub toate aspectele; începerea de către instituţiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea şi avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, potrivit Agerpres.

Alături de moţii din Cîmpeni şi din localităţile învecinate, la miting au fost prezenţi şi preşedintele PRM, Gheorghe Funar, profesorul universitar Ioan Piso, dar şi lideri ai adunărilor care au loc în Piaţa Universităţii.

Cei prezenţi au scandat „Afară, afară cu RMGC din ţară”, „Uniţi salvăm Roşia Montană” şi au afişat bannere cu mesajele „Credinţa mută munţii, nu dinamita”, „Ministerul Mediului este sclavul Goldului”, „Apusenii au stăpâni moţii”, „Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană” şi „Uniţi salvăm toată România”.

În jurul orei 19.00, la protest mai erau prezente aproximativ 400 de persoane. Măsurile de ordine şi siguranţă pe timpul manifestării au fost asigurate de jandarmi. Acţiunea a cuprins şi un marş pe străzile oraşului.

În paralel cu mitingul de la Cîmpeni la Roșia Montană în jur de 300 de mineri, împreună cu familiile acestora și localnicii au organizat un miting la intrarea în galeria Cătălina-Monulești.

Citește și

Roșia Montană: Protest în subteran și la intrarea în Galeria Cătălina-Monulești. Reacție la adresa mitingului organizat de ONG-uri la Cîmpeni

Iată textul Proclamației de la Cîmpeni

”Noi, locuitorii Munților Apuseni, adunați astăzi, 19 octombrie 2013, la Câmpeni, ne afirmăm dreptul de a ne decide singuri soarta. În temeiul acestui deziderat legitim, proclamăm:

Pământul, pădurile, pășunile, apa și aerul Munților Apuseni aparțin celor care locuim aici, așa cum ne-au fost lăsate moștenire de străbuni. Avem dreptul și obligația să le transmitem în bună stare urmașilor noștri, pentru ca și ei să se poată bucura de ele. Locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptățiți să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogățiile cu care ne-au înzestrat natura și bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunității noastre și al României!

Viața în Munții Apuseni nu e ușoară, dar avem pășuni pe care putem să ne creștem vitele, avem păduri din care, cu bună măsură, putem lua lemne pentru fabricile noastre de mobilă, încă mai avem ape curate, peisaje, monumente ale naturii și o istorie care atrag zeci de mii de turiști în fiecare an. Sunt activități de pe urma cărora locuitorii Apusenilor trăiesc deja și sunt oportunități de dezvoltare, care, valorificate cu înțelepciune pot să asigure un trai bun atât nouă, cât și copiilor și nepoților noștri. Noi nu cerșim la ușile altora, alții au venit la ușa noastră și încearcă să ia și să distrugă ceea ce ne aparține!

Din aceste activități și din dezvoltarea lor se pot colecta taxe și impozite care să fie administrate în folosul nostru și al cetățenilor români. Cerem celor care ne reprezintă, în Consiliile Locale și Județene, în Primării, în Parlament și Guvern, să folosească cu responsabilitate deplină aceste taxe și impozite pentru a construi drumuri, școli și spitale. Acești bani nu sunt pentru buzunarele lor, ci pentru a asigura dezvoltarea comunităților și o viață fericită pentru cei care contribuie la buget. Dacă se dovedește că, încălcându-ni-se voința, acești bani vor fi folosiți împotriva noastră, ne asumăm dreptul de a nu-i mai recunoaște ca reprezentanți legitimi și ne vom apăra așa cum orice om e îndreptățit să se apere împotriva celui care vrea să îi facă un rău!

Orice străin e binevenit în Munții Apuseni atâta vreme cât ne respectă modul de viață și nu întreprinde nimic în măsură să-l schimbe împotriva voinței noastre. Ne păstrăm dreptul de a lupta împotriva tuturor celor care prin viclenie, hoție și corupție vin aici pentru a fura ce este al nostru ori pentru a distruge resursele naturale și istorice de care depinde viața noastră. Fericirea și bunăstarea nimănui nu se poate baza pe nefericirea și sărăcirea semenilor săi!

În considerarea celor enunțate mai sus, le transmitem guvernanților și politicienilor, în mod imperativ, următoarele revendicări punctuale:

Revendicările locuitorilor Țării Moților

1. Respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetățenilor români, precum și alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecție a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajiștilor și terenurilor agricole, bunurilor publice etc. în favoarea companiilor miniere de orice tip;

2. Interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activitățile miniere din România;

3. Includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO;

4. Respingerea de urgență, prin Hotărâre de Guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană;

5. Desecretizarea tuturor contractelor și actelor adiționale încheiate de către Guvern, referitoare la înstrăinare, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României;

6. Demisia inițiatorilor proiectului de lege specială pentru Roșia Montană: ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, ministrul mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duțu, precum și a premierului Victor Ponta;

7. Asumarea de către Guvern a expertizei și a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Roșia Montană exprimate de: Academia Română, Asociația Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecților din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU și al celorlalte biserici creștine din România, precum și de experții independenți;

8. Crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a Afacerii Roșia Montană sub toate aspectele: înstrăinarea zăcămintelor; acordarea licenței; sponsorizările RMGC către instituții publice și private, ONG-uri, persoane fizice; influențarea deciziilor politice; încălcarea unor hotărâri judecătorești definitive; modul în care publicitatea oferită de companie a afectat libertatea presei și dreptul la liberă exprimare etc.;

9. Refacerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni și acordarea unor facilități fiscale și de altă natură pentru dezvoltarea activităților economice în următoarele domenii: turism, prelucrarea lemnului și refacerea fondului forestier, creșterea și prelucrarea produselor de origine animală, apicultură și alte acțiuni specifice zonei;

10. Adoptarea de către guvernul României a unor politici publice, ca și elaborarea cu ajutorul societății civile reale, a unei strategii care să prevadă măsuri în acord cu principiile dezvoltării durabile, ale utilizării optime a resurselor, ale conservării patrimoniului cultural-istoric și ale sprijinirii întreprinderilor locale;

11. Începerea de către instituțiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea și avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană;

12. Interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de șist și respectarea, în zonele vizare pentru această exploatare, a voinței suverane a cetățenilor, cu care ne exprimăm deplina solidaritate.

Aceasta este voința noastră, a locuitorilor Munților Apuseni, a oamenilor liberi prezenți la Marea Adunare de la Câmpeni, exprimată public astăzi, 19 octombrie 2013, cu spiritul și gândul îndreptate către o dezvoltare durabilă, care să asigure accesul pentru mai multe generații la toate resursele cu care Dumnezeu ne-a înzestrat.

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

sursa: aici

sursa foto: facebookDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

30 Comentarii

30 Comentarii

 1. Galdau Laurentiu

  sâmbătă, 19.10.2013 at 20:51

  Proiectul Rosia Montana este un proiect benefic nu numai pentru comuna, ci si pentru orasele din jurul comunei precum Abrud, Bucium, Campeni, Zlatna s.a.m.d. Nu trebuie sa omitem faptul ca minerit s-a facut din mosi stramosi in Rosia Montana, de ce ar trebui sa negam asta pentru mici interese ale altora? Rosia Montana Gold Corporation aduce un aport de 78% din intreaga actiune pentru statul roman. Asta inseamna o sansa de a merge inainte si de a pune in valoare comuna Rosia Montana!

  • Adrian

   luni, 21.10.2013 at 10:21

   Ai dreptate Laurentiule proiectul asta e o sansa de a merge inainte, dat stii cumm .. cu picioarele inainte. Si la fel te vei duce si tu cu toti banii pe care i-ai luat de la Gold.
   Cum a zis Eugen David … ori traim toti ori murim toti. Sper ca iti dai seama ca proiectul ne duce spre a doua varianta.

 2. Andrei

  sâmbătă, 19.10.2013 at 20:53

  Daca 1000 de oameni decid soarta acestei tari inseamna ca nu meritam sa evoluam si locul nostru este in lumea a treia …si ar fi frumos sa nu mai duca lumea in eroare si sa ii informeze corect deoarece oamenii se tem de necunoscut si de evolutie…

 3. Avram

  sâmbătă, 19.10.2013 at 21:46

  G

 4. Marius

  sâmbătă, 19.10.2013 at 21:49

  Proiectul minier ocupa 25% din suprafata comunei.
  Adevarul este invers: RMGC acontribuit major la bugetele locale, probabil cu 80-90% din toate taxe și impozite.
  RMGC este in parteneriat cu comunitatea locala, 90-95% din locuitorii din zona ne sustin. Astazi, fara ca RMGC sa porneasca mina si fara ca sa aiba o perspectiva clara si imediata in obtinerea permiselor, au aproape 500 de angajati. In plus, asiguram 210 locuri de munca indirecte, prin contractele pe care le avem in zona.
  RMGC investeste masiv și in programe de patrimoniu, tocmai in sprijinul dezvoltarii acelei comunitati.
  Acuzatia este nefondata si cine merge la fata locului poate sa inteleaga acest lucru foarte bine.

 5. Larisa

  sâmbătă, 19.10.2013 at 22:28

  Un aspect foarte interesant este ca pana nu de mult i-a durut in cot pe cei care protesteaza in Campeni, fosti colegi, prieteni si cunoscuti din zona, in urma cu cativa ani afirmau ca nu au fost niciodata in Rosia Montana, dar ar trebui sa ajunga sa isi depuna si ei cate un CV la RMGC, si acuma „salveaza” prin violenta si rautate locuitorii din Rosia. Sincer, nu mi se pare normal cu atat mai mult cu cat majoritatea nu cunosc proiectul in sine. Probabil daca ar avea bunavointa sa il studieze si capacitatea de a-l intelege si-ar schimba opinia, dar e mult mai usor sa te lasi manipulat, nu?

 6. Alin R.

  sâmbătă, 19.10.2013 at 22:50

  E interesant ca cei din Alba doresc inceperea exploatarii, cei platiti de diverse ONG-uri si adunati din toate cotloanele Bucurestiului, nu doresc. Acum ma intreb: cei din Alba care suntem pentru dezvoltarea economica a judetului, care ne dorim slujbe si bani, care dorim ca judetul nostru sa nu fie unul dintre cele mai sarace ale tarii, merita sa ne lasam calcati in picioare de niste hipioti drogati si beti, platiti de straini si adusi din Bucuresti?
  Nu vedeti ca in Alba Iulia sau Sebes, cu greu se mai deschide o intreprindere noua, marii retaileri ne ocolesc, orasele au potential extraordinar, dar din cauze „necunoscute” ne ocolesc?
  Treziti-va Albaiulienilor, avem salarii de mizerie, nu vreti sa ne revenim si noi, sa tindem spre alte idealuri, viitoarea capitala a Romaniei de exemplu?

 7. valentina vale

  sâmbătă, 19.10.2013 at 22:59

  Hmm, in urma cu ceva timp nu interesa pe nimeni de ecologie, mineritul s-a facut si tara a prosperat asa cum a putut, acum se incearca acelasi lucru cu mult mai multe beneficii:protejarea mediului, crearea de locruri de munca, si conservarea patrimoniului, mai mult compania RMGC se angajeaza chiar sa repare stricaciunile din trecut. Aduceti voi (protestatarii) atatea beneficu precum aduce compania si sunt sigura ca oamenii din zona dar si tara va va multumi, mai mult veti fi considerati eroi. Tentant nu?

 8. cristi

  sâmbătă, 19.10.2013 at 23:00

  Goldistilor, lasati povestile astea de doi bani… caci din cauza lor s-au ridicat motii, aia adevarati… S-A SATURAT LUMEA de minciunile voastre si-ale RMGC, de coruptia si nesimtirea politicienilor, dar si de manipularea din mass-media cumparata de voi…
  Asadar, intelegem ca este o grea lovitura pt voi, si mai ales pt RMGC care ar trebui sa-si cam faca bagajele si SA PLECE-N INSULELE MAMII EI!!

  • veve

   vineri, 25.10.2013 at 14:44

   Motii adevarati? care moti, Cristi? Cei care au defrisat padurile din Apuseni? Sau reprezentantii ONG-urilor platiti de Soros? Pe astia ii numesti tu moti? faci cumva parte si tu dintr-o tabara? Motii vor sa faca minerit, cei de la Rosia Montana si Abrud, asta au facut de aproape 2000 de ani! plus cei de pe Valea Ariesului, care pana in 2006 au lucrat la mina. Minerit vor sa faca in continuare.

 9. Razvan

  sâmbătă, 19.10.2013 at 23:21

  Acest proiect trebuie sa inceapa cat mai repede pentru ca este necesar si pentru intreaga Romanie, nu doar pentru locuitorii din Rosia Montana. Acest proiect va sprijini foarte mult economia Romaniei, care in momentul actual dupa cum bine stim cu totii este la pamant. Haideti sa fim mai solidari si mai uniti si sa spunem DA acestui proiect!

 10. Antonia Irina

  duminică, 20.10.2013 at 00:09

  ,,Pâmântul, pădurile, pășunile, apa și aerul Munților Apuseni aparțin celor care locuim aici, așa cum ne-au fost lăsate moștenire de străbuni. Avem dreptul și obligația să le transmitem în bună stare urmașilor noștri, pentru ca și ei să se poată bucura de ele. Locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptățiți să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogățiile cu care ne-au înzestrat natura și bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunității noastre și al României!”, cum să le transmitem în stare bună, dacă voi sunteţi primii care le distrug, şi tocmai pentru faptul că suntem îndreptăţiţi să decidem ce e bine pentru noi, vom decide că e bine să acceptăm acest proiect. Dacaă le lăsăm viitoarelor generaţii, casele se vor distruge. Mergeţi prin Rosşia Montanaă şi o să vedeţi cum acele case se distrug.

 11. Phoennix

  duminică, 20.10.2013 at 01:39

  95% din comentariile de mai sus sunt rupte de realitatea romaneasca.In loc sa ne canalizam mintile spre idei benefice atat pe termen scurt cat mai ales pe termen lung , ne batem capul cu niste lucruri din care pana la urma tot noi avem de pierdut.Am primit doar firimituri din toate proiectele pe care le-am avut cu strainii,dar nu ne invatam minte.Avem in spate o experienta de peste 23 de ani dar tot nu se leaga nimic de noi.FRATILOR, ROSIA MONTANA SA FIE ULTIMA PROBLEMA CARE SA NE TULBURE SOMNUL!!

 12. el alba

  duminică, 20.10.2013 at 12:24

  nici locuitorii din Alba Iulia nu doresc inceperea proiectul. mai incetati. ce e benefic pt Romania? 300 locuri de munca? atat pt cat timp? ce se intampla dupa??? ce fac copiii nostri dupa aceasta exploatare.va lasati cumparati cu de RMGC . atat si mergeti sa va spareti veniturile la mall. atat. incetati puneti mana la munca si lasati auru acolo. puteti face bani si din alt ceva nu din aur dar trebuie sa vreti. altii cum traiesc in zonele montane din cresterea animalelor si fara minerit? cum ati tratit pana acum. aveti 80 case cu etaj in muntii apuseni. cum le-ati ridicat? din aur? ce mosi stramosi cand voi nu existati cand se exploata aur se facea eco. iar pe timpul lui ceasca sa distrus mult. vreti sa continuati distrugerea. ? PSD guvernarea unui partidcomunist de la care sperati sa ciupiti…….jalnic si o parte din moti se vand ca Iuda….

 13. simina

  duminică, 20.10.2013 at 13:35

  Roșia Montană are nevoie de minerit. Și România are nevoie de minerit, tocmai pentru că 78% din beneficiile economice ale proiectului minier vor rămâne în țara noastră. Sunt locuri de muncă pentru români, taxe și impozite pe care le încasează statul român, se va lucra cu firme românești și antreprenori români.

 14. Galdau Cosmin Constantin

  duminică, 20.10.2013 at 15:23

  Este extrem de interesant cum intr-o societate care se pretinde apartinatoare a constructului Uniunii Europene se intampla asemenea lucruri, este absolut umilitor pentru o tara europeana sa se ajunga aici. Dragi romani, evul mediu nu este cum nimic mai departe de noi in astfel de situatii, ne aflam intr-o lume puternic tehnologizata, in care sa fim sinceri cu noi poluarea e la orice pas, asadar inevitabil sau nu acest lucru nu mai poate fi oprit, proiectul minier nu va scuti de poluare, insa sa fim realisti va aduce un trai mult mai bun si mai prielnic pentru viitoarele generatii. Sa nu fim chiar asa de retrograzi si ingusti la minte incat sa ajungem din nou la manifestari de genul revoltelor dein anul 1907, haideti sa lasam cale libera unei schimbari, unui proiect care va schimba imaginea aceste tarii, care va imbunatatii viata si care ne va oferi oportunitatea de a detine in proportie de 80% ceea ce ne apartine.

 15. Pingback: FOTO | Bătălia pentru Roşia Montană: Proteste la Abrud, pro şi contra exploatării aurului în Munţii Apuseni | Alba24

 16. nemes

  duminică, 20.10.2013 at 18:40

  Falsurile de la Institutul Geologic Roman,minciunile cu locurile de munca ,distrugerea a 4 munti,7 biserici,a minelor romane si continua reclama de pe tv ,se vede disperarea Goldistilor dupa aur si inavutire.A mai ramas aurul de furat cu 6 % redeventa si dupa putem peleca,ca otrava ce ne-o lasa goldul dupa 18 ani nu ne aduce prosperitate!

 17. Ioana Ioana

  duminică, 20.10.2013 at 22:24

  Interesant cum tot cei din Cimpeni sunt mari ecologisti,cei care fac defrisari necontrolate in mod repetat!!!foarte interesant este si faptul ca , datorita lor si minciunilor lor in ceea ce priveste veniturile din agricultura si culesul fructelor de padure , din bugetul judetului Alba a fost taiat un procent cu adevarat semnificativ!!!! inca un lucru : despre care mii de turisti vorbim aici? inainte sa vina compania in Rosia Montana nu venea nimeni sa viziteze zona. Nu avem drumuri , nu avem conditiile necesare dezvoltarii unui turism din care sa putem trai ! Insa , daca acest proiect ar demara , Compania RMGC se angajeaza sa ajute la dezvoltarea turismului , refacerea infrastructurii , lucruri pe care nimeni nu le-a facut pana acum, lucruri pentru care pana acum nu a protestat nimeni!!!

  • Vasile

   duminică, 20.10.2013 at 23:34

   „”””Compania RMGC se angajeaza sa ajute la dezvoltarea turismului , refacerea infrastructurii , lucruri pe care nimeni nu le-a facut pana acum, lucruri pentru care pana acum nu a protestat nimeni!!!”””

   Se asfalteaza la Bucium pe fonduri europene. Statul a declarat zona monoindustriala, adica numai minerit, nu ai voie sa faci turism si atunci te intreb: Ce interes au ei sa asfalteze drumul din zona? Noi vrem sa va informam !!! Daca(desi nu cred) se va incepe proiectul, voi o sa fiti primi care o sa simtiti efectele negative ale exploatarii, eu locuiesc la cluj-napoca dar ma va afecta si pe mine……

 18. Antonia Irina

  luni, 21.10.2013 at 09:50

  Vrem să muncim, nu să cerşim! Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda. Nouă nu ne este teamă!!!

 19. serif

  luni, 21.10.2013 at 15:57

  Cei 1000 de oameni nu s-au gandit nici un moment unde vor lucra ei sau copii lor !!! Se bazeaza in continuare pe LEMN …..Ei si liderul lor din parlament imbogatit prin distrugerea padurilor nu sunt in masura sa decida ce se va intampla la Rosia !!!!……ce-ar fi daca cetatenii din Rosia Montana ar iesi in strada si ar protesta impotriva taierilor masive de lemne din „localitatile protestatare” si trimiterea lor in Austria ????

 20. Radu F

  joi, 24.10.2013 at 23:07

  Proiectul RMGC va reinvia zona, va readuce speranta localnicilor care de atata timp spera la o minune, minune care le va asigura traiul lor si al urmasilor lor. Pe langa asta, RMGC va genera venituri de aproximativ 1,8 miliarde USD in Trezoreria Guvernului Romaniei si alte 2,4 miliarde USD vor fi cheltuite in beneficiul economiei Romaniei pentru contractarea de bunuri si servicii. Planul de afaceri a fost realizat luand in calcul un pret mediu al aurului de 900 dolari/uncie si al
  argintului de 12,5 dolari/uncie. In total, Romania va obtine 78% din beneficiile aduse de proiectul minier.

 21. eta

  marți, 29.10.2013 at 12:06

  Romania are nevoie de locuri de munca si de benificile proiectului de la Rosia Montana,odata cu inceperea proiectului minier sar dezvolta si zona care deocamdata este moarta si fara nici o sansa daca proiectul minier nu se va face.

 22. Rusu Mirel

  duminică, 17.11.2013 at 22:34

  Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
  perioada operarii.

 23. Edy Sarbu

  joi, 28.11.2013 at 20:23

  De 8 ani de când așteptăm reluarea mineritului, acești pretinși salvatori ai Roșiei Montane nu au făcut nimic concret pentru noi și pentru mediul poluat din zonă. Doar mineritul poate salva Roșia Montană de la sărăcie!

 24. Cristi

  marți, 03.12.2013 at 20:32

  Lasa-i sa tot vorbeasca…ce mii de moti?…asa se unfla cifrele ceva de speriat…nici 1000 nu au fost care sa poti zice ca sunt moti autentici, aici au crescut etc, dde cum sa mai vorbim de cateva mii, daca si au pus la numar si obiectele pe care le mai aveau in buzunar poate, altfel nici o sansa..

 25. Cristi

  marți, 03.12.2013 at 20:36

  vin de pe fel de fel de parti din astia care nu ii doare capul de ziua de maine si se dau mari patrioti si vor sa faca fapte bune salvand Rosia Monatana…la cat de bine sunt de informati si la cum se manifesta mi e greu sa cred ca pot salva comuna…o pot prin incetarea protestelor.

 26. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:18

  De 2000 de ani, oamenii din Roşia Montană trăiesc din minerit; mineritul este aici mai mult decât o ocupaţie, este o tradiţie, o filozofie de viaţă. Roşienii au dreptul să îşi hotărască singuri viitorul, iar roşienii susţin cu tărie că implementarea investiţiei de la Roşia Montană nu numai că va revigora mineritul, dar va proteja mediul şi va pune în valoare moştenirea cultural şi tradiţiile acestei comunităţi.

 27. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 at 15:28

  În condițiile actuale de sărăcie și șomaj, țara noastră are nevoie de investitori. Mineritul este o soluţie pentru dezvoltarea României și pentru șansa noastră la un loc de muncă!Aurul a adus dintotdeauna glorie Apusenilor. Despre Abrud se spune că era recunoscut încă din vremea romanilor drept cel mai important centru minier și de schimb al aurului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Românii aruncă 2,5 milioane de tone de hrană pe an. Un sfert este mâncare gătită

Publicat

Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, susține Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit acestuia, cea mai mare pondere este de mâncare gătită, fructe şi legume.

Risipă alimentară: aproape 130 kg de hrană / cap de locuitor

„Deşi există un grad de incertitudine în ceea ce priveşte datele referitoare la risipa alimentară în Uniunea Europeană, cantitatea de alimente produsă ce este irosită pare să fie inferioară estimărilor de la nivel mondial.

Proiectul de cercetare finanţat de Uniunea Europeană estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite.

Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor.

Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne.

Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării.

În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu.

Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare”, a afirmat oficialul MADR.

Măsuri pentru reducerea risipei

Acesta a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează, în prezent, cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi gazelor cu efect de seră.

„Este bine cunoscut faptul că schimbările climatice şi sociale reprezintă provocări actuale şi stringente la nivel global şi european care impun identificarea şi aplicarea unor soluţii urgente şi adecvate.

Ministerul Agriculturii gestionează Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare şi vine cu politici de rotire a culturilor în aşa fel încât să promovăm plante care înmagazinează gazele cu efect de seră.

Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic (…)”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Până la 50% din toată risipa alimentară, produsă de consumatorii din oraşe

În România, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarată Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.

Un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România, produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt cele care au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deşi tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 faţă de 2016) cu 63,8%, respectiv cu 61,11%.

Conform cercetării, până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe.

„Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% – 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram”, arată studiul citat.

Cu toate acestea, nivelul mediu al risipei în rândul consumatorului urban din România a scăzut la 6,5% în 2020, de la 10,43% în 2016, iar pentru 2030 estimările arată că se va atinge obiectivul de reducere cu 50% a risipei alimentare.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Educația financiară și juridică vor fi materii obligatorii pentru elevi la școală, de anul viitor. Proiect aprobat de Parlament

Publicat

Parlamentul a aprobat luni introducerea materiilor Educația financiară și Educația juridică în școli, la nivel de învățământ primar și gimnazial.

Modificarea intră în vigoare din 2022.

Legea educației este modificată astfel încât cursul de competențe antreprenoriale va deveni cursul de competențe antreprenoriale și financiare.

În plus, în forma amendată de senatori, proiectul stabilește că elevii vor beneficia și de programe de educaţie juridică.

Elevii vor avea astfel posibilitatea de a învăța diferența dintre active și pasive, cum funcționează creditele, diferența dintre cardul de credit și cardul de debit, cum funcționează IFN-urile, care este importanța economisirii și informații de bază despre investiții la bursă.

Inițiatorii suțin că „nu este suficient ca tinerii să dobândească competenţe antreprenoriale, să ştie cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, ci este nevoie să înţeleagă şi să integreze şi comportamente responsabile din punct de vedere juridic”, potrivit avocatnet.ro.

„Inițiativa legislativă are drept scop introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, alături de educația antreprenorială. Introducerea educației antreprenoriale în școli reprezintă un aspect de natură a încuraja spiritul antreprenorial de la vârste cât mai fragede.

Stimularea educației antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu toți absolvenții vor deveni antreprenori, însă toți vor avea nevoie de cunoștințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu”, scriu inițiatorii proiectului.

sursă: avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate. Precizări de la primărie

Publicat

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate până în 25 octombrie. Viceprimarul Emil Antoniu Popescu a anunțat că deținătorii acestor construcții au fost notificați în acest sens.

”În cursul zilei de vineri, 15 octombrie, au fost emise notificări pentru deținătorii construcțiilor neautorizate cu destinația ”garaj” aflate pe strada Nicolae Bălcescu.

Deținătorii garajelor nu au autorizație de construcție și nici contract de concesiune valabil, fiind notificați încă din anul 2017 cu privire la obligativitatea demolării lor.

Mai mult, există o sentință definitivă în justiție privind corectitudinea notificării din urmă cu 4 ani, urmând ca până în 25 octombrie terenul să fie eliberat de construcțiile parazitare.

În caz contrar acestea vor fi demolate pe cale administrativă, iar autoritățile locale vor recupera cheltuielile de la cei în cauză”, a anunțat viceprimarul.

Pentru garajele similare din spatele magazinului ”Mercur”, termenul limită pentru demolare este 22 septembrie 2022.

”Totodată posesorii garajelor din spatele Magazinului “Mercur” au termen limită pentru demolare data de 22 septembrie 2022, când expiră ultimul contract de concesiune.

De asemenea garajele din spatele Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” urmează să fie desființate în viitor, întrucât în zonă vor fi dezvoltate proiecte importante pentru comunitate: Grădinița 16 și amenajarea unui teren de sport.

Administrația locală are în vedere toate garajele construite ilegal între blocuri obiectivul fiind mărirea numărului de parcări precum și respectarea regulilor de urbanism de către toți cetățenii municipiului”, a precizat Emil Antoniu Popescu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât vom plăti pentru gaz și lumină, în această iarnă. Virgil Popescu: ”Vești bune pentru milioane de români”

Publicat

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă.

A explicat cât vor plăti românii pe facturile la electricitate și gaz, dar și cine va putea să își amâne plata facturilor.

”Vești bune pentru milioane de români!

Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă.

Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile.

Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi.

Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a declarat Virgil Popescu, potrivit dcnews.ro.

Cine poate să își amâne factura?

”Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil.

Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor.

Ce se întâmplă cu facturile din octombrie? Aceste facilități intră la data de 1 noiembrie. Contractele furnizorilor de gaz sau electricitate au început din 1 noiembrie.

Avem posibilitatea să mărim perioada prin care se aplică aceste măsuri și pentru luna aprilie.Eu estimez că din aprilie prețul gazului o să o ia pe o pantă în jos”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate