Eveniment
FOTO: Boncănitul cerbilor, în toi în pădurile județului Alba. Imagini superbe, surprinse de un fotograf pasionat de natură
Un pasionat de natură și animale sălbatice, din Alba Iulia, Felix-Bogdan Dragomir, a reușit câteva instantanee spectaculoase cu Regele Pădurii, cum îi spune chiar el cerbului.
Acesta a postat pe contul său de facebook o serie de fotografii realizate în pădurile județului Alba cu mai multe exemplare extrem de frumoase, aflate în perioada boncănitului.
Boncănitul este mugetul cerbului în perioada de împerechere. Pentru turiștii mai puțin experimentați în ceea ce privește viața sălbatică, acest muget poate fi chiar înspăimântător.
Cerbul carpatin (Cervus elaphus) este, după elan, cel mai mare reprezentant al copitatelor sălbatice din fauna ţării noastre.
Perioada împerecherii are loc la sfîrşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie şi se caracterizează prin boncănit sau muget, când au loc și lupte între masculi.
Perioada de gestaţie durează 34 săptămîni, femela născînd de obicei un singur pui, în luna aprilie-mai.
Așadar, la vremea echinocțiului de toamnă, boncanitul este în toi în zonele de munte. Fenomenul se declanșează în jur de 15 septembrie, crește în intensitate până spre sfârșitul lunii și se sfârșește în jur de 10-15 octombrie în golul de munte.
În județul Alba, este întâlnit în special în zona Munților Apuseni dar și în alte zone cu păduri de foioase, de amestec sau în păduri de răşinoase (la munte).
Felix-Bogdan Dragomir a fotografiat, de-a lungul anilor, aproape toate speciile de animale care trăiesc pe teritoriul județului Alba. În urmă cu doi ani, acesta a fotografiat un superb fazan alb, o raritate în lumea sălbatică. Pasărea a apărut și pe coperta calendarului AJVPS. Fazanul a fost însă împușcat, ceea ce a creeat indignare printre vânători.
FOTO: Felix-Bogdan Dragomir
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News