Actualitate
FOTO Campania „Alege să fii corect”: Cetățenii din Alba Iulia, informați cum să nu cadă în capcana fraudelor electorale
Cetăţenii din Alba Iulia au fost informaţi în legătură cu drepturile şi obligaţiile pe care le au în contextul alegerilor parlamentare ce vor avea loc în 11 decembrie 2016.
Odată cu startul campaniei electorale premergătoare alegerilor electorale pentru Senat și Camera Deputaților, MAI a demarat campania de informare publică „Alege să fii corect!”.
În judeţul Alba, în afara promovării mesajului campaniei prin mijloacele media, lucrători ai poliţiei, jandarmeriei şi pentru situaţii de urgenţă desfășoară activități direct în rândul publicului țintă, respectiv persoanele cu drept de vot.
O astfel de acţiune a avut loc vineri, 18 noiembrie, pe B-dul Transilvanei din municipiul Alba Iulia. Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au stat de vorbă cu cetăţenii şi le-au înmânat pliantul campaniei ce conţine informaţii utile cu privire la drepturile de care beneficiază, cum pot vota şi ce interzice legea în legătură cu votul.
Iată câteva dintre informaţiile transmise:
Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
Puteţi vota la secția de votare la care sunteţi arondat sau, dacă vă aflaţi în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară.
Puteţi vota cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.
Infracţiunile electorale sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX la art. 385 – 393.
– Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
– Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;
– Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;
– Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News