Actualitate
FOTO: Centrele Comunitare Resursă din Alba, la un an de la deschidere. Vezi ce activităţi s-au derulat în cele 5 microregiuni din Alba
La un an de la înfiinţarea celor 5 Centre Comunitare Resursă din judeţul Alba (Abrud, Aiud, Zlatna, Blaj, Cugir), Consiliul Judeţean Alba, împreună cu partenerii proiectului “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” au organizat, în perioada 26 – 28 iunie, o serie de evenimente de punere în lumină a activităţilor desfăşurate în folosul comunităţilor (persoane vulnerabile sau cu dizabilităţi) din microregiunile judeţului. Proiectul a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare, Centrul de Formare Continuă şi Evaluare Competenţelor în Asistenţă Socială şi Die Querdenker – Austria.
În aceste trei zile, „caravana” proiectului „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” s-a oprit în fiecare din cele 5 Centre Comunitare Resursă şi au organizat întâlniri cu coordonatorii şi beneficiarii acestora, pentru a trece în revistă activităţile pe care le-au desfăşurat pe parcursul unui an de la deschidere. Centrele Comunitare Resursă au fost amenajate în clădiri dezafectate din cele 5 oraşe, reabilitate printr-un proiect POR, iniţiat de Consiliul Judeţean Alba în anul 2007.
Marţi, 26 iunie 2012, începând cu ora 9.45, managerul proiectului „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, Magdalena Bene, împreună cu alţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba şi ai partenerilor s-au deplasat la Centrul Comunitar Resursă Aiud. Aceştia, alături de coordonatorul Centrului, Radu Ciprian Mihăiescu şi câţiva beneficiari au întocmit un raport al activităţilor pe care le-a desfăşurat Centrul în folosul comunităţii aiudene în ultimul an. Aici au fost organizate, pentru beneficiari, stagii de practică în companii locale. Aceştia au învăţat care este comportamentul adecvat la locul de muncă, înţelegerea şi îndeplinirea sarcinilor de lucru şi alte informaţii folositoare în domeniul profesional. Citiţi mai multe despre activităţile desfăşurate în Centrul Comunitar Resursă Aiud: CCR Aiud.
Miercuri, 27 iunie 2012, întâlnirile au fost organizate în Centrele Comunitare Resursă din Cugir şi Blaj. Începând cu ora 12.30, grupul managerial al proiectului s-a deplasat la Centrul Comunitar Resursă Cugir, unde coordonatorul Silviu Samoilescu, împreună cu câţiva beneficiari ai Centrului au prezentat un raport al activităţilor desfăşurate aici în ultimul an. Astfel, la Cugir, 14 persoane aflate în dificultatea de a-şi găsi un loc de muncă au beneficiat de stagii de practică în companii locale, învăţând ce aşteptări are un angajator la un interviu, cum să găsească informaţii despre un loc de muncă sau cum să îşi pregătească documentele pentru aplicaţia la un loc de muncă. De asemenea, s-au derulat activităţi de consiliere şi informare a celor fără un loc de muncă şi multe alte activităţi. Citiţi mai multe despre acestea: CCR Cugir.
În cea de-a doua parte a zilei de miercuri, începând cu ora 16.00, a fost rândul membrilor din Centrul Comunitar Resursă Blaj să vorbească despre activităţile derulate în cele 12 luni de la deschidere. Astfel, timp de aproape o oră şi jumătate, coorodonatoarea Centrului, Raluca Damian, împreună cu beneficiarii au prezentat un raport al activităţilor dedicate persoanelor tinere şi adulte aflate în risc de excluziune socială, a persoanelor cu dizabilităţi şi a copiilor cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, aflaţi în situaţii de risc social. Este vorba despre activităţi de consiliere vocaţională de care au beneficiat 54 de persoane, care în urma şedinţelor au învăţat care sunt competenţele cerute de angajatori, importanţa cunoaşterii personale, a încrederii şi motivaţiei, în viaţa profesională. S-au organizat cursuri pentru asistenţi comunitari, dar şi alte activităţi, despre care puteţi citi mai multe aici: CCR Blaj.
Joi a fost ultima zi în care managerul proiectului „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” a organizat întâlniri în restul de două Centre Comunitare Resursă din Alba. Începând cu ora 10.00, grupul s-a oprit la Centrul Comunitar Resursă din Abrud. Şefa Centrului, Dorina Jurcă, împreună cu beneficiarii au vorbit despre activităţile desfăşurate aici în ultimul an: de susţinere a persoanelor care se confruntă cu diferite limitări, sociale, mentale, psihice sau fizice, pentru a accesa piaţa muncii, îmbunătăţirea relaţiei dintre angajatori şi persoanele vulnerabile, susţinerea potenţialilor dezvoltatori de întreprinderi sociale, dar şi despre numeroasele activităţi ludico-distactive ce au avut loc aici în ultimele 12 luni. Citiţi mai multe despre acestea în broşura Centrului Comunitar Resursă Abrud: CCR Abrud.
Tot joi, începând cu ora 12.45, a avut loc o întâlnire la Centrul Comunitar Resursă din Zlatna. Aici, timp de peste două ore, coordonatoarea Centrului, Adriana Gut, împreună cu membrii şi beneficiarii Centrului au prezentat raportul de activităţi pe ultimul an. Pe lângă activităţile de consiliere vocaţională şi stagiile de practică în companii locale, de care au beneficiat 21 de persoane, în urma acestora, unul dintre beneficiari, în vârstă de 19 ani, a fost integrat în programul şcolar „A doua şansă”. Acesta şi-a mărturisit bucuria în faţa colegilor din Centru, pentru că informaţiile dobândite în cele câteva luni de şcoală i-au schimbat viaţa în bine, dându-i încredere în forţele proprii şi în viitor. Citiţi mai multe despre activităţile Centrului Comunitar Resursă Zlatna: CCR Zlatna.
Centrele Comunitare Resursă furnizează un set de servicii suport, informare şi formare, care vin în completarea serviciilor sociale publice şi private existente în cadrul comunităţilor, respectiv: servicii de consiliere vocaţională şi self-marketing, servicii de pregătire a competenţelor sociale şi profesionale, servicii Start-up – program de formare a competenţelor necesare dezvoltării şi administrării unei afaceri şi servicii/program de formare pentru o viaţă autodeterminată.
Prin intermediul acestor servicii suport, centrele contribuie la dezvoltarea socială, economică şi culturală a comunităţilor, dar şi la creşterea şanselor de acces pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile. Pe parcursul primului an de funcţionare a centrelor, experţii proiectului au creat un concept al serviciilor suport, care îmbină: nevoile beneficiarilor pentru dezvoltare personală şi profesională, nevoile pieţei forţei de muncă în comunităţile unde este implementat proiectul, precum şi cele mai recente tendinţe în domeniul ocupaţiilor şi al calificărilor.
Obiectivele centrelor înfiinţate în cadrul proiectului sunt: identificarea şi dezvoltarea oportunităţilor comunitare şi a resurselor personale; susţinerea persoanelor care se confruntă cu diferite limitări sociale, mentale, psihice sau fizice la accederea pe piaţa muncii; susţinerea experienţei pozitive de muncă şi îmbunătăţirea relaţiei dintre persoanele vulnerabile şi angajatori; susţinerea potenţialilor dezvoltatori de întreprinderi de economie socială; şi nu în ultimul rând promovarea conceptului şi a modelelor de economie socială.
Proiectul „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” îşi propune promovarea unor modele funcţionale de economie socială, dezvoltarea unei reţele integrate de servicii sociale şi crearea de întreprinderi sociale funcţionale pentru a contribui în mod direct la îmbunătăţirea semnificativă a oportunităţilor de ocupare adaptate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vulnerabile din regiunea Centru, precum şi să susţină iniţierea unor astfel de structuri în cadrul regiunilor Nord-Vest, Sud Muntenia şi Bucureşti Ilfov pe fondul promovării eficiente la nivel multiregional a conceptului de economie socială.
Acest proiect este finanţat din Fondul Social European. Citiţi mai multe despre activităţile derulate în cadrul proiectului „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, în rubrica Economie socială a ziarului Alba24.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News