Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Clopotul memoriei răsună la Blaj. Frescă realizată de pictorul Cristian Mircea Vancea, inaugurată la Colegiul I. M. Clain

Publicat

Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății de la Blaj din 3-15 mai 1848, eveniment important din istoria națională, care a relevat aspirațiile multiseculare ale poporului român de neatârnare, unitate și progres social. Blajul, devine centru ideologic al burgheziei românești din Transilvania, cu un rol esențial în formarea conștiinței naționale, după cum afirmă, în memorabila sa expresie, Ion Heliade Rădulescu: „De aici a răsărit soarele românilor!”.

În ciuda acestor vremuri grele, când activitățile culturale s-au retras în mediul online, din cauza pandemiei de coronavirus, la Colegiul Național „I. M. Clain”, pictorulul blăjean Cristian Mircea Vancea, urmașul episcopului unit Ioan Vancea, a reușit să finalizeze un proiect de suflet, la care a muncit mai multe luni, cu perseverență și talent. Iar dacă oamenii tac, vor vorbi zidurile, asta pare să ne spună pictorul Cristian Mircea Vancea, în fresca realizată în Sala Festivă a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj și inaugurată marți, 12 mai, 2020.

Acest proiect cultural, realizat din inițiativa domnului primar, ec. Gheorghe Valentin Rotar, s-a bucurat de sprijinul Consiliului Local Blaj și al reprezentanților direcțiunii colegiului: director prim, prof. Ioan Tomoiagă și director adj., prof. Ana Marcu.

Dacă „starea de urgență” a restrâns mult participarea prezentului, participarea trecutului a fost numeroasă și reprezentativă. Dintre personalităţile prezentate în prim-plan, e cazul să amintim câteva nume de veritabili apostoli culturali: Timotei Cipariu ,,părintele filologiei române”, personalitate enciclopedică de faimă europeană, Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției din Transilvania, Gheorghe Barițiu, întemeietorul presei românești din Transilvania.

Din perspectiva artistului plastic, prof. Daniel Voina, prezent la eveniment ,,în spațiul triboltit din registrul principal al picturii, descoperim punerea în scenă a unui întreg capitol de istorie națională”. Inscripţia „Virtus romana rediviva”, amplasată central, între turlele Catedralei Sfânta Treime și cele două steaguri, steagul românesc și steagul papal, face trimitere nu numai la unirea religioasă cu Roma, ci și la originea latină a poporului român. În faţa catedralei este surprins episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, întemeietorul Blajului și precursorul Școlii Ardelene. Puţin mai jos, apare episcopul Petru Pavel Aron, deschizătorul şcolilor blăjene (1754), urmat de junimea studioasă a Blajului, purtând straie naţionale. În apropiere se află doi dintre corifeii Şcolii Ardelene: Gheorghe Şincai şi Samuil Micu. În partea opusă se găsește mitropolitul Ioan Vancea şi ceilalţi doi reprezentanţi ai Şcolii Ardelene: Petru Maior şi Ion Budai-Deleanu. La dreapta compoziţiei se înalţă un mare steag tricolor pe care scrie 3-15 MAIU, deasupra căruia, într-o încăpere, este reprezentat episcopul Grigore Maior, aprig luptător pentru emanciparea socială şi naţională a românilor din Transilvania. Alături se află vestiţii revoluţionari paşoptişti: Vasile Moldovan, August Treboniu Laurian şi Axente Sever.

Registrul secundar aduce, sub arcada Teiului eminescian, reprezentanți de anvergură națională ai literaturii și artei blăjene din secolul trecut, apărători ai idealurilor ASTREI. Printre cei care și-au adus o contribuţie însemnată la integrarea Blajului în mişcarea literară şi culturală din Ardeal, îi amintim pe: Alexandru Lupeanu-Melin, Gh. I. Biriş (Radu Brateş), Pavel Dan, Nicolae Comşa, Ion Agârbiceanu, Iuliu Moga, Sigismund Toduță, Ion Brad, Virgil Fulicea, Toma Cocișiu, Alexandru Borza, Ştefan Manciulea şi alţii.

Iată că, prin efortul pasionat al pictorului și al autorităților locale, s-a realizat o adevărată lecție de istorie, în care spectacolul culorilor se îmbină armonios cu spiritul Blajului revoluționar, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, prof. Claudia Oancea-Raica.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Competiții auto neautorizate prin zonele protejate din Munții Apuseni. ”Turiști” din Cehia și Slovacia, amendați de rangeri

Publicat

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au semnalat numărul mare de ”turiști” din Europa de Est, mai ales din Cehia și Slovacia, care merg în zonele protejate cu mașini de teren. Într-o singură zi, rangerii parcului au aplicat amenzi în valoare de 25.000 de lei. 

Șoferii depistați păreau că participă la o competiție neautorizată, cel mai probabil un raliu. Asta au dedus rangerii, după modul în care erau inscripționate mașinile.

Administratorii parcului cer ajutorul poliției și al cetățenilor și au pus la dispoziție un număr de telefon, unde aceștia pot semnala astfel de cazuri.

”Ariile naturale protejate nu sunt loc de joacă pentru adulți care probabil vor să își retrăiască copilăria atunci când folosesc autovehicule pentru a participa la evenimente „motorizate” internaționale, precum Gumbalkan, organizat ca raliu de navigație prin care aventurieri de ocazie din mai multe țări din estul Europei invadează zonele naturale, inclusiv pe suprafața ariilor naturale protejate din România, în căutarea senzaționalului cu orice preț, ignorând total legea, dreptul de proprietate, regulile de protejare a naturii țării pe care o vizitează și mai ales cu un total dispreț pentru acele locuri și oamenii care locuiesc acolo!

În urma patrulelor efectuate în 5 iulie 2022, de către rangerii din cadrul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA), au fost identificate încălcări ale legislației naționale privind accesul cu mijloace motorizate în ariile naturale protejate de către un număr foarte mare de autovehicule înmatriculate în țări precum Cehia sau Slovacia care aveau aplicate pe caroserie inscripții care dovedeau participarea într-o activitate organizată, posibil raliu sau alte forme de competiții cu autovehicule motorizate.

Aceștia părăseau în mod frecvent drumurile, distrugând pajișitile și deranjând atât viață sălbatică, cât și vizitatorii parcului și oamenii locului care își pășunează animalele în acea zonă.

Din cauza amplorii activităților și gradului de pericol ridicat, am solicitat sprijinul poliției, rangerilor alăturându-se o patrulă mixtă a Poliției și Jandarmeriei.

Ca urmare a controalelor efectuate au fost identificate cetățeni străini care au încălcat prevederile legale, unii dintre aceștia încercând să scape prin evitarea întâlnirii cu organele de ordine.

În final toate aceste persoane au fost oprite, legitimate, iar ulterior încadrării faptelor conform prevederilor legale au fost aplicate de către rangerii parcului sancțiuni în cuantum de 25.000 lei pentru nerespectarea regulilor privind accesul cu vehicule motorizate în afara drumurilor publice în ariile naturale protejate.

Precizăm faptul că până azi, toate amenzile aplicate au fost achitate la bugetul local al autorității publice locale.

Menționăm faptul că patrulăm în continuare pentru a identifica și opri participanții la această activitate organizată cu încălcarea legilor țării noastre, dispersați pe toată zona ariilor naturale protejate administrate de APNA, dar din câte cunoaștem și din alte zone din Transilvania.

Dată fiind amploarea organizării și dispersarea acestor autovehicule inscripționate pe suprafețe foarte mari din județele Bihor, Cluj și Alba, atât pe drumuri publice, dar mai ales în afară acestora, solicităm sprijinul tuturor autorităților responsabile, a locuitoriilor zonei, a proprietarilor/administratorilor de terenuri afectați de aceste activități ilegale, să ne contacteze în vederea colaborării și concentrării eforturilor de oprire a acestor activități care încalcă legea având în vedere faptul că estimăm implicare unui număr de sute de autovehicule, dată fiind prezența lor în număr mare în foarte multe zone în același timp. ab24

Atenționăm toți factorii interesați privind pericolul generat de astfel de acțiuni neautorizate, iar pentru a preveni distrugerile generate de aceștia la adresa naturii și prorpietatilor oamenilor, vă invităm să vă implicați activ în sesizarea oricărui fapt ce poate aduce un prejudiciu ariilor naturale protejate prin următoarele mijloace de comunicare:

Tel: 0372702242 (Luni – Joi 08:00-16:30, Vineri 08:00 – 14:00)

Mail: office@parcapuseni.ro

În acest sens, nu uitați, conform Ordonanței de Urgență nr. 57/2007, Art.53, alin.(2), lit.m: Constituie contravenție şi se sancționează cu amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice, accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafața ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere și a terenurilor special amenajate și semnalizate în acest scop.

RNP Romsilva-Administrația Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturală protejată de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natură 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) și 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații și monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural Apuseni.

Rugăm toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități pe teritoriul acestor arii naturale protejate să respecte legislația în vigoare” au transmis reprezetanții parcului.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Analist economic: Rata la un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, se va dubla. ”Ne așteaptă o primăvară foarte scumpă”

Publicat

Ratele vor crește foarte mult în perioada următoare, spune analistul financiar Adrian Negrescu. Acesta a comentat, într-un interviu pentru Europa Liberă, creșterea ROBOR, majorarea dobânzii cheie de către BNR și creșterea inflației. 

De asemenea, a oferit și un exemplu legat de modul în care vor crește ratele. 

”Majorarea dobânzii cheie cu un punct procentual va duce la o creștere a indicelui ROBOR cu unul până la două puncte procentuale și a IRCC-ului, probabil din toamnă, cu un asemenea nivel.

Ne așteptăm la un ROBOR de 7-8% e luna viitoare și la un IRCC de peste 5% undeva în luna octombrie.

Asta va însemna că, de exemplu, rata la un credit imobiliar de 250.000 de lei luat pe 30 de ani va ajunge undeva la 2.600 de lei, în condițiile în care anul trecut rata era de 1.350-1.400 de lei.

Putem vorbi de o dublare a ratelor în viitor. Acum, pentru același credit, rata este deja de 2.200 de lei, deci cu aproape 1.000 de lei mai mare față de anul trecut.

Ne așteaptă, din păcate, o primăvară a anului 2023 extrem de scumpă, mai scumpă decât cea din din acest an pentru că prin compensarea facturilor la energie și gaze nu am făcut altceva decât să ascundem gunoiul sub preș” a spus acesta pentru Europa Liberă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secțiile de Neonatologie și Ginecologie de la Spitalul din Alba Iulia vor fi modernizate și dotate. Lucrările propuse

Publicat

Secțiile de Neonatologie și Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia vor fi modernizate și dotate. Reprezentanții unității medicale au lansat marți o licitație pentru servicii de proiectare. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat marți, 5 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare – elaborare proiect tehnic + detalii de execuție pentru proiectul „Modernizare și dotare Secția Neonatologie și Secția Obstetrică Ginecologie”.

Valoarea totală a serviciilor este estimată la 136.592,44 de lei, fără TVA.

Potrivit memoriului tehnic, secțiile propuse pentru modernizare și dotare se află la etajul 2 din corpurile A – B. Cele două secții sunt, în cea mai mare parte, din punct de vedere al finisajelor interioare și al instalațiilor, la nivelul de la darea în folosință a spitalului, în anul 1973.

Până în acest moment, secțiile respective au beneficiat doar de reparații locale curente, astfel încât spațiile actuale nu se ridică la nivelul corespunzător de calitate și siguranță din punct de vedere sanitar, respectiv de asigurarea circuitelor funcționale în cadrul secțiilor.

Se impune astfel refacerea integrală a finisajelor și instalațiilor acestora, pentru creșterea gradului de confort al pacienților, reducerea costurilor în exploatare a spitalului cât și pentru încadrarea unității spitalicești în normele tehnice actuale din punct de vedere sanitar.

Potrivit documentației, se propun următoarele:

  • realizarea de spații în conformitate cu noile cerințe din punct de vedere sanitar și medical, în vederea asigurării unui circuit sanitar corespunzător între funcțiunile secției medicale
  • înlocuirea integrală a instalațiilor interioare (sanitare, termice, electrice, fluide medicale, etc.)
  • realizarea de sisteme noi de instalații pentru semnalizare, detecție și stingere incendiu
  • lucrări de înlocuire integrală a tâmplăriei interioare, respectiv uși metalice medicale pentru spațiile medicale și tâmplărie din aluminiu cu panel pentru spațiile anexe (grupuri sanitare comune, depozite, deșeuri, s.a.)
  • refacerea integrală a finisajelor interioare cu materiale corespunzătoare din punct de vedere sanitar și medical, respectiv zugrăveli sanitare antimicrobiene la pereți și tavane, faianță la pereți (băi și grupuri sanitare), gresie și covor PVC pentru spațiile sanitare, la pardoseli

Din punct de vedere al instalațiilor, se impune:

  • înlocuirea completă a instalațiilor interioare (electrice, sanitare, termice, fluide medicale)
  • realizarea instalațiilor de ventilare / climatizare
  • realizarea de instalații noi de detecție, semnalizare și stingere incendiu
  • realizarea de instalații de semnalizare și apelare asistente

Din punct de vedere constructiv:

Pentru asigurarea unor circuite funcționale corespunzătoare se impune realizarea locală a unor recompartimentări interioare nestructurale, respectiv realizarea unor goluri nou propuse în elementele structurale (diafragme din beton armat monolit), care se vor rigidiza prin realizarea unor cămăsuieli din beton armat monolit.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) ANUNȚ PUBLIC privind decizia etapei de încadrare SC BOSCH AUTOMOTIVE SRL, Blaj

Publicat

SC BOSCH AUTOMOTIVE SRL, Blaj, titular al proiectului ”Montare Sisteme de Panouri Fotovoltaice”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul, ”Montare Sisteme de Panouri Fotovoltaice”  propus a fi amplasat pe acoperisul cladirii BljP 110, str.Aurel Vlaicu, nr.2, Blaj.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului Alba, din Alba Iulia str. Lalelelor nr. 7B, în zilele de luni – joi, între orele 09.00 – 14.00 si vineri intre orele 09.00 – 13.00, precum și la următoarea adresă de internet apmab.anpm.ro.

Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a autorității competente pentru protecția mediului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax