Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor la Alba Iulia. Gala Tezaurelor din judeţul Alba, lansări de videoclipuri şi lucrări de etnografie


Publicat

IMG_2176Aflate la cea de-a XI-a ediţie, Colocviile Naţionale de Etngrafie şi Folclor “Gheorghe Pavelescu” au debutat astăzi, cu Gala Tezaurelor din judeţul Alba. Sâmbătă, începând cu ora 17:00, într-o atmosferă selectă, la Sala Ballroom din complexul comercial Alba Mall, evenimentul a cuprins, printre altele, lansarea de videoclipuri şi cărţi de etnografie din judeţul Alba, decernarea de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a titlului de “TEZAUR” pentru cinci dintre păstrătorii şi transmiţătorii de cultură tradiţională și acordarea a cinci diplome de excelență, înmânate de cunoscuta interpretă de folclor Ionela Prodan.

Tema colocviilor din acest an a fost “Patrimoniu Viu din perspectiva contemporaneităţii – Oameni, credinţe, idei, tradiţii”.

În cadrul galei, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a decernat titlul de “Tezaur” pentru cinci dintre păstrătorii şi transmiţătorii de cultură tradiţională.

”Este o seară deosebită, mi se îndeplinește o dorință, să o cunosc personal pe doamna Ionela Prodan. Totul se leagă de tradiții, de amintiri, de trecut și de când trăiam în Oltenia îmi aduc aminte de lucruri foarte frumoase, de marii artiști ai folclorului românesc. Facem o misiune împreună cu colegii de la Centrul de Cultură de mai bine de 10 ani de zile și încercăm să le amintim celor care locuiesc pe aceste meleaguri, tradiții istorice și culturale. Ne-am bazat întotdeauna pe oameni, care au dus tradițiile mai departe că așa au simțit, crezut, fără ca cineva să-i împingă de la spate. Singurul lucru pe care l-am făcut noi a fost să-i descoperim, să-i aducem în fața dumneavoastră și să ne încurajăm unii pe alții să nu stăm ascunși, pentru că județul Alba, cu toate zonele etnologie pe care le are este un buchet frumos de flori care ne face de fiecare dată să fim foarte fericiți că trăim pe aceste meleaguri. O să vedem în seara aceasta personalități ale culturii tradiționale din județul Alba, datorită cărora nu am pierdut ce e mai scump și anume tradiția și reprezentarea noastră acolo jos de unde ne tragem fiecare.” a declarat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Astfel, titlurile ”Tezaur” au revenit următorilor:

– Coroiu Nicolae, Avram Iancu

– Gligor Maria, Câmpeni

– Cioran Eugenia, Vadu Moților

– Oțoiu Ioan, Galda de Jos

– Elena Pogan, Avram Iancu

În programul galei au fost lansate cinci videoclipuri (”Mugurii de Tezaur”) de promovare a expozitiilor etnografice dar şi de promovare a celor mai mici cursanţi de la clasa de canto muzica populară, clasă coordonată de Leontina Fărcaş. În cadrul evenimentului, îndrăgitul grup Muguri de Tezaur, coordonat de profesoara Leontina Fărcaş, a susținut un moment artistic.

De asemenea au fost lansate două lucrări de etnografie din judeţul Alba – Monografia comunei Cut şi Crochiuri antropologice, ambele semnate de prof. univ. dr. Ilie Moise si filmul “Sânzâienele de la Cetea” realizat de Ionel Sârbu şi Vasile Sârb. A urmat apoi un moment artistic, susţinut de grupul vocal din comuna Cut și grupul de la Cetea. Atât protagoniştii cărţilor cât şi ai filmului au fost prezenți în sală, primind de la autori câte un exemplar din lucrare.

În continuare, s-au decernat cinci diplome de excelenţă pentru cinci persoane ce şi-au dedicat întreaga viaţă culegerii şi păstrării culturii tradiţionale. Diplomele de excelenţă au fost înmânate de cunoscuta interpretă de folclor Ionela Prodan, venită la Alba Iulia în calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, minister cu care Centrul de Cultură Augustin Bena a derulat un proiect de promovare a culturii tradiţionale prin intermediul ambasadelor şi consulatelor din întreaga lume.

Diplomele de excelență au fost primite de:

– Achim Emilian, Almaș

– Lomănar Maria, Șugag

– pr. Nistor Adrian, Cut

– pr. Bolea Nicolae, Bucerdea Vinoasă

– Moise Dumitru Constantin, Livezile

A urmat apoi o lansare de carte: ”Contribuții la Etnomuzicologia Românească” – Gabriel Țărnușe și ”Cântece populare românești” – Ilarion Cocișiu.

La sfârșitul galei a avut loc vernisajul expoziției de icoane a Școlii Populare de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj Napoca, urmat de un moment folcloric susținut de elevii aceleiași școli, acompaniați de taraful ”Vatră de dor” – coordonator: Marius Moldovan.

Duminică şi luni vor continua colocviile cu susţinerea lucrărilor la care vor participa 42 de cercetători etnografi şi culegători de folclor ce vor susţine lucrări în plen şi pe secţiuni şi cu vernisarea expoziţiei de praznicare de la Muzeul Naţional al Unirii, expoziţie realizată de Ioana Rustoiu.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Facultatea de teologie ortodoxă, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii.

foto: Daniel BlossȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Șofer surprins pe contrasens, pe Autostrada A10 Turda – Aiud. „Era revoltat că nu-l las să meargă mai departe”

Publicat

Șoferul unei maşini cu numere de Hunedoara a fost surprins joi, pe contrasens, pe Autostrada A10, între Turda și Aiud, în zona unui nod rutier.

Pentru ca șoferul inconștient să se întoarcă pe sensul de mers a fost nevoie ca un conducător auto să se oprească cu mașina în fața acestuia, pe banda a doua.

”Era tare revoltat că nu-l las să meargă mai departe”, a precizat conducătorul auto, care mai apoi a postat fotografia cu isprava șoferului pe un grup de Facebook.

Foto: Info Trafic Romania 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Polițiștii BCCO și SAS din Alba și Sibiu au descins la locuințele unor suspecți de trafic de droguri. Ce au confiscat

Publicat

Polițiștii SCCO Sibiu alături de echipaje SAS din Alba și Sibiu au făcut, astăzi, șapte percheziții în județul Sibiu, la suspecți care ar ar fi procurat, deținut și comercializat substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Tranzacțiile ar fi fost efectuate stradal sau la locuințele persoanelor cercetate, iar o parte din substanțele interzise ar fi fost procurate din străinătate, fiind expediate printr-o firmă de coletărie.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, împreună cu procurori DIICOT – BT Sibiu au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de efectuare, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

La data de 26 noiembrie 2020, polițiștii Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT-BT Sibiu, au efectuat 7 percheziții domiciliare, în trei localități din județul Sibiu, la persoane bănuite că ar fi procurat, deținut și comercializat substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

De asemenea, au fost puse în aplicare 3 mandate de aducere, pentru persoanele bănuite de desfășurarea acestor activități.

Au fost ridicate aproximativ 700 de grame de masă vegetală, 2 comprimate, 2.450 de lei, 100 de lire sterline, 5 grindere, un cântar electronic, 9 telefoane mobile, 2 laptop-uri, un hard-disk, o râșniță și autocolante pentru inscripționat plicuri.

Din cercetări a reieșit că, de la sfârșitul anului 2019, membrii grupării ar fi comercializat substanțe cu efect psihoactiv unor persoane din județul Sibiu, tranzacțiile fiind efectuate stradal sau la locuințele persoanelor cercetate.

O parte din substanțele interzise ar fi fost procurate din străinătate, fiind expediate printr-o firmă de coletărie.

Acțiunea beneficiază de sprijinul echipelor de acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Sibiu și Alba.

Cercetările sunt în curs de desfășurare, pentru documentarea şi probarea întregii activităţi infracţionale.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție

sursă: DIICOT

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU cu Ioan Lazăr, candidat Pro România la Camera Deputaților. Ce vrea să facă pentru Alba dacă va ajunge deputat (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Camera Deputaților, Ioan Lazăr, a fost prezent joi, în redacția alba24.ro pentru un interviu video. 

Politician din 1994, întreprinzător din 1991 și fermier de 12 ani, Ioan Lazăr a explicat cum a început interesul acestuia față de agricultură și viața omului de la țară din județul Alba, domeniu pe care se bazează campania sa electorală. Lazăr a prezentat și câteva propuneri de măsuri pentru dezvoltarea și promovarea agriculturii și turismului în județ.

Referitor la politică, Ioan Lazăr a explicat cum poate fi interpretată alianța cu Pro România, cum se regăsește în aceasta și cum este în prezent comunicarea nu noii colegi la nivel local.

De asemenea, Ioan Lazăr a prezentat cinci dintre obiectivele pe care acesta le are, în calitate de deputat, pentru județul Alba.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă este pro sau anti vaccinare, Ioan Lazăr s-a abținut de la răspuns.

Comandat de partidul PRO România – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar 11200008 – executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

MĂSURI decise de CJSU Alba pentru localitățile Aiud, Ocna Mureș, Cricău și Sâncel. Ce trebuie respectat

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a decis joi măsuri ce trebuie respectate în localitățile Aiud, Ocna Mureș, Cricău și Sâncel, începând de vineri, 27 noiembrie, ora 00.00.

Decizia a fost luată în contextul evoluției situației epidemiologice.

HOTĂRÂREA nr. 75 din 26.11.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire  a răspândirii virusului SARS-COV-2 pe raza unităților administrativ-teritoriale Aiud, Ocna Mureș, Cricău și Sâncel

Vezi Hotărârea nr. 75 – CJSU ALBA din 26 noiembrie 2020

(1) La nivelul unităților administrativ-teritoriale Aiud, Ocna Mureș, Cricău și Sâncel unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–COV-2 este de peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori, începând cu data de 27.11.2020, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

  • Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.
  • Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise este interzisă;
  • Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale.
  • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc);
  • Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;
  • Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23,00-5,00, cu următoarele excepții:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate și amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este interzisă.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.

Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor;

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

instituțiile cu atribuții în domeniu, reprezentate în Grupa de coordonare și a comisiilor mixte de verificare a modului de respectare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, vor intensifica activitățile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în zonele de risc.

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) Măsurile stabilite la aliniatul (1) se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate