Actualitate
FOTO: Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor la Alba Iulia. Gala Tezaurelor din judeţul Alba, lansări de videoclipuri şi lucrări de etnografie
Aflate la cea de-a XI-a ediţie, Colocviile Naţionale de Etngrafie şi Folclor “Gheorghe Pavelescu” au debutat astăzi, cu Gala Tezaurelor din judeţul Alba. Sâmbătă, începând cu ora 17:00, într-o atmosferă selectă, la Sala Ballroom din complexul comercial Alba Mall, evenimentul a cuprins, printre altele, lansarea de videoclipuri şi cărţi de etnografie din judeţul Alba, decernarea de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a titlului de “TEZAUR” pentru cinci dintre păstrătorii şi transmiţătorii de cultură tradiţională și acordarea a cinci diplome de excelență, înmânate de cunoscuta interpretă de folclor Ionela Prodan.
Tema colocviilor din acest an a fost “Patrimoniu Viu din perspectiva contemporaneităţii – Oameni, credinţe, idei, tradiţii”.
În cadrul galei, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a decernat titlul de “Tezaur” pentru cinci dintre păstrătorii şi transmiţătorii de cultură tradiţională.
”Este o seară deosebită, mi se îndeplinește o dorință, să o cunosc personal pe doamna Ionela Prodan. Totul se leagă de tradiții, de amintiri, de trecut și de când trăiam în Oltenia îmi aduc aminte de lucruri foarte frumoase, de marii artiști ai folclorului românesc. Facem o misiune împreună cu colegii de la Centrul de Cultură de mai bine de 10 ani de zile și încercăm să le amintim celor care locuiesc pe aceste meleaguri, tradiții istorice și culturale. Ne-am bazat întotdeauna pe oameni, care au dus tradițiile mai departe că așa au simțit, crezut, fără ca cineva să-i împingă de la spate. Singurul lucru pe care l-am făcut noi a fost să-i descoperim, să-i aducem în fața dumneavoastră și să ne încurajăm unii pe alții să nu stăm ascunși, pentru că județul Alba, cu toate zonele etnologie pe care le are este un buchet frumos de flori care ne face de fiecare dată să fim foarte fericiți că trăim pe aceste meleaguri. O să vedem în seara aceasta personalități ale culturii tradiționale din județul Alba, datorită cărora nu am pierdut ce e mai scump și anume tradiția și reprezentarea noastră acolo jos de unde ne tragem fiecare.” a declarat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Astfel, titlurile ”Tezaur” au revenit următorilor:
– Coroiu Nicolae, Avram Iancu
– Gligor Maria, Câmpeni
– Cioran Eugenia, Vadu Moților
– Oțoiu Ioan, Galda de Jos
– Elena Pogan, Avram Iancu
În programul galei au fost lansate cinci videoclipuri (”Mugurii de Tezaur”) de promovare a expozitiilor etnografice dar şi de promovare a celor mai mici cursanţi de la clasa de canto muzica populară, clasă coordonată de Leontina Fărcaş. În cadrul evenimentului, îndrăgitul grup Muguri de Tezaur, coordonat de profesoara Leontina Fărcaş, a susținut un moment artistic.
De asemenea au fost lansate două lucrări de etnografie din judeţul Alba – Monografia comunei Cut şi Crochiuri antropologice, ambele semnate de prof. univ. dr. Ilie Moise si filmul “Sânzâienele de la Cetea” realizat de Ionel Sârbu şi Vasile Sârb. A urmat apoi un moment artistic, susţinut de grupul vocal din comuna Cut și grupul de la Cetea. Atât protagoniştii cărţilor cât şi ai filmului au fost prezenți în sală, primind de la autori câte un exemplar din lucrare.
În continuare, s-au decernat cinci diplome de excelenţă pentru cinci persoane ce şi-au dedicat întreaga viaţă culegerii şi păstrării culturii tradiţionale. Diplomele de excelenţă au fost înmânate de cunoscuta interpretă de folclor Ionela Prodan, venită la Alba Iulia în calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, minister cu care Centrul de Cultură Augustin Bena a derulat un proiect de promovare a culturii tradiţionale prin intermediul ambasadelor şi consulatelor din întreaga lume.
Diplomele de excelență au fost primite de:
– Achim Emilian, Almaș
– Lomănar Maria, Șugag
– pr. Nistor Adrian, Cut
– pr. Bolea Nicolae, Bucerdea Vinoasă
– Moise Dumitru Constantin, Livezile
A urmat apoi o lansare de carte: ”Contribuții la Etnomuzicologia Românească” – Gabriel Țărnușe și ”Cântece populare românești” – Ilarion Cocișiu.
La sfârșitul galei a avut loc vernisajul expoziției de icoane a Școlii Populare de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj Napoca, urmat de un moment folcloric susținut de elevii aceleiași școli, acompaniați de taraful ”Vatră de dor” – coordonator: Marius Moldovan.
Duminică şi luni vor continua colocviile cu susţinerea lucrărilor la care vor participa 42 de cercetători etnografi şi culegători de folclor ce vor susţine lucrări în plen şi pe secţiuni şi cu vernisarea expoziţiei de praznicare de la Muzeul Naţional al Unirii, expoziţie realizată de Ioana Rustoiu.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Facultatea de teologie ortodoxă, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii.
foto: Daniel Bloss
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News