Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Concluziile studiului „Speromax” Alba în colaborare cu UAB: Persoanele cu dizabilităţi solicită îmbunătăţirea condiţiilor de acces la serviciile publice

Publicat

Asociaţia SM Speromax Alba a prezentat joi, la spitalul din Alba Iulia, studiul „Accesibilitatea instituţiilor şi spaţiilor de interes public a judeţului Alba, din perspectiva persoanelor cu dizabilităţi”, derulat pe parcursul a trei ani. Încheiat recent, scopul acestui studiu a fost atragerea unui semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, atunci când doresc să aibă acces într-o instituţie sau spaţiu public.

Deşi în ultimii trei ani Asociaţia Speromax s-a implicat activ în diverse proiecte referitoare la persoanele cu dizabilităţi, anul acesta şi-a dorit să vină cu o noutate în domeniu, la nivelul judeţului Alba. Astfel că, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, reprezentată prin câţiva studenţi la sociologie, a chestionat un număr de 110 persoane cu dizabilităţi, atât cu privire la percepţia lor despre deschiderea pe care o au instituţiile şi firmele de interes public faţă de ei, cât şi referitor la identificarea nevoilor lor de accesibilizare a spaţiilor de interes public.

Chestionarele au fost aplicate la sediul DGASPC Alba, iar, în urma analizării datelor, s-a constatat că, pentru peste 80% din persoanele cu dizabilităţi este foarte important ca un spaţiu public să fie accesibil şi pentru ei. Totodată, majoritatea celor chestionaţi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că societatea nu se implică destul în această problemă. Întrebaţi ce îmbunătăţiri trebuie aduse instituţiilor de interes public pentru a facilita deplasarea persoanelor cu dizabilităţi, cei chestionaţi au menţionat: existenţa lifturilor în instituţii, mai multe spaţii de parcare, existenţa unui personal în instituţii, care să ghideze persoanele cu probleme, balustrade accesibile, rampe de acces funcţionale, nu doar la intrarea în instituţii, ci şi la mijloacele de transport, mai multe ambulanţe echipate corespunzător pentru această categorie de persoane, lifturi în spital pentru pacienţii suferinzi de scleroză, personal care să îi ajute pe aceştia la domiciliu, ghişee unice pentru rezolvarea problemelor, fără să mai fie nevoie ca aceştia să se deplaseze la mai multe, gratuitatea mijloacelor de transport şi asigurarea unei ambulanţe care să îi aducă periodic la comisia de evaluare.

Nu în ultimul rând, persoanele cu dizabilităţi au cerut încetarea discriminării aduse asupra lor şi tratarea lor cu seriozitate. Tocmai din acest motiv, peste 20% dintre persoanele cu dizabilităţi chestionate au răspuns că nu ies niciodată în parcuri, grupuri sociale sau cluburi.

Conform coordonatorului acestui studiu, sociologul Corina Muntean, „studiul va fi prezentat nu doar presei, ci şi instituţiilor publice, pentru a sensibiliza şi a determina luarea de măsuri privitoare la ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi.”

„Pentru noi a fost foarte important să luăm legătura direct cu aceste persoane cu dizabilităţi. Anul viitor, pe lângă chestionare, ne propunem să realizăm şi interviuri, pentru că oamenii îşi pot prezenta astfel problemele reale”, a precizat Muntean.

În urma celor trei ani de studiu, concluzia a fost că persoanele cu dizabilităţi sunt văzute şi primite mai bine decât în perioada anterioară.

Totodată, preşedintele Asociaţiei SM Speromax, Dragoş Zaharia, a declarat că „noi vom continua cu studiile, pentru că ştim că lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Ne bucurăm însă că, cu ajutorul Universităţii <1 Decembrie 1918>, prin studenţii care vor veni în practică la noi, vom dispune de resurse umane pentru studiile următoare”.

Roxana CAZACU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement