Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Craiul Moţilor – Avram Iancu, aniversat la 190 de ani de la naștere. Povestea celui care a luptat pentru drepturile transilvănenilor, la 1848


Publicat

La 190 de ani de la naștere, Craiul Moților – Avram Iancu a fost aniversat la Alba Iulia, printr-o expoziție de portrete, scrisori și documente ale acestuia. Expoziția “Un erou în portrete. Avram Iancu (1824-1872). 190 de ani de la naştere” l-a adus în atenția publicului pe Avram Iancu și prin litografii, cromolitografii, fotografii, scrisori cu semnătura autograf a eroului şi obiecte care i-au aparţinut, piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia mai puţin cunoscute publicului, precum şi imagini ale lui Avram Iancu aflate în colecţiile altor muzee din ţară.

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 15 mai, la ora 12.00, în Sala Unirii, în prezența lui Avram Iancu însuși, interpretat de directorul adjunct al muzeului, Constantin Inel, muzeograful Ionela Mircea și Matei Drâmbărean, șeful Direcției de Cultură de la Consiliul Județean Alba.

Pentru această expoziţie, a fost realizat și un catalog de peste 200 de pagini, dedicat lui Avram Iancu, care din lipsă de fonduri nu a putut fi publicat.

Povestea lui Avram Iancu a fost rostită de către Ionela Mircea:

„Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în comuna Vidra de Sus, Țara Moților, munții Apuseni, ca fiu al lui Alisandru și Maria Iancu, născută Gligor, fiind al doilea copil al acestora. A fost botezat în legea strămoșească, însă preotul nu l-a trecut în protocolul botezaților din dorința de a-l salva de serviciul militar impus tuturor băieților născuți în cuprinsul Imperiului. Mulți ani mai târziu, în momentul în care autoritatea judecătorească a fost nevoită să emită un act de deces, în 1872, fiul preotului din satul natal a conceput și un act de naștere al lui, care se păstrează la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale. Tatăl său, deși iobag, a fost jude și vornic, om respectat în Apuseni, cu gospodărie prosperă. Acest lucru i-a și permis să își țină copiii în școală. Visul lui cel mai mare a fost primul său născut, Ioan, să fie preot, iar al doilea, Avram, învățător. A început școala la Vidra de Sus, apoi a continuat-o la Neagra, fiind încredințat bunicului, Ionuț Candrea, pentru ca să ia mai apoi drumul Cîmpeniului. Gimnaziul inferior l-a făcut la Zlatna, iar cel superior la Liceul Academiei din Cluj, beneficiind de educația ce i-a fost dată de profesori maghiari. Din 1844 se înscrie la cursurile Facultății de Drept din Cluj, sub numele de Iancu Abraham, pe parcus, însă, reclamându-și originea românească și solicitând să fie apelat cu numele românesc, Avram Iancu.

Ionela Mircea: „Avram Iancu a fost un dușman al sclaviei de orice fel și, astfel, neagreat de autorități”

În timpul studenției s-a implicat și în activitatea Societății Studenților Români. S-a impus ca un elev și un student eminent, mai apoi ca un om extrem de direct, dușman al sclaviei de orice fel și, prin acest profil, neagreat de autoritățile timpului, un om convins că dreptul istoric are să se spulbere, în cele din urmă, în fața dreptului natural. Adoptarea legii urbariale în 1847, care aducea noi prevederi spoliatoare pentru țărani, l-a convins pe Iancu că nu cu argumente filosofice sau umanitare se combate tirania, ci cu lancea.

La terminarea facultății, bazându-se pe calificative excelente, a încercat să obțină un post în administrație, dar nu a reușit pentru că i s-a imputat originea, românii nu aveau acces la funcțiile mari din administrația provinciei imperiale. Mult mai târziu, un ziar maghiar sublinia că de fapt nu a obținut acel post pentru că nu avea înfățișare recomandabilă. Nu se încovoia și nu știa să lingușească. Spunea exact ceea ce gândea, bazându-se pe faptul că era un român instruit. Convins că arma legii folosită judicios îl va ajuta în timp să recâștige drepturile românilor transilvăneni, se hotărăște pentru o carieră în avocatură.

Va intra la Curtea de Apel Târgu Mureș, alături de alți tineri români și maghiari. Aici, aude vestea izbucnirii revoluției europene și formează, împreună cu alți români, un nucleu de tineri care nu vor precupeți nimic, vor intra în luptă cu dorința clară de a obține drepturi și libertăți civile pentru români. Participă la elaborarea Declarației din 25 martie 1848, alături de tinerii revoluționari maghiari, un manifest adresat Curții Imperiale de la Viena, prin care solicită, în numele românilor, împroprietărirea cu pământ, drepturi politice egale pentru români cu cele ale celorlalte naționalități. Maghiarii nu doreau ca românii să fie o națiune recunoscută, nu acceptau ca limba română să fie folosită în administrație.

Va participa la numeroase discuții cu profesorii din școlile Blajului și ține legătura cu studenții. Va participa la Adunarea din Duminica Tomii, la Blaj, va lua parte la Marea Adunare Națională din 3 – 15 mai 1848 de la Blaj, la care s-a semnat Petiția Națională și în care a fi ales membru al Comitetului Național Român, un guvern provizoriu românesc care urma să coordoneze mișcările românilor în timpul revoluției.

Vestea uniunii Transilvaniei cu Ungaria, intenția guvernatorului Transilvaniei Teleki de la dizolva Comitetul Național Român, masacrul de la Mihalț, îl conving pe Iancu că doar cu o atitudine hotărâtă se pot soluționa problemele românești și începe să pună bazele unei armate populare care să îi apere pe români. A pus bazele acestei armate la Cîmpeni, în 1848, și hotărăște înființarea a 15 legiuni, după modelul roman, conduse de prefecți, viceprefecți, tribuni, vicetribuni, centurioni. În munții Apuseni, sunt organizate patru prefecturi, a lui Iancu a fost cea mai mare, cu sediul la Cîmpeni, numită Legiunea Auraria Gemina, iar sigiliul prefectural avea o frunză de stejar.

Spre zona munților Apuseni se îndreaptă toți aceia care caută protecție. Autoritatea lui Iancu a fost recunoscută de imperiali și Cetatea Alba Iuliei. Țăranul luat de la plug sau de la tăiatul lemnelor a trăit disciplinat acolo unde era Iancu.

„Și maghiarii au ucis, și românii au ucis”

Izbucnirea mișcării civile a însemnat pierderi și de o parte și de alta. Și maghiarii au ucis, și românii au ucis. Masacrul de la Mihalț, realizat din ordinul Baronului Banffy, a însemnat mulți țărani uciși.

Iancu este închis la 15 decembrie 1849 la Hălmagiu dar sub presiunea maselor este eliberat. În 1850, ia calea Vienei, în 1851 are parte de o experiență neplăcută la Viena, deși fusese invitat de diverse personalități ale Imperiului, este decorat cu o decorație într-un grad mai mic decât cel propus inițial. Ca să se potolească, i se promit slujbe la Viena, la Sibiu, stipendii lunare de 2.400, 1.800 de florini. Toate acestea le refuză, nu acceptă compromisuri. În 1852 este închis la Alba Iulia, pentru că reprezenta un pericol pentru autoritățile imperiale. Cu sănătatea șubrezită, depresiv datorită eșecului idealului în care crezuse cu cea mai mare forță, i se impune de către autorități domiciliul stabil la Sibiu, apoi în locul natal. Foarte mulți vorbesc despre faptul că Iancu a fost nebun. Există argumente care demonstrează contrariul. Într-o scrisoare trimisă de George Barițiu, care îl vizita, lui Axente Sever, scrie că Iancu este lucid, dar că bea cam mult și că poate acest fapt se datorează eșecului cauzei în care a crezut.

Cortegiu de peste 3 kilometri la înmormântarea lui Avram Iancu

A murit în 1872 la Baia de Criș, pe prispa brutarului Ioan Stupină și la dorința lui expresă a fost îngropat la Țebea, lângă gorunul lângă care Horea ținuse o cuvântare în 1784. Este cunoscut faptul că Iancu dorea să fie recunoscut ca nepot al lui Horea. A fost declarat erou național, cortegiul funerar a avut o lungime de 3 km, slujba a fost oficiată de 12 preoţi”, a povestit muzeograful Ionela Mircea.

Expoziția este deschisă și poate fi vizitată la Sala Unirii, în compartimentul din partea dreaptă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: LISTA cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie prin Hotărâre de Guvern. Care sunt noile reguli

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o Hotărâre care să modifice Hotărârea de Guvern pentru instituirea stării de alertă, urmând a fi incluse deciziile adoptate anterior de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cele mai importante prevederi vizează redeschidea teraselor, plajelor, în baza unor măsuri de protejare a clienților. De asemenea, se reiau competițiile sportive, spectacolele cu maxim 500 de persoane, transportul internațional sau deplasările în afara localităților, tot în baza unor măsuri de distanțare.

Guvernul și-a asumat Hotărârea Comitetului Național pentru Situții de Urgență (Nr.26/28.05.2020), privind relaxarea unora dintre restricțiile impuse în 15 mai, când s-a instituit starea de alertă.

Decizia adoptată de Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă:

Art.1 (1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise, cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) şi (3) nu se aplică activităţilor de pregătire şi competiţiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie şi respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricţiile/interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii şi ministrului mediului,apelor şi pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanţii unei maşini fiind membri aceleiaşi familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

De asemenea, ministrul Sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis joi un Ordin pentru  următorul ordin pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică. 

Ordinul stabileşte măsurile specifice care trebuie aplicate pe durata stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică în legătură cu activităţile de manipulare, preparare, comercializare, livrare şi consum a produselor alimentare.

Vezi AICI documentul (.PDF)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: HARTĂ interactivă de „reconectare” la natură, în Munții Apuseni. Locații și puncte de odihnă cu panorame unice

Publicat

Administrația Parcului Natural Apuseni le propune turiștilor circa 40 de locații de reconectare la natură, aflate în mijlocul munţilor. Locurile de relaxare au fost amenajate pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj și le oferă montaniarzilor posibilitatea de a se odihni și de a admira panorame unice.

Pe raza județului nostru sunt marcate mai multe locații, printre care punctele de belvedere de la Sohodol, Rosești, Coltău sau Fluțărești – Gârda, pârâul Trâncești și Poiana Ghețarul de la Scărișoara. 

Administrația Parcului Natural Apuseni s-a alăturat acțiunii „Parcuri sănătoase, Oameni sănătoși” prin proiectul de Re-Conectare la Natură, derulată în perioada aprilie – mai 2020 pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor. Cu această ocazie au fost amenajate mai multe locații de reconectare la natură, pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj.

Fiecare din aceste locuri este evidențiat pe o hartă, alături de câteva imagini și coordonatele sale geografice, astfel încât turiştii să le găsească cu uşurinţă. Când vor ajunge acolo, montaniarzii vor găsi băncuțe din bușteni pe care se vor putea odihni, dar şi panouri informative.

Vezi harta interactivă de reconectare la natură, în Parcul Natural Apuseni:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de elevi și profesori din Alba au fost testați joi pentru COVID-19, în laboratorul DSP. Toate rezultatele, NEGATIVE

Publicat

226 de teste pentru COVID-19 au fost efectuate joi, 28 mai, în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Alba, la elevi din ani terminali și personal didactic/nedidactic din unități de învățământ. Toate rezultatele au ieșit negative, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.  

Potrivit reprezentanților DSP Alba, comunicarea nominală a rezultatelor va fi efectuată prin intermediul structurilor Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Citește și ALBA: 20 de infectări noi cu COVID, în ultimele 24 de ore. DSP: NU este vorba despre un nou focar. De unde provin cazurile

Vineri, 29 mai, testarea va continua în unitățile de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când se redeschid sălile de fitness și culturism. Reguli stricte și măsuri de siguranță ce trebuie respectate

Publicat

Sălile de fitness și forță se vor deschide din 15 iunie, a anunțat Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, care a avut joi o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Intrarea în sala de fitness va fi condiționată de un set de reguli de igienă și distanțare, a precizat Gabriel Toncean. De asemenea, sălile care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic se vor deschide într-o etapă ulterioară.

„Prieteni, am vești bune! Data de 15 iunie a devenit o certitudine în privința redeschiderii sălilor de fitness.

Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând.

Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic.

Printre măsurile de siguranță care sunt luate în calcul se află următoarele puncte:

– accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;

– distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;

– aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;

– se recomandă și aerisirea naturală;

– va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;

– nu va fi permisă folosirea dușurilor;

– în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Până la data de 10 iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness”, a anunțat Gabriel Toncean pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate