Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată fotografiile recepționate de NASA de la telescopul Webb. Imaginile sunt la fel de spectaculoase precum Universul

Publicat

NASA a dezvăluit marţi, 12 iulie, un nou set de imagini de la noul său telescop spaţial James Webb. Prima imagine de la telescopul spaţial James Webb, care a costat 10 miliarde de dolari, a fost publicată luni la Casa Albă. Cele patru fotografii suplimentare publicate surprind frumuseţea Universului.

Cu o singură excepţie, cele mai recente imagini au arătat părţi ale universului văzute de alte telescoape.

Dar puterea absolută a lui Webb, locaţia îndepărtată de Pământ şi utilizarea spectrului de lumină infraroşie le-a arătat într-o lumină nouă, potrivit AP.

„Fiecare imagine este o nouă descoperire şi fiecare va oferi omenirii o vedere a umanităţii pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat marţi Bill Nelson, administratorul NASA, prezentând imaginile care arată „formarea stelelor, devorarea găurilor negre”, potrivit Mediafax.

Prima imagine de la telescopul James Webb, dezvăluită lumii, după o lungă perioadă de așteptare, arată o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată, cu galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

Această primă imagine ştiinţifică şi în culori a telescopului James Webb marchează o zi „istorică”, a salutat preşedintele american, Joe Biden, în cursul acestui eveniment desfăşurat la Casa Albă, la şase luni după lansarea pe orbită a acestui telescop spaţial, celui mai puternic conceput vreodată.

Fotografia este „cea mai profundă şi mai clară imagine în infraroşu făcută vreodată a Universului până în prezent”, au transmis reprezentanții NASA, potrivit Agerpres.

Lumina se descompune în lungimi de undă diferite, inclusiv în infraroşu, pe care ochiul uman nu o poate percepe, spre deosebire de James Webb.

Fotografia care ilustrează timpurile îndepărtate ale Cosmosului este primul „câmp adânc” al lui James Webb, adică o imagine realizată cu un timp de expunere lung pentru a detecta cele mai slabe semnale luminoase.

A vizat clusterul de galaxii SMACS 0723 care, acţionând ca o lupă, a dezvăluit şi obiecte cosmice foarte îndepărtate în spatele său, un efect numit lentilă gravitaţională.

Imaginea arată astfel mii de galaxii.

Cum interpretează astronomii români imaginile obținute de telescopul Webb

”Peisajul cosmic este simplu și complicat în același timp.

Pata mare din centru este o galaxie apropiată, care face parte dintr-un roi de galaxii.

Dacă priviți în jurul ei veți vedea pete alungite și curbate, care sunt tot galaxii, dar mai îndepărtate. Gravitația rolului curbează spațiul deformează imaginile și face ca alte galaxii, mai îndepărtate, să devină vizibile.

În imagine sunt și stele din galaxia noastră, vizibile ca niște puncte.

Iată și ceva cu totul interesant: doar ce se vede albastru în imagine este lumina pe care o putem vedea cu ochii. Restul este infraroșu”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, într-o postare pe Facebook.

Imaginile telescopului James Webb sunt la fel de spectaculoase precum Universul

”În aceasta, de exemplu, se vede un perete difuz de praf (partea maronie), un pic mai cald decât spațiul cosmic. Pare un obiect solid, dar nu este.

Priviți acum nebuloasa din Carina, un nor în care se formează stele.

În imagine se vede o zonă cu lungimea de 16 ani lumină” au mai transmis marți astronomii români.

Telescopul James Webb, o veritabilă bijuterie de inginerie, a fost lansat în decembrie, iar în prezent se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra.

El permite în primul rând observarea primelor galaxii, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang, precum şi a exoplanetelor.

Deşi numele primelor cinci ţinte cereşti ale lui James Webb au fost anunţate de săptămâna trecută, imaginile au fost păstrate în mare secret, pentru a crea suspans.

Celelalte imagini au fost dezvăluite în cadrul unui eveniment online al NASA marţi, 12 iulie.

Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” a transmis luni ce obiecte se vor vedea în primele imagini surprinse de acest telescop:

 • Nebuloasa din Carina, una din cele mai mari nebuloase, aflată la 7.000 de ani lumină depărtare.
 • Nebuloasa NGC 3132, vizibilă în constelația Vela, la 2.000 de ani lumină depărtare.
 • Cvintetul lui Stephan, un grup de galaxii aflat la 250 de milioane de ani lumină depărtare.
 • Un roi de galaxii foarte îndepărtat, denumit SMACS J0723.3-7327.

Pe lângă cele menționate mai sus, a fost menționat și un spectru al atmosferei unei exoplanete.

Imaginile difuzate de NASA au depășit însă așteptările astronomilor din întreaga lume, iar spectacolul vizual a fost spectaculos.

sursa: Agerpres, Mediafax, sursa foto, credite foto: site NASA, ESA, CSA, STScI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Vernisaj, în grădina Muzeului din Sebeș. Expoziție temporară de artefacte, restaurate în cadrul unui workshop

Publicat

Vineri, 5 august, începând cu ora 12:30, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș are loc vernisajul expoziției temporare Artefacte restaurate în cadrul workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.

Cu această ocazie, participanții la atelierele de lucru și coordonatorii acestora doresc să prezinte publicului rezultatele muncii depuse în perioada  25 iulie-5 august, care se pot cuantifica în 10 monumente litice, din patrimoniul muzeului sebeșean, restaurate și conservate.

De asemenea, evenimentul se constituie și într-un bun prilej pentru ca organizatorii să-și manifeste recunoștința pentru entuziasmul și dăruirea de care au dat dovadă voluntarii care au ales să participe la acest workshop, să se inițieze sau să se specializeze în ocupația de restaurator-conservator, o meserie tot mai respectată în societate, datorită rolului important pe care îl joacă în eforturile depuse pentru prezervarea Patrimoniului Cultural Național.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

8-19 august: Cercetare post-recensământ, la Alba Iulia și Sălciua. Vor fi verificate calitatea informațiilor colectate

Publicat

În perioada 8 -19 august, pentru verificarea calității informațiilor înregistrate la recensământ, se organizează o cercetare statistică post-recensământ în municipiul Alba Iulia și comuna Sălciua.

Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, această cercetare face parte din calendarul Recensământului Populației și al Locuințelor 2021 și are același statut din punct de vedere al obligativității participării populației ca și recensământul propriu-zis (conform OUG nr.19/2020, cu modificările și completările aduse de Legea 178/2020, OUG 39/2021, Legea 204/2021, Legea 12/2022).

DRS Alba a instruit pe cei 18 recenzori care vor participa la această cercetare (8 în orașul reședință de județ și 10 în comuna Sălciua) și care de luni vor ajunge în teren pentru a colecta datele pentru completarea chestionarelor de pe tablete.

Chestionarul este o variantă simplificată a celui folosit la recensământ, conținând în general aceleași întrebări, numărul acestora fiind mult mai mic decât al chestionarul de recensământ.

În Alba Iulia cercetarea post-recensământ se realizează pe străzile:

Vasile Goldiș

 • nr 12 (bloc 6, sc A)
 • nr 14 (bloc 7, sc B;C;D)
 • nr 10A (bloc 5, sc B;C;D)
 • nr 10 (bloc 5, sc A)
 • nr 12A (bloc 6, sc B;C;D)
 • nr 14C

Transilvaniei

 • nr 13B (bloc15)
 • nr 15 (bloc 17, sc A;B)
 • nr 13A
 • nr 19 (bloc 15, sc A;B)
 • nr 17 (bloc 16, sc A;B)

DRS Alba face apel la persoanele care locuiesc în comuna Sălciua și la adresele de pe cele două străzi din Alba Iulia să furnizeze informațiile recenzorilor care vor ajunge la ei, cerându-le scuze pentru disconfortul creat.

Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 – 5.000 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consilierii locali din Alba Iulia au votat expropierile din ”Turturica”. Apar noi probleme: Mai multe locuințe, ipotecate la bănci

Publicat

Consilierii locali ai Municipiului Alba Iulia au votat în unanimitate proiectul prin care cei 26 de proprietari ai locuințelor din Blocul G2, ”Turturica” vor fi expropiați în interes public. 

Mai exact, proprietarii vor primi undeva la 600 de euro pe metru pătrat, adică în jur de 6000 de euro pe locuință. Primăria vrea să demoleze clădirea și să construiască o parcare. 

Însă, problemele nu s-au terminat pentru Primărie: parte dintre locuințele în cauză sunt ipotecate la bănci, iar primarul Pleșa a spus că se așteaptă la procese cu insituțiile bancare. 

Este vorba despre un proiect început de administrația Hava, care în plină toamnă a evacuat oamenii în plină stradă și continuat de administrația Pleșa, printr-o serie de expropieri.

CITEȘTE ȘI: Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”

Proiectul a fost atacat în instanță de Asociația Centrul de Resurse Juridice despre care,primarul Gabriel Pleșa a spus în timpul ședinței de vineri, 5 august că este ”un ONG de care nu a auzit nimeni”.

De asemenea, primarul Pleșa a spus ca unele persoane, in numele cărora Asociația a depus o plângere prealabilă la primărie, dar și a intentat un proces, nici nu vor să fie reprezentate în instanță de ONG.

YouTube video

Plângerea prealabilă formulată de asociație pentru oprirea proiectului prin care se expropiază proprietarii a fost respinsă în unanimitate de consilierii locali.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998 de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.

Parte din locuințe sunt ipotecate la bancă

De asemenea, Gabriel Pleșa a mai precizat că parte dintre locuințele din G2, sunt ipotecate la bancă. Mai exact actualii proprietari au luat credite în banci și au girat cu apartamentul din Turturica.

CITEȘTE ȘI: Aproape 800.000 de lei despăgubiri în total pentru proprietarii de apartamente din blocul G2 ”Turturica” Alba Iulia. Proiect în CL

Asta va complica procedura de expropiere din cauza faptului că cel mai probabil bancile vor ataca în instanță Primăria pentru a-și recupera banii pe care i-au împrumutat proprietarilor.

Șase cazuri sociale

Mai mult de atât, șase familii care locuiesc în ”Turturica” sunt cazuri sociale. Mare parte dintre cei care dețin locuințe în bloc mai au și alte case, dar cele șase familii nu mai au.

Primăria vrea să le ofere locuințe modulare, tip container, care să aibă baie, bucătărie, o cameră și să fie racordate la apă și electricitate. Însă, primarul Pleșa a precizat în timpul ședinței de consiliu local că momentan nu au nici locuințele, iar apoi după ce le vor achiziționa mai trebuie să realizeze și racordul la utilități.

În aceste cazuri cei care vor primi locuințele sociale își vor plăti utilitățile.

Parcare în locul blocului

Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

foto: Prime Arts

Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

foto: Prime Arts

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasa de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia luată cu asalt de coloșii șoselelor. Expoziție cu 80 de camioane în șanțurile Cetății, concerte și concursuri. PROGRAM

Publicat

Alba Iulia și șanțurile Cetății Alba Carolina vor fi luate cu asalt de coloșii șoselelor, în acest weekend. Este vorba despre festivalul Truck Tuning Art, eveniment în cadrul căruia 80 de camioane vor fi prezente în oraș. La sfârșitul weekend-ului, cel mai votat camion va fi desemnat câștigătorul concursului. 

Camioanele vor intra în Alba Iulia vineri, 5 august, în jurul orei 19.00. O coloană va fi formată de la șoseaua de centură, pe traseul Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură  cu intrare în Cetate pe strada Gemina.

Program

Vineri – 5 august 

Ora 19.00 – turul Cetății  – camioanele vor face un tur al orașului pe urmatorul traseu – Soseaua de Centură – Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură – intrare în Cetate pe strada Gemina.

Ora 20.00 – Poziționarea camioanelor

Ora 21.00 – Concert Air Horn

Sâmbătă – 6 august

Ora 10.00 – Deschiderea festivalului

Ora 11.00 – Prezentarea categoriilor de concurs și a premiilor

Ora 12.00 – Prezentarea camioanelor participante pe fiecare categorie de concurs și jurizarea acestora

Ora 19.00 – Piese inedite pe ritm de rock – Sergiu Onișor

Ora 20.00 – Luminița Pușcaș & Band

Ora 23.00 – Terminarea programului

Duminică  – 7 august

Ora 10.00 – Deschiderea festivalului

Ora 12.00 – Festivitatea de premiere a participantilor la categoriile de concurs

Ora 14.00 – premiul CEL MAI TARE DIN CETATE acordat celui mai votat camion de catre public și PREMIEREA VIZITATORILOR CARE AU VOTAT camioanele:

Locul 1 – 150 lt COMBUSTIBIL

Locul 2 – 100 lt COMBUSTIBIL

Locul 3 – macheta la scara a unui camion

Ora 17.00 – camioanele vor pleca din Cetate în coloana pe traseul strada Horea – OMV – Ampoi 3 – Șoseaua de Centură.

sursă foto: Facebook, Truck Tunning Art

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax