Actualitate
FOTO: Dan Puric și-a lansat cartea, „Suflet românesc” la Alba Iulia. „România, de la 1990 încoace a pierdut credința și tradiția”
Joi seara, de la ora 18.00 albaiulienii au avut o întâlnire specială. Este vorba despre lansarea de carte, „Suflet românesc” a maestrului Dan Puric. La Sala Ballroom de la Alba Mall, actorul le-a spus celor peste 150 de oameni prezenți că „personal eu nu aș mai vrea să mă mai nasc în lumea asta, pentru că este ordinară”. În cartea sa actorul Dan Puric recurge la valori legate de mamă, familie, neam, martiri, istorie, închisori din perioada comunistă.
„Ca să distrugi sufletul unei ţări e simplu, pentru că acum suntem în plină procedură de distrugere. Mecanismele internaţionale sunt foarte bine puse la punct. Un singur lucru nu mi-am închipuit că se va întâmpla: că nu ne vor lăsa să ne refacem sufleteşte”, a spus Dan Puric
Pe lângă aprecierile dure la adresa celor care vor și care au vrut de-a lungul istoriei, să ne fure țara, sufletul și bogățiile, publicul prezent a avut parte și de momente amuzante. Actorul îi tratează cu blândețe pe români și îi îndeamnă să se reconfigureze spiritual uitându-se spre trecut și la ceea ce se întâmplă în prezent. Dan Puric a mărturisit în fața publicului albaiulian că România „de la 1990 încoace și-a pierdut credința și tradiția” . ” Atunci când vrei să scazi temperatura morală a unui popor, îl deznădăjduieşti, îi iei încrederea, îl umileşti tot timpul”.
„Suflet românesc” este cartea dedicată de Dan Puric poporului românesc, dar și amintirii tatălui său, care spune autorul, l-a lăsat într-o Românie absurdă.
Pentru cei care nu au mai ajuns miercuri seara la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia să îl vadă pe maestrul Dan Puric în spectacolul „Suflet românesc – one man show”, joi de la ora 18.00 au mai avut o șansă să-l vadă și să-l asculte. Autorul, Dan Puric și-a lansat și la Alba Iulia, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, volumul „Suflet românesc” un manifest al conștiinței de a fi român care în aceeași măsură poate fi considerat și o frustrare că nu suntem mai mult decât ce suntem în prezent. Dan Puric spune că de la 1990 încoace sufletul românului s-a schimbat 360 de grade, Puric susține că „am pierdut credința, tradiția și modelul”.
„Sufletul românesc nu se declină între degenerarea evadatului din ghetoul comunist care fură acum în Occident și omul politic de azi care a distrus România mai mult decât oricare dușman, ci între cel care și-a dat viața pentru acest pământ și tăcerea românului de azi, care are memoria acestui lucru și nu cedează”, spune Dan Puric la finalul cărții sale.
„Un cioban avea 1500 de oi. Într-o zi și-a culcat capul pe iarbă și, privindu-și turma, și-a zis: „lipsesc două!”. Apoi, liniștit s-a culcat. Acesta este paradoxul unicității sufletului românesc. Să învățăm să privim sufletul românesc nu prin „imaginea României în lume”, care este o profanare a lui, ci prin icoana martirilor săi care este sfințenie în fața lui Dumnezeu.
Există, în sufletul acestui neam, o timiditate în fața lumii. Și, cum lumea de astăzi e arogantă, obraznică și îngâmfată, ai sentimentul că în intimitatea lui, sufletului românesc îi e rușine să participe la ea. Dar asta nu dintr-o resenmnare, ci dintr-un fel de „zare interioară” care spune că veșnicia nu poate fi atinsă de istorie. Poți negocia teritorii, poți vinde o țară, dar nu sufletul unui popor. În schimb pe acesta din urmă îl poți otrăvi. Și deoarece asta simt că se întâmplă cu bietul suflet românesc, eu (n-)am să tac”, descrie autorul „sufletul românesc”.
Dan Puric este actor, eseist, autor și regizor de teatru român care a jucat în teatru, în film și în spectacole de televiziune. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa profesor universitar doctor Dem Rădulescu.
A publicat mai multe cărți: Cine Suntem – Platytera – 2008, Despre omul frumos – Compania Dan Puric – 2009, Conferințe Ateneul Român – DVD BOX – Fundația Art Production – 2009, Fii Demn! – Compania Dan Puric – 2011, Suflet Românesc – Compania Dan Puric – 2013 și a susținut peste 1500 de conferințe în perioada 2007 – 2014.
A avut roluri principale în cadrul Teatrului Național București dar a regizat totodată spectacolele: Suflet Românesc – 2013, Royal Fashion – 2010, Vis, 2002, Don Quijote, 2005, Cei 150, 2003, Hic sunt leones, 2002, Toujours l`amour, 1997, Pantomimia, 1993. A jucat în mai multe filme și a participat la zeci de turnee în străinătate. Pentru impresionata lui activitate artistică a fost răsplătit cu numeroase premii și distincții importante.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News