Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO: ACCES cu PLATĂ în parcarea din centrul orașului Alba Iulia. Semafoarele din sensul giratoriu, funcţionale

Publicat

IMG_6570 Parcarea cu plată din centrul orașului Alba Iulia, în zona recent modernizată pe strada Tudor Vladimirescu, a devenit, de luni, funcțională. Șoferii care doresc să își lase mașinile în locurile amenajate vor trebui să achite un tarif de 1 leu pentru 30 de minute, între orele 8.00 – 17.00, respectiv 1 leu pe oră, în intervalul orar 17.00 – 8.00. Totodată, au fost puse în funcțiune și semafoarele aflate în noul sens giratoriu de lângă magazinul Unirea, acţionate cu buton, de către pietoni.

În ceea ce priveşte unele informaţii venite de la cititori Alba24, în care sesizau că bariera de la intrarea în parcare a fost blocată în weekend, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au precizat că a fost vorba despre testări ale acesteia, în vederea punerii în funcţiune a sistemului, de luni dimineaţa.

Luni, în jurul amiezii, şoferii nu se prea înghesuiau să folosească noul spaţiu modernizat şi cu taxă de parcare. Majoritatea locurilor erau goale. Rămâne de văzut dacă situaţia a fost generată sau nu de noua metodă de acces, având în vedere că locurile de parcare în zonă sunt la mare căutare.

La o săptămână după ce consilierii locali din Alba Iulia au aprobat, din a doua încercare, regulamentul de funcţionare a parcării cu plată din centrul oraşului Alba Iulia, aceasta a devenit funcțională. Noutatea este că locuitorii din blocurile din apropiere îşi pot rezerva parcarea cu abonament în valoare de 100 de lei pe lună.

În ceea ce priveşte regulamentul de parcare, reamintim că în şedinţa CL din 28 august s-a propus ca tariful de acces să fie un leu pe oră până la ora 18.00, după care intrarea să fie liberă. Iniţial, propunerea era pentru un tarif de un leu pentru o jumătate de oră, în intervalul orar 8.00 – 17.00, respectiv 1 leu pe oră, în intervalul orar 17.00 – 8.00, variantă respinsă la vot, vineri, cu şapte abţineri şi doar 10 voturi pentru. Nici amendamentul nu a fost aprobat, fiind înregistrare 10 abţineri şi 7 voturi pentru. În şedinţa extraordinară de marţi, 8 septembrie, regulamentul a fost aprobat, în varianta iniţială, cu amendamentul de abonament în valoare de 100 de lei pe lună pentru riverani.

Alte prevederi din regulamentul de parcare:

Contravaloarea tarifului de parcare se calculează automat, în funcţie de durata de staţionare şi intervalul orar în care se foloseşte parcarea.

Plata se efectuează cu monede şi bancnote afişate la casa automată, de 50 bani, 1 leu, 5 lei şi 10 lei.

În cazul pierderii tichetului, se va achita contravaloarea unui tichet pierdut, în sumă de 100 lei, la casa automată.

În zonă sunt amenajate 70 de locuri de parcare publice şi 18 locuri de parcare publice de reşedinţă.

Conducătorii auto vor trebui să respecte următoarele reguli: accseul se face doar în limita locurilor disponibile afişate; se opreşte autovehiculul la terminalul de acces, se apasă butonul de eliberare tichet, după ridicarea tichetului bariera se ridică automat, iar înainte de ieşirea din parcare se face plata la casa automată. După efectuarea plăţii, se va părăsi parcarea în termen de 5 minute. La terminalul de ieşire se va scana tichetul şi se va păsări parcarea după ridicarea barierei.

Obligaţii pentru şoferi:

– să achiziţioneze tichetul la intrarea în parcare

– să păstreze tichetul până la ieşirea din parcare

– să poziţioneze autovehiculul în limitele parcajului

– să respecte semnalizarea rutieră verticală sau orizontală

– să păstreze curăţenia în parcare

– să asigure securitatea autovehiculului parcat

– să răspundă pentru distrugerea dotărilor şi instalaţiilor din parcare ca urmare a unor manevre greşite.

Şoferilor le este interzis să execute lucrări de întreţinere la autovehicule în locurile de parcare sau pe calea de acces, să murdărească locul de parcare, să deterioreze barierele, aparatura de taxare, indicatoarele sau marcajele rutiere, să refuze plata taxei de parcare şi să staţioneze autovehicule neînmatriculate, în stare tehnică necorespunzătoare sau cu remorcă.

Administratorul parcării este Primăria Alba Iulia.

Sancţiuni pentru şoferi:

– repararea sau executarea lucrărilor de întreţinere la autovehicule în parcări sau pe căile de acces: amendă între 200 lei şi 400 lei pentru persoane fizice, respectiv între 00  lei şi 800 lei pentru persoane juridice

– murdărirea locului de parcare prin scurgeri de ulei, carburanţi etc,, provenite de la autovehiculul parcat: amendă de 200-400 lei pentru PF, respectiv 400-800 lei pentru PJ

– parcarea necorespunzătoare care are ca efect blocarea utilizării locurilor de parcare de către alte autovehicule: amendă de 200-400 lei pentru PF, respectiv 400-800 lei pentru PJ

– deteriorarea barierelor sau a aparaturii de taxare: amendă de la 1000 de lei până la 3000 de lei pentru persoane fizice sau juridice.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către împuterniciţii primarului şi poliţiştii locali.

Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal, ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din cuantumul amenzii.

Reamintim că inaugurarea lucrărilor de modernizare din zona Tudor Vladimirescu a fost făcută în 20 august.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Modernizarea zonei Tudor Vladimirescu din centrul oraşului Alba Iulia, finalizată. Parcare cu plată, de luna viitoare

Vezi AICI mai multe detalii despre proiect.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Drei

    luni, 14.09.2015 at 14:15

    Scuze, dar asta e o imbecilitate sa montezi semafoare in sensuri gratorii, doar LA ALBA IULIA intalnesti asa ceva. S-a dus toata „fluidizarea traficului”, uitati-va la piata, se blocheaza intersectia de fiecare data cand vor sa treaca pietonii, in loc s-o mute la 30 metri de sens au lasat-o acolo, plus ca e mica intersectia si sunt 4 treceri, o mare porcarie.

    Au vazut ca nu functioneaza si ce s-au gandit (hai sa ne combinam si cu Nea, nu doar cu Elis) desi, de la deschidere, functioneaza numai bine intersectia din centru FARA semafor dar asa-s imbecilii, cauta sa mai spele ceva banuti la fel cum au facut-o si la iesire spre Ampoita cu o mie de semne reduntante (pista de bicicisti/depasirea interzisa/depasirea permisa/pista de biciclisti/parcare interzisa/depasirea interzisa/etc.) din 5 in 5 metri.

    In toate orasele civilizate sensurile giratorii INLOCUIESC semafoarele, asta e IDEEA, la noi sunt complementare, in Cluj cum pot functiona fara semafor? In Sibiu, Bucuresti, Mures, ABSOLUT ORICE ORAS.

    • Dan

      luni, 14.09.2015 at 15:32

      Numai in Alba se intampla treaba asta, o sa scoata taxa pe parcare si cand nu era taxa erau locuri goale.

    • mihai

      luni, 14.09.2015 at 16:37

      prietene…
      uita-te la sensul giratoriu de la intersectia bd transilvania cu revolutiei…este fara semafor (deocamdata)…si ce vezi?
      iti spun eu…o aglomeratie de sa te fereasca Dumnezeu…si asta pt ca „regii” drumurilor, adica pietonii, nu au nici o durere de cap…traverseaza unul cate unul, precum cainii, fara sa ii intereseze de coada de masini care asteapta dupa fiecare…asa ca acele semafoare, nu fac altceva decat sa „disciplineze” pietonii, care oricum, ei considera ca au toate drepturile fara nicio obligatie…

      • Drei

        luni, 14.09.2015 at 19:55

        @mihai, nu b0$$, nu asta-i problema, e o zona aglomerata si sunt 4 treceri de pietoni la un sens giratoriu la care nici nu trebuie sa invarti de volan sa-l parcurgi.

        Cum ai rezolva tu problema aglomerarii prin semafoare? Chiar ai amplifica-o pentru ca va trebui sa se faca rosu pentru fiecare om care trece si va mai ramane rosu ~20j de secunde dupa ce-a trecut (daca n-ai remarcat cum functioneaza semafoarele) si apoi cum s-a facut verde alt om apasa butonul (fiind o zona AGLOMERATA).

        Cel mai bine ar fii un pasaj, dar nu e fezabil, NU SEMAFOARE. E chiar asa dificil conceptul de sens giratoriu pentru unii?

    • @Drei

      luni, 14.09.2015 at 17:58

      Eu cred ca tu esti un frustrat care nu stie sa circule cu masina. Daca nu esti in stare, mergi cu autobuzul. Ne scutesti pe noi ceilalti de un pericol public.

      • Drei

        luni, 14.09.2015 at 19:51

        Nu, stiu sa circul si-am condus prin toata tara fara vreun incident, inteleg ca din autobuz vezi altfel lucrurile(pancartele publicitare de pe geam poate-ti obtureaza vederea) si te frustreaza multe dar nu-ti da cu parerea pe un subiect pe care nu-l stapanesti, mai ales daca parerea e o cretinitate ad homien.

        „Hurr durr cum sa critici ceva, TE CREZI MAI BUN, DESTEPT, du-te/fa/incearca/mergi cu autobuzul”

    • Romanul Nemultumit

      marți, 15.09.2015 at 08:30

      In cetate la piata tot cu semafoare…la Unirea aici in centru IDEM… ce sa mai spui? „iedilii” oraasului gandeste bine…insa nu suficient!

      Propun sa facem o petitie cu privire la „semaforizarea” sensurilor giratorii in Alba Iulia, cu mentiunea:
      daca e giratoriu, de ce mai e si semafor, sau sa puna cum era in 1920–1930 un foisor in mijlocul giratoriului si acolo un politist de la circulatie sa „dirijeze” traficul- LA NOI ca la NIMENI!!!

  2. dorel

    luni, 14.09.2015 at 23:08

    Un sens giratoriu nu se blocheaza niciodata de la …pietoni ci de la gibonii care intra in el pentru a ramane… Fluidizeaza circulatia daca intri in el pentru a iesi rapid nu pentru a-i bloca pe ceilalti doar pentru ca te grabesti sa …stationezi in el. De-aia se si da prioritate de stanga …Giratoriul nu e parcare !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate