Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: De doi ani, pe două roți. Zeci de „ştrengari”din Alba Iulia pleacă „hai hui” în drumeţii prin ţară. Povestea grupului Bicheru Cycling

Publicat

10389183_303812416491909_2577907952387457924_n În Alba Iulia, un grup de pasionați ai mersului pe două roţi au înființat, anul trecut în noiembrie, Asociația Bicheru Cycling. La început au fost un grup restrâns, iar acum au ajuns la câţiva zeci de membri de diferite vârste, de la 9 ani şi până la 52 de ani. Au poate mai multe lucruri în comun, dar unul este cert, pasiunea pentru ciclism.

 Mersul pe bicicletă i-a dus şi la „cote” maxime prin organizarea de drumeţii în diferite zone din judeţul Alba şi nu numai. Nu s-au oprit doar la expediții, ci au ajuns chiar să  participe şi la diverse competiţii sportive.

Pe parcursul anului 2014, grupul de bicicliști amatori, au reușit să strângă în expedițiile organizate, peste 65 de persoane, în scopul promovării traseelor cicloturistice din zona geografică: Trascău, Vințului, Metaliferi, Șureanu, Cindrel.

Şi numele asociaţiei, ”Bicheru Cycling” are o poveste în care mulţi dintre membrii grupului se regăsesc. Îl consideră un joc de cuvinte “inventat” chiar de ei, care pornește de la cuvântul “biker” (persoană care se dă cu bicicleta din pasiune), adaptat limbii române, biker = bicher. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, bicher înseamnă și om petrecăreț, chefliu, ștrengar, definiție în care, spun membrii grupului, se regăsesc și ei.

De doi ani, în weekend bicicliştii se echipează cu haine sport şi pleacă „hai hui” să se răsfeţe cu ture de mountain biking prin judeţ, şi nu numai. Anul trecut au adunat în „palmares” 35 de ”Ture de Duminică”, traseele parcurse fiind postate pe pagina de facebook a asociației, cu track-uri pe bikemap.net, însoțite de poze. Cel mai tânăr participant la ”Tura de Duminică” a avut vârsta de 9 ani, iar cel mai vârstnic a fost de 52 de ani.

Turele au fost de diferite grade de dificultate, existând atât ture ușoare (cu participarea inclusiv a copiilor), cât și ture sportive, grele și foarte grele (peste 100 Km cu diferență de nivel peste 2.000m).

Membrii asociației au organizat ”Ture Deschise”, ture publice în care orice biciclist pasionat să pedaleze era invitat, în zonele din Munții Trascăului.

”Și înainte ieșeam cu bicicletele pe munte dar nu într-un mod cât de cât organizat. Cele mai multe ture le-am desfășurat doar într-un cadru restrâns (membrii Bicheru Cycling), fiind destul de dificil de a organiza ture deschise la care să poată participa oricine din afara grupului, în primul rând pentru că e mai eficient și rapid să mergi pe trasee montane în grup mai mic, decât în grup numeros.

Cu toate acestea, au fost și câteva ture deschise, la care am invitat prin intermediul paginii noastre de Facebook și alți pasionați de mountain bike să ni se alăture. Unii dintre ei au continuat să vină în mod regulat și, ca urmare, i-am inclus în familia noastră, devenind și ei bicheri” și spun că au observat o creștere constantă a interesului pentru ciclismul montan, probabil și datorită creșterii posibilităților de pedalare în interiorul orașului (prin inaugurarea unor piste de bicicletă: Cetatea Alba Carolina, pistă Alba Iulia – Micești, pistă Șoseaua Clujului, ”Transalpina de Mamut”).

Dintre turele organizate în 2014 s-au remarcat, prin numărul participanților, următoarele:

– Tura 1: ”Gata hibernarea” (15 februarie 2014, 46km) – Alba Iulia – Lunca Meteşului – retur, 18 participanți

– Tura 12: ”Hai cu noi la narcise” (11 mai 2014, 85km) – Alba Iulia – Șard – Ighiu – Cricău – Benic – Răicani – Modolești – Poiana Galdei – … – Alba Iulia. 33 bicicliști și 11 plimbăreți. A fost prima tură bike & trekking organizată, cei fără bicicletă având posibilitatea de a merge pe jos la Poiana Narciselor de la Tecșești (pe un traseu marcat de pe Valea Gălzii)

– Tura 31 : ”Cheile Turzii” (12 octombrie 2014, 56km). Tură cicloturistică organizată de turdeni.ro cu participanți din Alba Iulia, Aiud, Turda și Cluj-Napoca, fiind considerată ”Reuninea de MTB a Trascăului”, 46 participanți

Turele ”Hai cu noi la narcise” și ”Cheile Turzii” ar putea deveni o tradiţie, pentru că membrii asociaţiei vor să le organizeze şi în acest an, pentru socializarea şi cunoaşterea şi altor grupuri de biciliști din zonă, de promovare a bicicletei ca mijloc de deplasare și a traseelor montane ca alternativă de petrecere a timpului liber în rândul tinerilor și copiilor.

Membrii grupului au participat şi la organizarea concursului Șureanu Mountain Bike 2014, astfel Bicheru Cycling a stabilit, curățat și marcat traseul de concurs, a filmat şi fotografiat participanții.

Pe site-ul asociaţiei, membri îşi consemnează drumeţiile prin care se aventurează și oamenii care îi întâlnesc în execursiile pe două roţi, iar pe pagina de Facebook postează fotografii din locurile pe unde s-au „perindat”.

Am „furat” şi noi câteva poze cu turele pe care bicicliştii le organizează la sfârşit de săptămână. Așa, pentru a vă provoca… la mișcare. Că tot vine primăvara.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement