Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO DOCUMENT: Cea mai veche hartă a oraşului Alba Iulia. Prima imagine a Cetăţii medievale, de la 1687 o datorăm unui italian

Publicat


Prima imagine a Cetății medievale din Alba Iulia o datorăm unui italian și este datată în 1687. Planul stampă ne înfățișează orașul și incinta Cetății în linii generale, dar precise, susțin istoricii.

„Pianta d’ Alba Iulia“ ne aduce în față o Cetate în formă pătrată, cu două bastioane (lucrare de fortificație construită de obicei la colțurile unei fortărețe), ridicate, după 1613, în vremea principelui Gabriel Bethlen.

Cetatea cu porți gemene

O descriere a acestor lucrări avem de la cronicarul Wolfang Bethlen:

„Cetatea are un zid vechi de șase-șapte secole, zidit din ruinele fostului oraș Apulum. Împăratul Ferdinand începuse odinioară un șanț în fața zidului, pe care l-a continuat Gabriel Bethlen.

Acesta a mai zidit la cele două colțuri ale cetății bastionare mari și regulate umplute cu pământ. Cetatea are două porți gemene.

Una către răsărit, care privește spre Mureș și spre râul Ampoi, având față de acesta 1.000 de pași. Se numește poarta Sfântului Gheorghe, întărită cu o barbacană.

Cealaltă poartă privește spre apus și spre oraș și poartă numele Sfântului Mihail, având un interval față de dealul viilor tot de 1.000 de pași“.

Pe laturile de sud, vest și nord apare reprezentat un șanț de apărare. Era traversat de trei poduri prin care se asigura legătura cu exteriorul.

„Primul pod se afla în fața porții Sfântului Mihail, spre oraș; altul pe aceeași latură, mai la sud, în dreptul Bisericii-Catedrale, iar al treilea pe latura de sud, în dreptul Palatului Princiar. Ultimele două deserveau doar Palatul Princiar“, susține istoricul Gheorghe Anghel, unul dintre cei care au cercetat documentul.

Pe planul-stampă, în interiorul Cetății figurează Catedrala Romano-Catolică și Palatul care i-a găzduit pe principii Transilvaniei. Timp de 17 decenii, între 1541-1711, Alba Iulia a fost capitala Principatului autonom al Transilvaniei. Pe latura de sud a Cetății apar, cel mai probabil, Palatul Apor, casa Bethlen și casa oaspeților sași.

„Ceea ce trezește un interes deosebit este forma pătrată a Cetății, care, evident, era aceea a castrului roman, cât și sistemul de porți flancate de câte două turnuri interioare, ce erau tot din epoca romană. Erau plasate pe centrul laturilor, pe poarta praetoria la est și decumana la vest“, concluzionează istoricul.

Planul lui Visconti din 1711

La trei decenii după „Pianta d’ Alba Iulia“ a fost întocmit, potrivit istoricului citat, cel mai important plan topografic care ne permite cunoașterea orașului și Cetății Alba Iulia. Documentul topografic realizat în 1711, poartă semnătura  italianului Giovani Morando Visconti.

Fortificația este reprezentată tot sub forma unui patrulater, flancată în colțuri de două bastioane. Porțile sunt altfel marcate decât în planul din 1687: Sfântul Mihail, spre oraș, este marcată sub forma literei M, iar Sfântul Gheorghe în forma literei U.

„Acest lucru înseamnă că sistemul porților a fost modificat în cele trei decenii care s-au scurs de laun plan la altul“, subliniază Gheorghe Anghel.

În planul lui Visconti sunt bine conturate clădirile din interiorul Cetății: Palatul princiar cu cele trei curți interioare, Catedrala și o construcție care le înconjura pe cele două-Kenderwar. Pentru ultima, arhitectul dă următoarea explicație „linie de fortificație executată pentru apărarea magazinelor din Palat“.

Dintre clădirile care populau Cetatea medievală Alba Iulia se mai păstrează cele două bastioane ridicate între 1618-1628, în vremea Principelui Gabriel Bethlen, în colțurile de sud-est și sud-vest.

Tot din fortificația medievală au mai rămas zidurile de piatră pe latura de sud, dar și ancadramentele porților secundare. Pe latura de nord, în peretele palatului Apor se află o poartă marcată în exterior de un ancaframent, iar pe latura de sud mai pot fi văzute ancadramentele unuei porți ce deservea Palatul Princiar.

1686, Cetatea este predată habsburgilor

Din 1686, Cetatea este predată habsburgilor. Este momentul în care clădiri emblematice ale fostei capitale a Transilvaniei, precum Palatul Princiar, Colegiul Academic, vor fi transformate în cazărmi și depozite militare.

Tot austriecii vor ridica la Alba Iulia, între 1715-1738, cea mai importantă fortificație bastionară din Transilvania. După 298 de ani de la începutul lucrărilor de construcție, Cetatea pe care o vedem și astăzi la Alba Iulia rămâne un mare monument de arhitectură militară, unică în România.

Nicu NEAG


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Studenții Universității din Alba Iulia, ies la vot pentru a-și alege reprezentanții în Consilii și Senat. Cine candidează

Publicat

universitate

Studenții Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia își aleg în această săptămână reprezentanții în Consiliile și în Senatul insituției superioare de învățământ din inima Cetății Alba Carolina.  Alegerile academice parțiale în care vor fi votați studenții care își vor reprezenta colegii și implicit facultățile în Consiliul și în Senatul Universității vor avea loc joi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Cine va fi noul viceprimar al municipiului Alba Iulia. Liderii PNL au găsit înlocuitor pentru Gabriel Pleșa

Publicat

lupea

Liberalul Gabriel Lupea va fi noul viceprimar al municipiului Alba Iulia, potrivit unor surse politice Alba24.ro.  Sursele Alba24 au mai declarat că actualul consilier local așteaptă validarea din partea Biroului Local PNL, însă aceasta este doar o formalitate, în condițiile în care liderii partidului au cazut deja de acord cu numirea acestuia în funcție.  După […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Galda de Jos lovește din nou. Potrivit siteului propriu, adresa de contact este în New York

Publicat

Primăria Galda de Jos, lovește din nou pe siteul propriu. După scandalul în care copiase textul secțiunii ”Bun venit”, de pe site-ul Primăriei Ciugud, administrația locală are acum un nou site, de data aceasta ”acustic”. O voce feminină recită fără discernământ toate secțiunile, inclusiv partea de contact. Și dacă tot am ajuns aici, aflăm că […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PARCĂRI cu PLATĂ la Alba Iulia: Au fost montate indicatoare. Când ar putea intra în vigoare TARIFELE, ce trebuie să știe șoferii

Publicat

În mai multe zone din Alba Iulia au fost amplasate, în ultima perioadă, indicatoare speciale de marcare a zonelor în care se vor percepe tarifele de parcare cu plată și panouri cu informații despre valoarea acestora pe intervale de timp (în lei și euro), precum și modalitatea de achitare a acestora. Reprezentanții Primăriei spun însă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate