Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO DOCUMENT: Zlatna, primul orașul minier din Transilvania în care s-a folosit mașina cu abur

Publicat


Mașina cu aburi de 14 cai putere a fost pusă în funcțiune la topitoriile miniere din orașul Zlatna în anul 1838. Proiectul a fost pus în practică de către o firmă respectabilă din Viena, pentru suma de 10.000 de florini. Contractul încheiat între constructor și beneficiar prevedea și o serie de condiţii legate de instruirea personalului care urma să manevreze mașinăria, dar și de consumul de lemne.

Detalii ale achiziției mașinii cu abur  sunt oferite într-o lucrare manuscris din 1792, reprodusă în cartea „Zlatna de odinioară“, scrisă de scrisă de Florin Bota, Horia Ciugudean şi Gabriela Mircea. Potrivit documentului, tratativele între Curtea de la Viena şi administraţia minieră din Zlatna, pentru fabricarea mașinăriei, au început încă din 1834.

„La 1 decembrie 1836, administraţia domeniului Zlatnei se adresează Tezaurariatului, manifestându-şi acordul cu privire la construirea unei maşini cu aburi la topitoriile de aici, arătând unele avantaje ce s-ar putea obţine de pe urma acestei inovaţii în procesul de producţie. Se specifică însă că, în scopul punerii în funcţiune a maşinii, nu va mai putea fi folosită căldura de la cuptoarele de topit din cauza conţinutului de sulf care produce coroziune la conductele de aburi“.

Costurile achiziției: 10.000 de florini

Tratativele dintre constructor şi beneficiar s-au soldat cu încheierea, la 22 decembrie 1836 „a unui proiect de contract, prin care firma vieneză (KK Bergwerksproducten Verschleissdireczion) reprezentată de mecanicul John Punchon şi asociatul său Metneuv Fletcher se obligau să construiască pentru administraţia minieră şi metalurgică din Zlatna (K. Berg – Hutten – und Herr Herrschaftsadministration) o maşină cu aburi de 14 cai putere pentru suma de 10.000 florini“.

Contractul încheiat între cele două părți prevedea și o o serie de condiţii legate de termenul de execuţie al maşinii, caracteristicile tehnice, instruirea personalului necesar deservirii maşinii, consumul de lemne al acesteia, costul lucrării precum şi modalităţile de plată.

1747, înființarea Uzinei metalurgice

Pentru mineritul din Transilvania şi, în concret, pentru întreprinderea metalurgică din Zlatna, 1747 a fost un an decisiv. A fost construită noua topitorie din care s-a dezvoltat apoi uzina pentru prelucrarea metalelor neferoase.

Înfiinţarea uzinei metalurgice din Zlatna, în anul 1747, la nivelul tehnic al timpului, a fost determinată de mai mulţi factori şi anume: bogăţiile subsolului din zonă, progresele şi inovaţiile realizate în tehnica prelucrării metalelor şi nevoia stringentă pentru statul austriac de a realiza venituri substanţiale din producţia minieră. Construcţia marii întreprinderi pentru topit metale din Zlatna (Feuer Schmaltz Hulte) începe la 7 iulie 1747 şi se termină patru luni mai târziu. Suma cheltuită: 1743 florini şi 12 1/4 creiţari. Florinul era monedă de aur de aproximativ 3,5 grame (bătută din 1252, în Florenţa), iar creiţarul monedă din argint bătută în Austria până în 1891(60 de creiţari valorau un florin).
Fost centru al administraţiei miniere în epoca stăpânirii romane şi sediul celor mai înalţi demnitari, Zlatna redobândeşte în veacul al XVIII-lea importanţa sa economico-administrativă avută în antichitate.

În prezent, Zlatna trăieşte din amintiri şi cu speranţa că exploatarea minieră care a dat viaţă oraşului sute de ani va fi redeschisă la un moment dat. Asta, după ce combinatul de prelucrare a cuprului Ampelum s-a închis în 2004, iar peste 1.000 de oameni au rămas fără loc de muncă.

Nicu NEAG

sursa foto: arhiva Florin Bota


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Un tânăr din Abrud s-a ales cu dosar penal la Alba Iulia. Ce le-a spus polițiștilor când i-au cerut actele

Publicat

politist trafic

Un tânăr de 30 de ani din Abrud este cercetat penal după ce a fost oprit în trafic, de Poliție, la Alba Iulia. Le-a spus agenților de la rutieră că nu avea acte la el și le-a comunicat datele de identitate ale fratelui său ca fiind ale lui. Potrivit IPJ Alba, duminică, polițiștii rutieri din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A provocat accident, după ce a condus băut și fără permis. Dosar penal pentru un bărbat din Daia Română

Publicat

masina politie

Un bărbat din Daia Română s-a ales cu dosar penal după ce a provocat accident rutier, în timp ce conducea un autoturism, aflat sub influența alcoolului și fără permis. A lovit o mașină parcată pe marginea drumului, pe strada Principală din comuna Cergău. Accidentul s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 18.30, pe strada Principală din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Obreja. Doi tineri au ajuns la spital, după ce un șofer băut și fără permis a intrat cu mașina într-un stâlp

Publicat

Doi tineri au ajuns la spital duminică noaptea, după ce mașina în care se aflau a lovit un stâlp. Șoferul, un bărbat din comuna Mihalț, nu avea permis și se afla sub influența băuturilor alcoolice. Potrivit IPJ Alba, la data de 8 decembrie 2019, în jurul orei 22.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident în sensul giratoriu DN 1 Alba Iulia – Lancrăm. Mașină răsturnată în afara șoselei, doi tineri răniți

Publicat

Doi tineri au fost răniți după ce s-au răsturnat cu mașina, în zona sensului giratoriu ”Trei poduri”, DN 1 Alba Iulia – Lancrăm. Șoferul nu ar fi adaptat viteza la intrarea în intersecție și era sub influența alcoolului. Potrivit IPJ Alba, duminică, în jurul orei 5.00, pe DN 1, la km 373, în afara municipiului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate