Actualitate
FOTO: Două statui romane expuse în Piața Cetății din Alba Iulia, mutate în interiorul Muzeului Principia pentru a fi restaurate
Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei a demarat procedura de conservare a exponatelor din lapidariul Spațiului muzeal Principia.
Cele circa 100 de exponate din lapidariul Spațiului muzeal Principia din Alba Iulia vor beneficia de conservare în urma unei acțiuni demarate luni, 11 martie, de Centrul Cultural Palatul Principilor, prin Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei.
Două dintre bunurile culturale litice, respectiv statuia zeului Jupiter tronând și cea a unui ofițer de rang superior, au fost mutate la interiorul spațiului muzeal.
De procedurile specifice necesare (curățare, biocidare, consolidare și hidrofugare) se va ocupa echipa de restauratori și conservatori a Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei.
Reprezentanții instituției spun că tot sub supravegherea cărora s-a efectuat și mutarea celor două statui, de mari dimensiuni, facilitată de intervenția unei macarale.
Potrivit acestora, intervențiile se vor finaliza în cursul lunii aprilie, iar exponatele vor fi relocate în cadrul aceluiași amplasament.
Cu această ocazie vor fi reînnoite și plăcuțele informative, deteriorate de factorii de mediu.
Totodată, circulația în cadrul muzeului se va schimba, intrarea în incintă urmând să se facă prin Piața Cetății, cu ieșirea prin lapidariul reorganizat.
Procedura de conservare a exponatelor din lapidariul Spațiului muzeal Principia nu va afecta activitatea cu publicul, vizitatorii fiind așteptați în continuare, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.
Spațiul muzeal Principia din Alba Iulia, inaugurat în anul 2015, valorifică turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum.
Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Unul
sâmbătă, 16.03.2024 at 07:21
Statuilor în cauză le mergea chiar foarte bine atunci când se aflau în sălile Muzeului Național al Unirii, proprietarul acestora. Pentru că marii experți în artă, fotbal, moaște, și mai ales datul cu părerea, au hotărât ca statuile să iasă la plimbare, afară în ploi și frig, au cam crăpat și ele. Sunt chiar mai multe monumente romane în situația asta de care în câțiva ani se va alege praful. Atunci vor fi trimise la restaurat, nu cu macaraua, ca acum, ci pe făraș. Evident că după restaurare o să fie ceva mai micuțe, cât să împodobească vreo noptieră a celor care au inițiat isprava. Multe muzee ale lumii ar fi fost fericite să aibă piesele astea de artă monumentală romană în patrimoniul lor, la adăpost, numai că ele, din păcate, nu au cunoscut încă specialiștii de autobază foarte pricepuți la peisagistică, ce îi are urbea din belșug aici.