Educație
FOTO: Elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia au participat la cursuri de prim ajutor, în cadrul programului „Școala altfel”
Elevii claselor a IX-a și a X-a A, D și E de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au participat, în cadrul programului național „Școala altfel”, la cursuri de prim ajutor.
„Acordarea primului ajutor este esențial în situațiile de urgență și poate face diferența între viață și moarte. Pentru a-i putea salva la nevoie pe cei din jurul nostru este esențial să cunoaștem tehnici de prim ajutor.
Aflați la vârsta adolescenței, elevii colegiului militar își dezvoltă competențe și deprinderi de acordare a primului ajutor, de înțelegere a procedurilor, de respectare a regulilor de siguranță, dobândind în același timp și încredere în propriile abilități”, au transmis reprezentanții colegiului militar.
Alături de cadre medicale din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Alba și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România Filiala Alba, elevii claselor a X-a A, D și E și a IX-a, alături de profesorii diriginți, Simona Mureșan, Dan Anca și Ioana Lupșa respectiv Laura Ciobanu, Adela Tudor, Lucian Irimie, Simina Dura, Isabela Bucea, Sanda Irimie și Roxana David au participat cu ocazia Programului național „Școala altfel” la cursuri de prim ajutor, având oportunitatea de a exersa tehnicile de prim ajutor, astfel încât să fie pregătiți pentru orice situație de urgență.
„Tot ce am învățat în cadrul cursului de prim ajutor este foarte important, deoarece chiar poate face diferența între viață și moarte, aceste informații ne pot ajuta atât pe noi, cât si pe cel aflat la nevoie, în situațiile critice. Este foarte important să cunoaștem corect primii pași care trebuiesc efectuați în momentul în care unei victime, fiindcă dacă nu avem pregătirea necesara îi putem înrăutății situația, astfel ne putem ajuta nu doar bunicii, părinții sau frații, dar si oamenii din comunitatea în care trăim.
În foarte multe cazuri intervenția rapidă poate reduce gravitatea situației și poate preveni complicațiile ulterioare, de aceea consider că fiecare om ar trebui să cunoască manevre precum verificarea stării de conștientă, poziția laterală de siguranță, cât și masajul cardiac.
Cel mai important în aceste situații este să ne menținem calmul, iar astfel putem salva o viață. Încurajez pe toată lumea să participe la un astfel de curs dacă are ocazia. Aș vrea să mulțumesc doamnei doctor, domnului asistent și domnului ambulanțier, dar și colegului meu elev fruntaș Gabriel Dăhălean, care este voluntar la serviciile de ambulanță, pentru implicarea de care au dat dovadă pentru a ne învăța aceste tehnici esențiale în salvarea oamenilor”, a mărturisit elev fruntaș Laura Dreghiciu.
„Instructorii au venit pregătiți cu numeroase dotări cu ajutorul cărora procesul de învățare să devină mai eficient și atractiv, îmbinând teoria cu aplicarea acesteia pe manechinele de antrenament sau chiar elevii între ei. Toate greșelile făcute de noi au fost corectate cu mare atenție de către personalul medical, care a dat dovada de maximă răbdare și profesionalism. Aptitudinea de a salva o viață este una esențială, mai ales în pregătirea unui militar”, a spus elev fruntaș Alexandru Dumitru.
sursa, foto: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News