Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Elevii de la la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, vizită de studiu la Parcul Dendrologic, în „Săptămâna Verde”

Publicat

Săptămâna Verde (27 februarie – 3 martie 2023) a fost un prilej pentru elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia să se apropie de spațiul natural printr-o vizită de informare despre istoricul și specificul Parcului Dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia aflând astfel că din 1999 s-au început demersurile pentru amenajarea acestui parc, inițiat prin eforturile neobositului inginer silvicultor Nicolae Pătrânjan.

În 2001 a fost inaugurat, neavând foarte multe specii de plante atunci, dar în timp s-a ajuns la peste 1400 de specii și peste 12 000 de exemplare.

Copiii au fost entuziasmați să afle despre existența unui bambus rar, Phyllostachis viridiglauscen, care crește 20 de cm pe zi, ajungând până la 5-6 metri în spații cultivate și la peste 25 de m în medii naturale.

Faptul că există o „alee terapeutică” de 140 m, pe care te poți plimba vara în picioarele goale a devenit o curiozitate pentru micii vizitatori, care au inițiat un concurs pe echipe (activități de identificare a diferitor specii de arbori și păsări din acest ecosistem pentru a înțelege mai bine acest mediu) apoi, sub îndrumarea inginerului peisagist, Mihai Moraru, copiii au învățat cum să planteze un arbust în semn de respect pentru natură și pentru eforturile custozilor, a îngrijitorilor și a inginerilor silvicultori care au contribuit la conservarea acestei rezervații naturale de-a lungul timpului.

Au aflat care este cel mai indicat tip de sol pentru a cultiva plante, cel cu PH între 4-8, prin intermediul unui experiment cu hârtie turnesol, descoperind astfel că solul din cadrul parcului are un PH între 7-8, deci este bun pentru a cultiva plante.

La această excursie tematică au participat trei cadre didactice: Popa Diane, coord. excursie, Florea Simona și Sanda Lazea profesori însoțitori și 24 de elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia: Bicheși Bogdan, Tripon Alexandru, Crăciun Alexandra, David Luca, Dârja Paul, Dreghici Bogdan, Dreghiciu Nectaria, Eneșel Raul, Marian Tudor, Mocan Adi, Orășan George, Petric Alexandru, Pițu Bianca, Popa Darian, Popa Samir, Sasu Denisa, Suciu Lucas, Todor Dragoș, Tomescu Iulia, Avram Ştefania, Bobar Vanessa, Antonia, Gheorghe-Coşarcă Alexandra Maria, Man Bianca Anamaria, Muntean Sara Camelia, Pătruţ Raluca Ioana, Trandafir Maria.

„Ne dorim totodată ca în viitor să se deschidă și niște ateliere de sculptură în lemn, de grădinărit, de modelaj sau de experimente într-o pepinieră, pentru ca generațiile de copii care vizitează parcul să poată participa activ la lecții despre beneficiile naturii și a conservării unor specii periclitate sau mai rare” a afirmat inginerul peisagist, Mihai Moraru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement