ACTUALITATE
FOTO-VIDEO: Exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Fișa biografică a comandantului Gărzii Naționale din 1918, Florian Medrea
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, exponatul lunii decembrie. A fost expusă fișa biografică a căpitanului Florian Medrea, datând din anul 1934, și totodată cea mai semnificativă piesă din colecțiile muzeului albaiulian care amintește de personalitatea lui. Tematica lunii decembrie este ocazionată de apropierea zilei naționale, dar și de proiectul recent lansat al Muzeului Natţonal al Unirii, „Ținutele Istoriei V. Garda Națională de la Alba Iulia”.
Căpitan la vremea respectivă și veteran de război, Florian Medrea a fost comandantul Gărzii Naționale, formațiunea militară ce a păzit orașul Alba Iulia și a asigurat buna desfășurare a lucrărilor Marii Adunări Naționale în ziua de 1 decembrie 1918.
Vezi şi FOTO-VIDEO: „Florian Medrea, comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia”, lucrare prezentată la începutul sesiunii ştiinţifice „98 de ani de la Marea Unire”, la Sala Unirii
Florian Medrea s-a născut la 30 iulie 1884 în localitatea Țelna din județul Alba. După ce a urmat clasele primare la Alba Iulia, școala confesională maghiară, două clase la liceul romano-catolic din Alba Iulia și alte două la liceul greco-catolic din Blaj, s-a îndreptat spre cariera militară.
A urmat astfel Școala de cadeți din Marburg, Styria (Austria), pe care a absolvit-o ca șef de promoție în 1904 și a fost promovat la gradul de „stegar”. Au urmat apoi alte cursuri militare la Sibiu. Și-a desăvârșit studiile cu bacalaureatul obținut la Liceul Gojdu din Oradea, precum și cu Facultatea de drept urmata la Cluj, obținând și doctoratul în drept și trecând și de examenul de avocat la Cluj.
În anii războiului, Florian Medrea a fost repartizat la Regimentul 1 Bosnieci, unde a servit până la prăbușirea Imperiului Austro-Ungar , fapt ce i-a adus o experiență considerabilă în strategia militară.
De la 1 noiembrie 1918 până la 7 februarie 1919, a îndeplinit solicitanta funcție de comandant militar al județului Alba cu reședința la Alba Iulia, având în subordinea sa toate formațiunile militare de pe cuprinsul județului.
De organizarea Legiunii sau Gărzii Naționale de la Alba Iulia s-a ocupat alături de Ioan Fekete Negruț.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Vezi şi PROGRAMUL de 1 Decembrie la Alba Iulia: Concert Andra & Zdob și Zdub, masă populară și spectacol grandios de artificii, la Festival de România
Citeşte şi FOTO-VIDEO: A fost lansată Garda Națională de la Alba Iulia. Reconstituire istorică a „legiunii” care asigura paza oraşului, la 1 Decembrie 1918
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.