Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Expoziţie la Arhivele Naţionale Alba. Documente ce prezintă viaţa şi activitatea cărturarului Timotei Cipariu

Publicat

DSC_0668 La sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale sunt prezentate, în cadrul expoziției „Timotei Cipariu în documente de arhivă”, materiale în original ce prezintă viaţa şi activitatea marelui cărturar transilvănean. Expoziţia este deschisă publicului până în 20 martie.

Timotei Cipariu (1805-1887), născut la Pănade (Alba), a fost un erudit român transilvănean, revoluționar paşoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociaţiei Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi).

„Timotei Cipariu a avut o predilecție pentru limbile orientale, a cunoscut araba și a știut-o la perfecție, putând să compună și poezii. A cunoscut persana, ebraica, turca” a precizat Dana Zecheru, șefa Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale.

„Într-o zi mi-a căzut în mână un călindar românesc în care lunile anului trecute una după alta pe fiecare foaie erau scrise cu numere românesc dar și cu cel evreiesc sau jidovesc. Literele evreiești se deosebesc cu ale noastre cu care scriem astăzi și care fac parte din așa numitul alfabet latinesc. Şi apoi evreii sau jidovii nu citesc scrisoarea cum o citim noi de la stânga spre dreapta, ci tocmai întors, de la dreapta spre stânga.

Văzând lunile scrise în calendar și românește și jidovește și mi-am zis, dacă luna ianuarie, de pildă este scrisă în românește cu aceste litere atunci românește trebuie să fie scrise tot așa, cu deosebirea că doar are alte slove. Am început a ceti de la stânga la dreapta cum fac evreii și deodată mirarea neașteptată, mi-am dat seama de rostul literelor evreiești prin asemănare și deosebire de cele românești. Și nu peste mult timp le-am prins înțelesul și apoi încetul cu încetul mi-am însușit această limbă, încât, până la urmă m-am procopsit foarte bine în scrierea și cetirea ei”, a scris Timotei Cipariu într-o însemnare a lui.

Vernisajul expoziţiei a fost organizat vineri, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate