Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Festivalul de film şi fotografie Art Aiud. Creaţiile a peste 50 de artişti din Europa, Egipt şi Canada prezentate pentru public

Publicat

1383172_801839339839113_4322384047956269707_n Festivalul de Film şi Foto Art Aiud, ediţia a X-a, a reunit în perioada 17-18 octombrie, creaţiile a peste 50 de artişti din Europa, Egipt şi Canada. A propus participanţilor şi publicului, alături de reperele clasice care au consacrat festivalul, şi câteva dimensiuni culturale novatoare, transmit organizatorii.

Festivalul a fost deschis cu trei expoziţii, marcate de de experienţe definitorii pentru imagine şi cuvânt, realizate pe Feleki Karoly şi Dorel Găină, profesori la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Au marcat un dialog atipic între artistul fotograf şi participantii la vernisaj.

Dintr-o cu totul altă dimensiune culturală, expoziţia Ralucai Piteiu regândeşte spaţiul atemporal al unei săli de muzeu. Un experiment în care doi dintre cei mai importanţi artişti fotografi ai momentului şi o tânără care se alătură cu succes acestui tip de demers, au transformat spaţiul galeriilor Inter Art – cu cele cinci săli de expoziţie – într-un element artistic în care tiparele au fost transformate în valori conceptuale şi artistice, în care publicul a devenit, involuntar, „element dinamic” al imaginii aparatului de fotografiat, având posibilitatea să regândească sau să redefinească spaţiile artistice propuse.

Cartea şi proiecţia de fotografii, cu secvenţe din ceea ce reprezintă tradiţia culturală a Indiei vechi şi contemporane, cu mărturisiri neîngrădite, propune un jurnal inteligent construit în care trăirile şi sentimentele personale se alătură tiparelor propuse de informaţia culturală acumulată în timp. Ovidiu Ivancu a zugrăvit o lume vie, pasională, o lume a trăirilor, a informaţiilor contradictorii.

Filmul semnat de Lorincz Zoltan Jr., cel care a deschis serile de proiecţii, reprezintă un eseu filmat al unui experiment Inter-Art realizat de sculptorul Ştefan Balog şi grupul Skepsis în piata publică a Aiudului, în vara acestui an. Proiecţiile de filme ale studenţilor de la Universitatea “Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune, au reprezentat o abordare inedită a filmului artistic contemporan, construcţiile dinamice sau statice ale demersului artistic personalizat. Expoziţia de fotografie a studenţilor de la UBB Cluj creează un echilibru între şcolile de artă din Transilvania, mai susţint organizatorii.

Expozitia internaţională, desfăşurată în spaţiul atipic al unui hol expoziţional, a prezentat lucrările a peste 50 de artişti fotografi din Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Danemarca, Egipt, Germania, Irlanda, Macedonia, Marea Britanie, Serbia şi România.

Fotografii de Robert Lixandru

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax