Actualitate
FOTO: Festivalul de film şi fotografie Art Aiud. Creaţiile a peste 50 de artişti din Europa, Egipt şi Canada prezentate pentru public
Festivalul de Film şi Foto Art Aiud, ediţia a X-a, a reunit în perioada 17-18 octombrie, creaţiile a peste 50 de artişti din Europa, Egipt şi Canada. A propus participanţilor şi publicului, alături de reperele clasice care au consacrat festivalul, şi câteva dimensiuni culturale novatoare, transmit organizatorii.
Festivalul a fost deschis cu trei expoziţii, marcate de de experienţe definitorii pentru imagine şi cuvânt, realizate pe Feleki Karoly şi Dorel Găină, profesori la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Au marcat un dialog atipic între artistul fotograf şi participantii la vernisaj.
Dintr-o cu totul altă dimensiune culturală, expoziţia Ralucai Piteiu regândeşte spaţiul atemporal al unei săli de muzeu. Un experiment în care doi dintre cei mai importanţi artişti fotografi ai momentului şi o tânără care se alătură cu succes acestui tip de demers, au transformat spaţiul galeriilor Inter Art – cu cele cinci săli de expoziţie – într-un element artistic în care tiparele au fost transformate în valori conceptuale şi artistice, în care publicul a devenit, involuntar, „element dinamic” al imaginii aparatului de fotografiat, având posibilitatea să regândească sau să redefinească spaţiile artistice propuse.
Cartea şi proiecţia de fotografii, cu secvenţe din ceea ce reprezintă tradiţia culturală a Indiei vechi şi contemporane, cu mărturisiri neîngrădite, propune un jurnal inteligent construit în care trăirile şi sentimentele personale se alătură tiparelor propuse de informaţia culturală acumulată în timp. Ovidiu Ivancu a zugrăvit o lume vie, pasională, o lume a trăirilor, a informaţiilor contradictorii.
Filmul semnat de Lorincz Zoltan Jr., cel care a deschis serile de proiecţii, reprezintă un eseu filmat al unui experiment Inter-Art realizat de sculptorul Ştefan Balog şi grupul Skepsis în piata publică a Aiudului, în vara acestui an. Proiecţiile de filme ale studenţilor de la Universitatea “Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune, au reprezentat o abordare inedită a filmului artistic contemporan, construcţiile dinamice sau statice ale demersului artistic personalizat. Expoziţia de fotografie a studenţilor de la UBB Cluj creează un echilibru între şcolile de artă din Transilvania, mai susţint organizatorii.
Expozitia internaţională, desfăşurată în spaţiul atipic al unui hol expoziţional, a prezentat lucrările a peste 50 de artişti fotografi din Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Danemarca, Egipt, Germania, Irlanda, Macedonia, Marea Britanie, Serbia şi România.
Fotografii de Robert Lixandru
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News