Actualitate
FOTO: Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Muzică bună, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. PROGRAM
Folkul românesc s-a mutat în aceste zile la Alba Iulia cu întreg bagajul de muzică bună. Cealaltă Capitală găzduieşte în weekend cel mai important festival de folk din România – Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, un eveniment ce are ca scop şi lansarea tinerelor talente în acest gen muzical.
Festivalul a început, vineri seara, când sute de oameni au simţit, au gustat şi au trăit muzica folk alături de tineri interpreţi, dar şi de unii dintre corifeii muzicii folk. Seara s-a încheiat cu recitaluri susţinute de Daniel Avram şi Şcoala de Folk, Florin Săsărman & Alexandru Filip, Cristian Buică, Emeric Imre şi Mircea Vintilă. Festivalul de Muzică Folk.
„Ziua de Mâine” a continuat, sâmbătă dimineaţa, cu tradiţionala „Cafea cu folk”, în mezaninul Hotelului Cetate din Alba Iulia, unde folkiştii au vorbit despre viitorul muzicii folk, despre modul în care pot fi susţinuţi tinerii interpreţi, dar şi despre viitoarele ediţii ale festivalului.
„Alba Iulia este din nou capitala muzicii folk şi adună împreună numele sonore ale folkului românesc. Sunt deja ani buni de când „Ziua de mâine” a muzicii folk se conturează la Alba Iulia prin acest festival concurs care încearcă să găsească şi să promoveze tinere talente. Mă bucură calitatea celor care au intrat în acest an în concurs dar şi calitatea publicului care ne-a demonstrat cât de mult apreciază muzica folk. După o zi de festival mesajul nostru este unul singur: veniţi lângă muzica folk, veniţi lângă poezie, veniţi lângă lumină şi blândeţe!” a spus cantautorul Vali Şerban, iniţiatorul Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” de la Alba Iulia.
Şi invitaţii din prima zi a festivalului au transmis mesaje pentru iubitorii folkului:
Mircea Vintilă: „Sunt bucuros şi onorat că am fost invitat şi în acest an la Festivalul Naţional de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Alba Iulia este un loc minunat, iar acest festival este cel mai tare festival din ţară. O spun cu bucurie şi sinceritate pentru că aici, la Alba Iulia, la acest festival, se poate cânta pentru un public frumos şi sunt nişte recitaluri de excepţie. Publicul din Alba Iulia este deosebit şi mă bucur de fiecare dată când mă întâlnesc cu cei care iubesc muzica folk.”
Emeric Imre: „E minunat că aici, în inima Transilvaniei, are loc unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică folk din România. Cred că este un festival de vârf şi are o misiune importantă, aceea de a găsi şi lansa tinere talente. De asemenea faptul că în cele 12 ediţii pe scena festivalului s-au perindat cele mai importante nume din muzica folk demonstrează că la Alba Iulia este un festival de calitate şi Alba Iulia este un reper pentru folkul românesc.”
Florin Sărărman: „Am venit mai mult cu simţăminte la acest festival, cu mare dragoste pentru publicul din Alba Iulia care s-a dovedit şi acum a fi foarte cald şi în acelaşi timp foarte avizat pentru ceea ce se întâmplă pe scenă. De vreo trei ani încoace cred că „Ziua de Mâine” este cel mai mare festival de muzică folk din România şi măcar la acest capitol eu sunt mândru, ca transilvănean, că Alba este capitala muzicii folk. Vreau să mulţumesc publicului, acestor oameni minunaţi care au umplut sala şi care vin la spectacole şi îşi pun sufletul în palme atunci când apreciază şi aplaudă ceea ce li se oferă de pe scenă. Aş zice că în aceşti ani am văzut tineri crescând sub ochii mei şi vă spun că de acum nu mai caut chipiuri în sală ci caut sufletele lor.”
Cristian Buică: „De fiecare dată când vin la Alba Iulia am un sentiment special şi asta datorită publicului care mă întâmpină. Aici găsesc o stare de spirit frumoasă şi luminoasă atât de compatibilă cu muzica folk. Şi de această dată m-am simţit onorat pentru că publicul a cântat alături de mine câteva din refrenele mele. Festivalului „Ziua de Mâine” îi doresc ca Dumnezeu să-i dea drum lung pentru că este un proiect foarte frumos care susţine muzica folk. Şi dacă vorbim de „ziua de mâine” a muzicii folk eu o văd luminoasă pentru că muzica folk este mai vie ca oricând şi pentru că există atât de mulţi oameni care apreciază şi gustă folkul românesc.”
REPERE din PROGRAM
Sâmbătă seara, de la ora 18.00, continuă competiţia muzicală cu alţi trei dintre tinerii interpreţi, iar de la ora 19,00 sunt programate pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia recitaluri susţinute de Paul Tihan (câştigătorul Marelui Premiu la ediţia 2015 a Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”), Dinu Olăraşu, Maria Gheorghiu, Poesis, Ducu Bertzi & Friends.
Duminică, 13 noiembrie, de la ora 10,00 va fi din nou „Cafeaua cu folk” în mezaninul Hotelului Cetate din Alba Iulia unde va avea loc o dezbatere între „lupii tineri” ai folkului românesc şi folkiştii consacraţi.
Seara este dedicată celor mai buni tineri interpreţi care vor evolua, începând cu ora 18.00, în Gala Laureaţilor, iar apoi vor susţine recitaluri Grupul Vocal Instrumental „Primavera”, Dan Vană, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Mircea Baniciu & Band.
În acest an, juriul Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este format din: George Stanca (poet şi publicist), Florin Săsărman (cantautor), Dinu Olăraşu (cantautor), Emeric Imre (cantautor), Marinela Popa (profesor la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba), Stelian Feraru (profesor, director Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia), Claudiu Marean (profesor de chitară, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia), Mihai Cosmin Popescu (redactor la Radio România). Sufletul Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” şi cel care a iniţiat acest eveniment este cunoscutul interpret albaiulian de muzică folk Vali Şerban.
Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediţie fiind organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.
credit foto: cursanţii clasei de Arte Vizuale din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonaţi de profesorul Vasile Sârb
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News