Eveniment
FOTO: Film despre viaţa savantului Emil Racoviţă. Gheţarul Scărişoara, platoul de filmare a peliculei „Exploratorul”
Zilele trecute, peşteri din Gârda precum Gheţarul Scăriţoara şi Gheţarul Zgurăşti au fost vizitate de o echipă de cineaşti pasionaţi, care realizează un film documentar de lung metraj despre viaţa ţi activitatea marelui savant Emil Racoviţă, cu titlul „Exploratorul”. Filmul se bucură de sprijinul deosebit al profesorului dr. Gheorghe Racoviţă, autorul, printre altele, a unei strălucite biografii despre cunoscutul om de ştiinţă.
Echipa recent întoarsă din Antarctica, unde a filmat pe urmele exploratorului Emil Racoviţă, a fost condusă de Gabor Xantus regizor şi realizator de filme documentare la TVR, profesor Universitar la Facultatea de teatru şi televiziune din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai”, Cluj. Directorul de imagine este Aron Xantus.
“În urmă cu 15 ani, m-am hotărât să realizez un film biografic postum, plecând pe urmele marelui savant (…), prin munţii Apuseni, prin Europa Occidentală, până în Antarctica. Recent ne-am întors din Antarctica şi iată iar ne aflăm în mijlocul gheţurilor. Probabil că şi Emil Racoviţă avea această atracţie nostalgică, poate romantică, după călătoria în Antarctica , dorea să găsească gheaţa. Şi iată că aici în Scărişoara a găsit acel mediu, care era cu mult mai aproape de el, (…) şi probabil că aici a retrăit acele superbe şi fascinante zile pe care le-a petrecut în Antarctica”, ne-a declarat Gabor Xantus.
Documentarul este produs de Fundaţia Arte Vizuale (Vivi Drăgan Vasile, Ana Boariu), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, finanţatori The Media Partnership şi Fundatia Arte Vizuale. Coproducător este Terra Incognita ONG, iar partener media The National Geographic Magazine Romania. Consultanţi sunt Cristian Lascu – red. şef NG Romania, prof.Alexandru Marinescu şi prof.dr. Iosif Viehmann.
Pentru filmări, echipa are aprobarea Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Române şi a Parcului Natural Apuseni, şi a fost însoţită de Cristian Lascu, redactor şef la National Geografic România. La filmări au participat şi membri ai Asociaţiei Speologice Sfinx Gârda, care au ajutat si au pus la dispoziţie materialul tehnic speologic şi de iluminare necesar.
Gheţarul Scărisoara, aflat în comuna Garda de Sus, judeţul Alba este cel mai important obiectiv turistic Monument al Naturii din România şi se află în Parcul Natural Apuseni. El este vizitat de numeroşi turişti români, cât şi străini. Iluminarea a fost refăcută de curând cu LED-uri şi pune în evidenţă foarte bine formaţiunile de gheaţă transparentă care se formează primăvara, când aerul rece captiv în peşteră reîngheaţă apa care pătrunde de la suprafaţă, în urma topirii zăpezii.
[nggallery id=178]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News