Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Fortificaţia medievală ce domină Valea Ampoiului, lângă Alba Iulia. 700 de ani de istorie

Publicat

zid cetatea tauti La câțiva kilometri de Alba Iulia, pe teritoriul satului Tăuți din comuna Meteș se află o cetate medievală mai puțin cunoscută sau promovată. Situată pe un vârf de munte care domină Valea Ampoiului, Cetatea Tăuți a fost construită în 1276 din inițiativa episcopului Petru de Alba Iulia. Obiectivul poate fi vizitat relativ uşor, existând chiar şi un traseu care „pleacă” din municipiu şi traversează Dealul Mamut.

Cetatea medievală a fost atestată documentar pentru prima dată la 1276, într-un act prin care episcopul Petru al Transilvaniei cere capitoliului de la Alba Iulia să i se acorde un deal pentru construirea acesteia.

La 1299 această cetate apare menţionată într-un document cu numele Lapis Sancti Michaelis (Piatra Sfântului Mihai). Cât despre localitatea propriu-zisă, într-un document de la 1341 se vorbeşte pentru prima dată despre villa episcopalis Totfolud.

Satul şi cetatea s-au dezvoltat împreună şi se ştie că în 1379 episcopul Goblinus a adus la Tăuţi călugări din ordinul paulinilor, care au întemeiat şi o mănăstire, care s-a aflat pe locul numit de localnici „Costei” (sau „castel”). În anul 1551, Cetatea Tăuţi a fost ocupată de habsburgi. Aceştia nu mai aveau nici un interes pentru fortificaţie şi au distrus-o, cum au făcut cu numeroase alte cetăţi de acest gen din Transilvania. Mănăstirea şi-a continuat activitatea pentru o perioadă, dar pe la 1570 şi ea a fost desfiinţată, iar zona a devenit proprietate princiară, scrie adevărul.ro.

Cetatea se regăseşte la sud-vest de satul Tăuţi, către izvoarele pârâului cu acelaşi nume, pe o culme de circa 660 metri. Pe un platou stâncos, probabil artificial nivelat, a fost ridicat un turn-donjon cu bază patrulateră neregulată, păstrat până la 1,20 metri înălţime. O curtină este marcată prin prelungirea laturii de est a donjonului, către nord, apoi se întoarce spre vest-sud-vest, într-un unghi ascuţit, pentru a face apoi alt unghi, pentru o ultimă latură, în sud-vest, până la prăpastia de care se sprijină şi donjonul.

„Sectorul de vest a curtinei este dublat, în aşa fel încât formează un palat. Din perioada care ne interesează, se pare că mai fac parte o încăpere adosată donjonului, către est şi structurile unui pod aruncat peste un şanţ săpat în stâncă. Toate compartimentările (un palat pe latura de vest, încăperi adosate pe latura de sud-vest, intrări, porţi) aparţin unui interval de timp mai îndelungat. Doar curtina exterioară, cu bastionul în formă romboidală, se pot asocia cert sec. al XVI-lea, restul fiind plasabil în intervalul de funcţionare (sec. XIII-XV)”, se afirmă într-o prezentare realizată pentru cetati.medievistica.ro.

Cetatea poate fi vizitată relativ uşor. Nu are traseu marcat dar se poate ajunge aproape pe un drum forestier plecând din satul Tăuţi. Deasupra cetăţii, de la cruce se poate vedea o panorama foarte frumoasă spre Piatra Boului şi Valea Ampoiului. Traseul durează aproximativ o oră şi jumătate pe jos. Un alt traseu „pleacă” din Alba Iulia, peste dealul Mamut, dar este mai lung şi nemarcat. Tăuţi se află la o distanţă de circa 12 kilometri de Alba Iulia, pe drumul naţional (DN 74) ce face legătura cu zona Munţilor Apuseni.

Foto: wikimapia.org, panoramio.com

sursa: adevărul.ro, cetati.medievistica.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement