Actualitate
FOTO: „Holocaustul – între comemorare și educație”. Activitate susținută de elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj, la Biblioteca Municipală
Vineri, 6 octombrie, Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” din Blaj (director Simona-Frâncu, bibliotecare Alina Oprean și Viorica Borcea), a găzduit activitatea susținută de elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” (clasele a VII-a A și B, a VIII-a A și B), sub genericul „Holocaustul, între comemorare și educație”.
Proiectul, cu implicarea elevilor în elaborarea de materiale ilustrative și documentare, și-a propus să evidențieze rolul istoriei în promovarea dialogului intercultural – baza pentru cooperare reciprocă între națiuni, să cultive valorile umane (toleranță, demnitate) și să condamne atitudinile antisemite și rasiste, o acțiune necesară în aceste vremuri, în care dialogul și toleranța „mai cad sub gloanțe”.
Elevi și profesori, dar și bibliotecari și muzeografi, au comemorat victimele Holocaustului, prin:
- prezentarea diferitelor studii și detalii dure ale realității din acea perioadă care a marcat istoria umanității
- prezentare de carte (Lois Lowry – „Numără stelele – o poveste din Copenhaga” , Art Spiegelman – „Maus – povestea unui supraviețuitor”) și Revista Realitarea evreiască
- Moment liric („Ceva…pentru copiii Holocaustului”, de Michael R. Burch-traducere Petru Dimofte și „O pată pe obrazul istoriei”, de Harry Ross)
- mărturii cutremurătoare ale celor care au scăpat cu viață din lagărele naziste
- citat din Elie Wiesel, românul supraviețuitor al Holocaustului, care a primit premiul Nobel pentru pace în 1986
- panouri expoziționale
În acest context, manifestarea l-a avut în prim plan, ca invitat, pe Avram Faibiș, reprezentant al Cultului Mozaic, descendent impreună cu soția din familii care au trăit pe viu deportările și dezumanizarea lagărelor comuniste, o prezență activă în viața școlii la activitățile de comemorarea a victimelor Holocaustului, care a adus în atenția elevilor frânturi din istoria comunității evreiești.
„Holocaustul reprezintă o pată pe obrazul omenirii. S-au scris tone de cărți despre acest subiect, toți încearcă să-ți explice cum de oamenii au reușit să facă atât de mult rău, să omoare atâția oameni nevinovați într-o perioadă atât de scurtă. Războaie între oameni au existat, dar tragedia Holocaustului este că au murit oameni nevinovați”, a spus Avram Faibiș.
Interesul elevilor a fost trezit și de mărturia emoționantă a directorului școlii, prof. dr. Alina Maria Dulău, care a relatat elevilor despre vizitarea Muzeului Auschwitz-Birkenau, precum și prezentarea momentelor acțiunii filmului „ Băiatul în pijama vărgată”, fiind suficient ca elevii să devină extrem de curioși să-l vizioneze.
Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Bibliotena Municipală „Școala Ardeleană” și a fost inițiată și coordonată de profesoara de istorie Mona-Carmen Cârnaț.
„La finalul activității elevii au devenit mai conștienți de semnificația zilei de 9 octombrie – Ziua Națională de comemorare a victimelor Holocaustului, nu numai prin prisma a ceea ce s-a întâmplat cu evreii din Europa și din România, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, ci și modul în care în care s-au comis crimele împotriva umanității”, a declarat prof. Mona-Carmen Cârnaț.
Luni, 9 octombrie se va continua la școală cu alte activități pe aceeași temă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News