Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: „Holocaustul – între comemorare și educație”. Activitate susținută de elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj, la Biblioteca Municipală

Publicat

22292374_1866571440320697_331731518_o Vineri, 6 octombrie, Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” din Blaj (director Simona-Frâncu, bibliotecare Alina Oprean și Viorica Borcea), a găzduit activitatea susținută de elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” (clasele a VII-a A și B, a VIII-a A și B), sub genericul „Holocaustul, între comemorare și educație”.

Proiectul, cu implicarea elevilor în elaborarea de materiale ilustrative și documentare, și-a propus să evidențieze rolul istoriei în promovarea dialogului intercultural – baza pentru cooperare reciprocă între națiuni, să cultive valorile umane (toleranță, demnitate) și să condamne atitudinile antisemite și rasiste, o acțiune necesară în aceste vremuri, în care dialogul și toleranța „mai cad sub gloanțe”.

Elevi și profesori, dar și bibliotecari și muzeografi, au comemorat victimele Holocaustului, prin:

  • prezentarea diferitelor studii și detalii dure ale realității din acea perioadă care a marcat istoria umanității
  • prezentare de carte (Lois Lowry – „Numără stelele – o poveste din Copenhaga” , Art Spiegelman – „Maus – povestea unui supraviețuitor”) și Revista Realitarea evreiască
  • Moment liric („Ceva…pentru copiii Holocaustului”, de Michael R. Burch-traducere Petru Dimofte și „O pată pe obrazul istoriei”, de Harry Ross)
  • mărturii cutremurătoare ale celor care au scăpat cu viață din lagărele naziste
  • citat din Elie Wiesel, românul supraviețuitor al Holocaustului, care a primit premiul Nobel pentru pace în 1986
  • panouri expoziționale

În acest context, manifestarea l-a avut în prim plan, ca invitat, pe Avram Faibiș, reprezentant al Cultului Mozaic, descendent impreună cu soția din familii care au trăit pe viu deportările și dezumanizarea lagărelor comuniste, o prezență activă în viața școlii la activitățile de comemorarea a victimelor Holocaustului, care a adus în atenția elevilor frânturi din istoria comunității evreiești.

„Holocaustul reprezintă o pată pe obrazul omenirii. S-au scris tone de cărți despre acest subiect, toți încearcă să-ți explice cum de oamenii au reușit să facă atât de mult rău, să omoare atâția oameni nevinovați într-o perioadă atât de scurtă. Războaie între oameni au existat, dar tragedia Holocaustului este că au murit oameni nevinovați”, a spus Avram Faibiș.

Interesul elevilor a fost trezit și de mărturia emoționantă a directorului școlii, prof. dr. Alina Maria Dulău, care a relatat elevilor despre vizitarea Muzeului Auschwitz-Birkenau, precum și prezentarea momentelor acțiunii filmului „ Băiatul în pijama vărgată”, fiind suficient ca elevii să devină extrem de curioși să-l vizioneze.

Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Bibliotena Municipală „Școala Ardeleană” și a fost inițiată și coordonată de profesoara de istorie Mona-Carmen Cârnaț.

„La finalul activității elevii au devenit mai conștienți de semnificația zilei de 9 octombrie – Ziua Națională de comemorare a victimelor Holocaustului, nu numai prin prisma a ceea ce s-a întâmplat cu evreii din Europa și din România, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, ci și modul în care în care s-au comis crimele împotriva umanității”, a declarat prof. Mona-Carmen Cârnaț.

Luni, 9 octombrie se va continua la școală cu alte activități pe aceeași temă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate