Actualitate
FOTO: Ilie Moromete şi Cocoşilă, la „taifas” pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. Spectacol de excepţie cu marii actori, Marcel Iureş şi George Mihăiţă
Joi seara, sala Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a fost plină până la refuz la spectacolul oferit de Cocoşilă şi Ilie Moromete, în persoana a doi mari actori din România, George Mihăiţă şi Marcel Iureş. Spectacolul Teatrului Act din Bucureşti, „Păi…Despre ce vorbim noi aici domnule?” , în regia lui Alexandru Dabija, este una dintre premierele din cadrul Festivalului de Teatru „Poveşti”. Spectacolul a avut la bază textul romanului “ Moromeții” a lui Marin Preda, roman important al literaturii române.
Casa de Cultură a Studenților a fost timp de 80 de minute prinsă de „vraja” maieștrilor Marcel Iureș și George Mihaită. Istoria se deapană în jurul celor două personaje, Ilie Moromete și Cocoșilă.
Personajele „stau la taifas”, pun țara la cale, vorbesc de politică, de lumea din jur, de prostie, de lucruri etern-valabile în mintea țăranului. Toată povestea celor doi actori, iscusit redată, încearcă să mascheze angoasa realității existente, a dramei interioare puternice.
Cele două personaje refac, în mod miraculos, prin povești, întreaga imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puțină vreme înainte de începerea Celui De-al Doilea Război Mondial.
Ilie Moromete, desăvârșit interpretat de Marcel Iureș, suferă de plecarea copiilor. Cocoşilă, interpretat de George Mihaită, este întruchiparea personajului care știe despre ce vorbește, chiar dacă nu știe prea bine despre ce vorbește.
Un dintre scenele memorabile a spectacolului este cea în care care Ilie își amintește de plecarea băieților, Nilă și Paraschiv. Ajutat de Cocoșilă, acesta reface drumul în timp. Astfel descrie cearta cu Catrina, Nilă şi Paraschiv. George Mihăiță, interpretează rând pe rând membrii familei lui Ilie Moromete. În acestă scenă, Marcel Iureș își pune sufletul în scenă, își trădează sentimentele.
Cu un decor simplist, respectiv un gard, două scaune, o ladă și jocul palid al luminii, plus sunetul și jocul actorilor, spectacolul a reuşit să țină o sală întreagă în trepidație.
Ana CIORBA
Foto – video: Camelia TOMA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News