Actualitate
FOTO: „Marşul cărților și cititorilor”, la Blaj. Elevii şi profesorii de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” au sărbătorit Ziua Bibliotecarului
Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj au sărbătorit Ziua Bibliotecarului, concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, în cadrul Proiectului „Marșul cărților și cititorilor”. Totodată, elevii au prezentat opere literare îndrăgite, au împărțit de pliante, pe traseul marşului, de la şcoală până în centrul istoric al oraşului şi au vizitat biblioteca municipală.
În fiecare an, pe 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, manifestare organizată de UNESCO. Această dată marchează trecerea în neființă a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori. De asemenea, în România, pe 23 aprilie, se sărbătoreşte „Ziua Bibliotecarului”.
Și în acest an școlar, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din municipiul Blaj, condusă de director prof. dr. Alina Maria Dulău și dir. adj. prof.Sabina Victoria Marinescu, au sărbătorit Ziua Bibliotecarului, concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, în cadrul Proiectului „Marșul cărților și cititorilor”, inițiat și coordonat de Casa Corpului Didactic Alba, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Asociația Bibliorecarilor din România. Partenerii educaționali ai proiectului sunt școlile din județul Alba, care organizează activități care se pliază scopului proiectului: promovarea culturii . Parteneri externi sunt primăriile din localitățile unde se desfășoară marșul.
Proiectul derulat în școala din blaj a fost coordonat de bibliotecara școlii,Viorica Muntean și doamna director Alina Maria Dulău. Obiectivele acestuia au fost: dezvoltarea capacităților de exprimare orală și scrisă, însușirea de către elevi a deprinderii de reprezentare grafică a elementelor ce caracterizează o operă literară, formarea deprinderii de lectură a unei opere literare, analizarea ei și redarea impresiilor rezultate în forme specifice, incitarea spre lectură, formarea unor deprinderi de comunicare, promovarea activităților educative într-un cadru public, deschis și altor persoane din afara școlii.
Activitățile desfășurate de elevii școlii au fost:
– prezentarea acțiunii unei opere literare îndrăgite și motivarea alegerii (prezentarea operei prin costumarea în personajul preferat)
– marșul cărților și cititorilor în curtea școlii
– marșul cărților și cititorilor de la școală spre spațiul public ales pentru manifestare, respectiv Piața 1848, din centrul istoric al municipiului
– prezentarea în spațiul public a lecturilor alese
– împărțirea de pliante pentru a informa trecătorii despre semnificația marșului
– vizitarea Bibliotecii Municipale „Școala Ardeleană”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News