Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Multe emoții, lacrimi și surprize în ULTIMA ZI DE LICEU a absolvenților de la Colegiul Economic „D.P.M” din Alba Iulia


Publicat

Ultima zi de școală pentru absolvenții Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia a fost specială. Cântece, voie bună, porecle din povești, emoții și lacrimi au fost câteva dintre ”condimentele” evenimentului. Atât elevii, cât și profesorii au trecut prin momente care le vor rămâne în memorie pentru mult timp.

Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia s-a „îmbrăcat”, miercuri, în haine de sărbătoare. Elevii din șapte clase au terminat cursurile liceului, în 29 mai, iar ultima zi de școală a fost trăită intens. Pe chipurile absolvenților se citea emoție și probabil pentru prima dată își doreau ca această zi să nu se mai sfârșească. Tinerii și-au pregătit discursurile de acasă și, cu siguranță, deși vroiau să uite de emoții, acestea creşteau cu fiecare minut.

După ora 10.00, fiecare absolvent a intrat în clasă pentru o ultimă oră de dirigenție. O oră în care s-au depănat amintiri, în care fiecare și-a spus punctul de vedere despre profesori sau colegi. Unul dintre diriginți, profesorul Traian Onea, a dorit ca elevii săi să aibă o ultimă zi care să fie diferită. Acesta a strâns tinerii în jurul său și, cu ajutorul unui acordeon, a unui microfon și a două boxe, a uimit asistența cu cântece tradiționale românești, fredonate cu pasiune şi cu însemnătate personală, pentru elevii săi.

De la ora 11.00, în fiecare clasă în care, timp de patru ani, tinerii s-au format, s-au distrat sau au plâns împreună cu colegii, au intrat elevii claselor a XI-a. Cu numeroase surprize, discursuri emoționante, dar și nelipsitele cadouri, absolvenții au lăsat locul în bancă colegilor mai mici. O ultimă strigare de catalog, colegi, în fața dirigintelui, o ultimă clipă emoționantă din liceu.

O oră mai târziu, elevii care a participat la activitățile amintite s-au adunat în curtea școlii pentru „predarea cheii”. Totul a început cu un emoționant discurs susţinut de directorul Dan Anca. Având în vedere ropotele de aplauze ce au însoţit cuvintele sale, poate fi considerat unul dintre cei mai iubiţi directori dintre toți pe care i-a avut acest liceu. Apoi, elevii au cântat „Gaudeamus Igitur”, iar fiecare diriginte al claselor terminale a fost premiat cu o diplomă de excelență oferită de director.

După aceste premii, elevii au ținut morțiș să îi răsplătească și ei pe profesorii care i-au îndrumat în toți acești ani, iar, după chemarea lor în fața careului, fiecare dintre ei au primit câte o mică amintire din partea promoției 2009-2013.

La finalul acestor surprize în lanț, șefii de promoție ai fiecărei clase „au predat” cheia celor care vin „din urmă” şi cu siguranţă abia aşteaptă să se bucure în continuare de viaţa de liceu.  

Pentru a vedea galeria foto a evenimentului, accesați pagina de Facebook Alba24.ro.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Anonim

  miercuri, 29.05.2013 at 22:41

  Din cate am auzit, au fost profesori huiduiti de toti elevii liceului, printre care o amintesc pe d-na profesoara de matematica Alexivici Eugenia. Toata lumea cunoaste problemele dansei vis-a-vis de spiritul didactic. Este o problema foarte grava si cunoscuta la un nivel foarte mare, insa nimeni nu face nimic. Elevii din liceul Economic nu pot face nimic? Este chiar atat de greu de luat masuri atata timp cat este o problema evidenta si cunoscuta?

  • z.

   joi, 30.05.2013 at 20:57

   Ai auzit prost,nu au fost huiduiti toti profesorii,au fost huiduiti doar 2-3 si din cate am observat doamna profesoara Alexievici a fost huiduita de un grup mic.

 2. nu conteaza

  miercuri, 29.05.2013 at 22:50

  promotia…2009-2013

 3. Lalala

  joi, 30.05.2013 at 09:41

  Problema nu-i numa la Alexievici sau cum o chema,e la majoritatea profesoriilor ce cred ca au „calibrul” mare de tot 😉 Rusine sa le fie!!

  • Anonim

   joi, 30.05.2013 at 12:40

   Se pare ca da .. Aceasta problema nu e luată in serios .. Elevii nu sunt luați in serios cand își impartasesc opinia.

 4. Anonim

  joi, 30.05.2013 at 13:50

  Sunt mulți, însă cei certificați cu probleme care afectează sistemul nervos nu ar mai trebui să le fie permisă predarea în unitățile de învățământ. Rezultatele muncii lor se văd : rata de promovabilitate este în jur de 50%

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

 • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
 • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
 • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
 • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate